Welke 100% elektrische auto’s komen eraan in 2017 en 2018?

Elektrische auto’s winnen aan populariteit, nu de aanschafprijs steeds verder daalt (als gevolg van dalende accuprijzen), nu de actieradius (op 1 acculading) steeds groter wordt en de laadinfrastructuur steeds beter wordt. Ook voor de zakelijke rijder zijn elektrische auto’s interessant, gezien de lage bijtelling van slechts 4%.

Echter zijn er op dit moment nog niet zoveel elektrische auto’s op de markt. Wil je nu al 100% elektrisch rijden, dan heb je grofweg de keuze uit de Renault ZOE, de Nissan Leaf, De Tesla model S of model X, de BMW I3, de E-Up!, de E-Golf, de Kia Soul EV of de Hyundai IONIQ.

Welke 100% elektrische auto’s verwachten we in 2017 en 2018?

Bijna alle grote fabrikanten zijn echter bezig met de ontwikkeling van elektrische auto’s. In dit artikel geven we jou een overzicht van elektrische auto’s die later dit jaar of volgend jaar op de markt zullen komen.

In 2018: Tesla Model 3

Tesla model 3

Op dit moment is de productie van de Tesla Model 3 gestart. De geschatte levering van de Tesla Model 3 is afhankelijk van de besteldatum. Op dit moment kun je de Tesla model 3 reserveren voor levering binnen 12 tot 18 maanden. Tesla Model S en Tesla Model X eigenaren hebben voorrang bij het reserveren van de Tesla Model 3. We verwachten de eerste Tesla Model 3 exemplaren begin 2018 in Nederland. De exacte aanschafprijs is nog niet bekend, maar zal vermoedelijk rond de 35.000 euro liggen. De actieradius van de Tesla model 3 ligt tussen de 350 en 500 km, afhankelijk van het gekozen batterijpack.

In 2018: De Opel Ampera-e

Opel Ampera-E

Er rijden al enkele (demo) Opel Ampera-e’s rond in Nederland, maar wil je deze auto daadwerkelijk rijden, dan zul je nog heel even geduld moeten hebben. De Opel Ampera-e heeft een actieradius van 520 kilometer (NEDC) en een (aangepaste) vanafprijs van 46.995 euro. Full options gaat de auto 50.349 euro kosten.

Je kunt beide auto’s alvast bestellen of een proefrit maken, maar je zult nog even moeten wachten op de levering. Die staat gepland voor begin 2018.

Lees hier ons uitgebreide testverslag van de Opel Ampera-e

Configureer hier jouw Opel Ampera-e

Q1 2018: De nieuwe Nissan Leaf

fotos nieuwe Nissan Leaf

Op 6 september 2017 is de nieuwe Nissan Leaf onthuld. Deze nieuwe Nissan heeft een actieradius van 378 kilometer (NEDC), een vanafprijs van 34.990 euro en heeft als groot pluspunt dat hij al vanaf februari 2018 kan worden geleverd.

Configureer hier jouw Nissan Leaf

Q3 2018: De Jaguar I-Pace

Jaguar heeft zojuist de E-Pace uitgebracht, de eerste compacte SUV van Jaguar. De I-Pace wordt de 100% elektrische SUV. De Jaguar I-Pace heeft een verwachte range van rond de 500km. De auto’s zijn via de Jaguar-dealer alvast te reserveren. De auto’s komen in de tweede helft van 2018 op de Nederlandse markt.

Q4 2018: Hyundai Kona

Hyundai Kona

Bij de presentatie van de nieuwste SUV van Hyundai, de Kona, werd bekend dat de gloednieuwe Kona ook als volledig elektrische auto beschikbaar zal komen. De Hyundai Kona wordt verwacht in de herfst van 2018, met een prijs vanaf 39.000 euro. De verwachte actieradius ligt op maximaal 500km. Een veelbelovende nieuwkomer dus!

In 2018: de Kia Stonic EV en Kia e-Niro

Kia wil in 2018 met in totaal drie elektrische modellen op de markt aanwezig zijn. Het is de bedoeling dat de Kia Soul EV een betere actieradius krijgt, en dat van de Kia Stonic en de Kia Niro ook volledig elektrische modellen op de markt komen in 2018. Er is nog weinig bekend over zowel prijs en actieradius.

Overige merken en modellen

Audi

Audi heeft eerder aangegeven in 2020 met drie volledig elektrische Audi’s te zullen komen. Het is nog onbekend om welke modellen het precies zal gaan. Wel is bekend dat het eerste model een SUV zal worden, gebaseerd op het e-tron concept.

Volkswagen

Volkswagen (op dit moment op de markt met de 100% elektrische e-Golf en e-Up!) heeft grootste plannen met het Volkswagen I.D. concept, volgens eigen zeggen een concurrent voor de Tesla Model 3. Echter verschijnt de eerste productieauto naar verwachting pas rond 2020 op de markt.

Mercedes

Mercedes (op dit moment op de markt met de volledig elektrische Mercedes B 250 e) zet vol in op de Generation EQ, een volledig elektrische productielijn. In 2022 wil Mercedes (samen met zusje Smart) maar liefst tien volledig elektrische modellen op de markt hebben. De EQ Concept, een voorbode van de nieuwe lijn van Mercedes, verschijnt naar verwachting in 2019 op de markt.

De Mini Electric verschijnt naar verwachting in 2019 op de markt. Het uiterlijk lijkt erg op dat van de huidige Mini.

Ford

Ford werkt aan een volledig elektrisch en betaalbare auto met een actieradius van meer dan 300 kilometer. Er gaan geruchten over een Ford ‘Model E’ waarvan de productie in 2019 zal gaan starten.

Ford heeft al de Ford Focus Electric, met een actieradius van 160 kilometer. In Nederland is deze auto niet verkrijgbaar, in Belgieë is deze auto wel te koop.

Fiat

In tegenstelling tot de meeste andere automerken, gaf Fiat-topman Sergio Marchionne afgelopen jaar tegen het Britse Car Magazine nog aan dat hij niet gelooft in elektrische auto’s. Hij heeft zijn twijfels bij de winstgevendheid en of de techniek wel de juiste oplossing is voor duurzame mobiliteit. Fiat introduceerde de Fiat 500E in Californië en dat was voor Fiat nog geen groot succes. Overigens zijn er enkele autodealers in Nederland die de Fiat 500E uit Californië hebben geïmporteerd, dus ook in Nederland is het mogelijk om deze auto te rijden. De Fiat 500E heeft echter wel een zeer beperkte actieradius van zo’n 140km (NEDC).

Toyota

Er gaan geruchten dat Toyota omstreeks 2020 op de markt komt met een volledig elektrische SUV. Deze berichten zijn nog niet bevestigd. Op dit moment heeft Toyota op de Aziatische markt twee kleine EV’s rijden, vergelijkbaar met de Renault Twizy.

Mitsubishi

Tijdens de Tokyo Motor Show, onthulde Mitsubishi het e-Evolution Concept. Mitsubishi wil de komende jaren namelijk vooral inzetten op volledig elektrische vierwielaangedreven SUV’s. Over productie en levering is nog niets bekend.

Porsche

Porsche komt in 2019 met de volledig elektrische Mission E. De Porsche Mission E levert 600PK en een actieradius van ruim 500km. Batterij leeg? Geen probleem! Porsche belooft om na een kwartiertje snelladen alweer 400km verder te kunnen. De verwachte instapprijs ligt op 94.000 dollar. Dat is fiks goedkoper dan de Tesla model S 100D, dus met deze auto heeft Tesla er een geduchte concurrent bij.

Aanvullingen

Heb jij nog aanvullingen op dit artikel? Naar welke elektrische auto kijk jij uit? Schrijf het in een reactie hieronder, we zijn erg benieuwd naar jouw reactie!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *