Op vakantie in Nederland? Ga met je elektrische auto!

Ga je dit jaar met de auto op vakantie in eigen land? Heb je er weleens over nagedacht om met de elektrische auto te gaan? Inmiddels zijn er genoeg elektrische auto’s met een actieradius van ruim 400 kilometer. Een vakantie met de elektrische auto is dus goed te doen. Dit kan juist zelfs heel relaxt zijn.

Sommige modellen, zoals de Kia e-Niro en Hyundai Kona Electric kun je voorzien van een trekhaak, waardoor je de fietsen gewoon kunt meenemen. Kortom, ga je met de elektrische auto op vakantie in Nederland? Goede voorbereiding is het halve werk, daarom helpen je in dit artikel alvast op weg!

Tip 1: plan je route van te voren

‘Waar kan ik de auto opladen?’ Een van de meestgestelde vragen van een elektrische rijder. Plan daarom van te voren je route en controleer waar je de auto kunt opladen.

Overzicht oplaadpunten + snellaadstations

Er zijn verschillende websites + apps die je kunt raadplegen om de beschikbare laadpunten te bekijken. Sommige elektrische auto’s hebben een navigatiesysteem die op je route geplande laadmomenten alvast voor je berekent. Tesla heeft dit bijvoorbeeld goed voor elkaar. Je vult je eindbestemming in en het systeem berekent automatisch waar en wanneer je moet stoppen om de auto te moeten opladen. Bekijk hier welke websites je kunt raadplegen als je auto deze mogelijkheid niet biedt. Overigens is laadstress niet meer echt aan de orde, gezien Nederland koploper is op het gebied van de laadinfrastructuur.

Naast de website kun je ook allerlei apps raadplegen om de beschikbare laadpunten in Nederland te bekijken. De apps van Newmotion, Plugsurfing en Chargemap zijn hiervoor ideaal.

Tip 2: plan tussenstops

Wacht niet tot het laatste moment met opladen, vanwege de vakantieperiode kan het bij sommige snellaadstations drukker zijn dan normaal. Het is sowieso handig om van te voren geplande tussenstops in te plannen. Plan bijvoorbeeld een koffiemoment en een lunchpauze in. Voor jezelf en je familie het moment om een pauze te nemen en tegelijkertijd wordt je auto opgeladen. Twee vliegen in een klap dus. 😉

Zo ben je ook voorbereid op onverwachte situaties en kom je niet voor verrassingen te staan. Je zult maar net een defecte laadpaal tegenkomen en stranden met een te lege accu. Dit wil je uiteraard koste wat het kost voorkomen.

Tip 3: zorg voor meerdere laadpassen

Een van de belangrijkste tips: neem altijd meerdere laadpassen mee. In de meeste gevallen is één laadpas meer dan voldoende. Maar je zult maar net zien dat de laadpas om een of andere reden bij de laadpaal niet werkt. In dat geval wil je wel een alternatief hebben. Vraag de laadpas overigens niet de laatste dag voor vertrek aan. Bij de meeste laadpassen zit er een levertijd van 5 tot 7 dagen aan verbonden.

Heb je een elektrische leaseauto? Dan kun je (meestal) gewoon gebruikmaken van de laadpas die je van de leasemaatschappij hebt gekregen. Als back-up raden wij altijd de laadpassen van NewMotion en Plugsurfing aan. Deze laadpassen bieden verreweg de beste dekking in heel Europa.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *