De volledig elektrische Mercedes: de EQ

Momenteel staan de Tesla’s volop in de aandacht, maar ook de grote automerken zitten niet stil en zetten volop in op elektrische auto’s. Zo is Mercedes-Benz volop bezig met de ontwikkeling van een volledig elektrische Mercedes: het EQ-concept. In dit artikel praten we je bij over wat er op dit moment bekend is over deze volledig elektrische Mercedes productielijn.

Dit is er bekend over de volledig elektrische Mercedes

Tijdens de Autosalon in Parijs in 2016 beleefde het concept EQ haar wereldprimeur, in de vorm van een sportieve SUV Coupé. De naam EQ staat voor ‘Electric Intelligence’ en is afgeleid van de merkwaarden van Mercedes-Benz emotie en intelligentie. Tijdens de IAA in Frankfurt eerder dit jaar, liet Mercedes zien hoe het concept EQ kan worden toegepast in het compacte segment.

De nieuwe generatie elektrische auto’s zal gebaseerd zijn op een architectuur die speciaal voor elektrisch aangedreven modellen ontwikkeld is, in elk opzicht kan worden aangepast en in meerdere modelseries kan worden toegepast: wielbasis en spoorbreedte, maar ook alle overige systeemcomponenten, in het bijzonder de accu’s, zijn dankzij de modulaire systeembouwdoos variabel. Daarmee is het voertuigconcept voor alle eisen van een toekomstgerichte modelfamilie op accustroom geoptimaliseerd. De basisarchitectuur is geschikt voor SUV’s, limousines, coupés, cabriolets en andere uitvoeringen.

CASE

“De mobiliteit van de toekomst is bij Mercedes-Benz gebaseerd op vier pijlers: Connected, Autonomous, Shared en Electric (CASE). ‘Concept EQ’ bundelt al deze factoren op een consequente manier”, zegt Dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler AG en Hoofd Mercedes-Benz Cars. “Emissievrije auto’s zijn de toekomst. En ons nieuwe label EQ gaat veel verder dan alleen de elektrische auto. EQ staat voor een alomvattend elektrisch ecosysteem van services, technologieën en innovaties.”

De ‘Concept EQ’ biedt een vooruitblik op de modeloverstijgende architectuur voor elektrische auto’s. Dieter Zetsche: “De elektrische smart was in 2007 een pionier op het gebied van elektrisch rijden. Nu draaien we de schakelaar om. We zijn klaar voor de start van een elektro-offensief, waarmee we alle segmenten van de compacte tot de luxe klasse zullen afdekken.”

Specificaties volledig elektrische Mercedes

Met een maximumtotaalvermogen van 300 kW en een maximumkoppel van 700 Nm accelereert ‘Concept EQ’ in minder dan 5 seconden van 0-100 km/h. In combinatie met de intelligente rijstrategie van Mercedes-Benz is met ‘Concept EQ’ een actieradius tot 500 km haalbaar.

Productiestart vanaf 2019 in de fabriek in Bremen

Concept EQ als sportieve SUV
Concept EQ als sportieve SUV

Het allereerste productiemodel van de volledig elektrische Mercedes: een sportieve elektrische SUV coupé, zal worden gebouwd vanaf 2019 in de Mercedes fabriek in Bremen. Er zijn nog geen specificaties van dit allereerste productiemodel bekend. Ook is het nog niet gecommuniceerd wanneer deze auto op de Nederlandse markt zal verschijnen.

De Mercedes-Benz fabriek in Bremen is de grootste private werkgever in de regio met meer dan 12.500 werknemers. Momenteel worden er tien verschillende modellen geproduceerd: de Limousine, Estate, Coupé en Cabriolet van de C-Klasse, de Coupé en Cabriolet van de E-Klasse, de SUV’s GLC en GLC Coupé alsmede de twee Roadsters SLC en SL. Als hoofdfabriek voor de C-Klasse stuurt Bremen de wereldwijde productie van het model met de hoogste productieaantallen van Mercedes-Benz aan in Tuscaloosa (VS), Peking (China) en East London (Zuid Afrika).

Planning: in 2022 meer dan tien volledig elektrische auto’s

Mercedes-Benz plant om in 2022 al (!) meer dan tien volledig elektrische voertuigen in het aanbod te hebben. De nieuwe elektro-auto’s kunnen gebouwd worden binnen het bestaande wereldwijde productienetwerk met fabrieken op vier continenten.

Was het eerst nog de ambitie om in 2025 meer dan tien volledig elektrische auto’s te hebben rijden, tijdens de IAA werd dit beeld positief bijgesteld naar 2022: “Met de Mercedes-Benz Concept EQA komt ons elektro-offensief op st(r)oom: in 2022 zal Mercedes-Benz Cars meer dan tien volledig elektrische modellen leveren”, aldus dr. Dieter Zetsche, Raad van Bestuursvoorzitter Daimler AG en Hoofd Mercedes-Benz Cars.

1 reactie

  1. Ruud Kars op zegt:

    Wat ik als personenvervoerder mis, is een ruime elektrisch auto waar je met goed fatsoen 4 passagiers plus bagage in kwijt kunt.
    Historisch is Mercedes sterk aanwezig in de taxi branche, met nam de E klasse. Bouw hier meer op voort met elektrische auto’s.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *