Elektrische auto leasen: waar begin ik?

Elektrische auto leasen

Een volledig elektrische auto leasen wordt steeds interessanter voor de zakelijke rijder. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer zakelijke rijders overwegen om over te stappen naar een volledig elektrische auto. De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen. Voordelen zoals de lage bijtelling van 4 procent, de duurzaamheid / het milieu, minder brandstofkosten en het huidige (verbeterde) aanbod van elektrische auto’s met een goede actieradius.

Stel je hebt de keuze gemaakt: ik wil graag een elektrische auto leasen. Waar begin je dan? In dit artikel zetten wij alle zaken voor jou op een rijtje waar je bij het leasen van een elektrische auto op moet letten.

Stap 1: Vergelijking elektrische auto’s die op dit moment verkrijgbaar zijn

Een van de eerste dingen die je doet als je graag een elektrische auto wilt leasen, is kijken naar het huidige aanbod van elektrische auto’s die op de markt verkrijgbaar zijn. Welke elektrische auto’s zijn er op dit moment, met welke opties en wat vind ik belangrijk?

Bekijk hier welke elektrische auto’s nu verkrijgbaar zijn

Stap 2: Budget en prijzen

Een eerste vergelijking kun je natuurlijk maken op basis van prijs. Hoe zit het met jouw leasebudget? Welke elektrische auto’s passen binnen het leasebudget wat jij maximaal wilt of mag uitgeven? Hoe zit het met de totale kosten voor mobiliteit? Wat kost elektrisch rijden?

Stap 3: Elektrische auto’s op actieradius vergelijken 

Als je gaat kijken naar het aanbod, dan is het logisch om de actieradius van de elektrische auto’s met elkaar vergelijken. Uiteraard hangt de exacte actieradius van een auto samen met jouw rijgedrag en de weersomstandigheden. Houd er rekening mee dat de realistische actieradius van een auto afwijkt van de opgegeven NEDC of WLTP actieradius.

Stap 4: Oplaadtijd vergelijken

Net zoals tanken een grote rol speelt bij een benzine- of dieselmotor, speelt het opladen een belangrijke rol bij de elektrische auto. Als je elektrische auto’s gaat vergelijken, kijk je daarom ook naar de oplaadtijd. Waar de ene auto er 20 minuten over doet om weer op te laden tot 80%, doet de andere auto hier bijna een uur over. Dit laatste hoeft geen probleem te zijn, maar dit hangt samen met de afstanden die jij zult rijden en jouw rijgedrag.

Stap 5: Oplaadmogelijkheden bekijken

Niet alleen heb je te maken met de oplaadtijd van de auto, daarnaast moet je ook rekening houden met de beschikbare oplaadpunten. Kun je thuis een oplaadpunt (laten) plaatsen? Is er een oplaadpunt op jouw werk? Kun je opladen bij een publiek laadpunt bij jou in de buurt? Je hebt verschillende apps en websites die jou een overzicht geven van oplaadpunten in Nederland en in het buitenland.

Stap 6: Proefrijden & ervaring opdoen

Heb je eenmaal een keuze gemaakt en een favoriete elektrische auto gekozen, dan is het verstandig om voorafgaand eens te gaan proefrijden, ervaring op te doen ofwel online reviews te bekijken. Op deze manier ontdek je op een laagdrempelige manier of het elektrisch rijden goed bij jou past. Tenslotte loont het de moeite om reviews te lezen op het internet, zodat je goed ziet wat de voor- en nadelen van jouw favoriete elektrische auto zijn.

Stap 7: Leasetarieven vergelijken

Weet je eenmaal wat je zoekt, dan kun je leasetarieven met elkaar gaan vergelijken. Dit kun je grotendeels online gaan vergelijken. Let hierbij goed op de verschillen tussen leasemaatschappijen en bekijk wat is inbegrepen bij het leasecontract. Gaat het om een tarief inclusief verzekering? En zo ja, wat voor verzekering dan (Schadeverzekering Inzittenden)? Wat is de hoogte van het eigen risico bij schade aan de auto? Kun je de laadpaal ook leasen? Kun je een laadpas bijbestellen? Heb je recht op vervangend vervoer wanneer de auto gerepareerd moet worden of kun je dat aanvullend ‘bijkopen’?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *