Welke laadpas kies ik voor het opladen van mijn elektrische auto?

In oktober 2017 schreven wij al een artikel over de verschillende laadpassen voor de elektrische auto in Nederland. Inmiddels is er behoorlijk wat veranderd op dit gebied. De laadinfrastructuur ontwikkelt zich razendsnel, maar ook komen er steeds meer soorten laadpassen. Vandaar dat wij jou graag een update geven over de verschillende laadpassen in Nederland. 

Aangezien openbare laadpalen in Nederland (helaas) niet volgens het ‘parkeerautomaatsysteem’ werken, waarbij je er muntgeld in kunt gooien of kunt betalen met pinpas of creditcard, heb je een laadpas nodig om jouw elektrische auto te kunnen opladen. Maar, welke laadpas kies je nou? Ga je googelen, dan buitelen de verschillende laadpasleveranciers over elkaar heen om jou ervan te overtuigen voor hen te kiezen. Maar welke laadpas is voor jou het meest geschikt? En wat zijn de belangrijkste verschillen?

Overzicht laadpassen elektrische auto in Nederland

In dit artikel zet ik de belangrijkste laadpassen voor jou (in willekeurige volgorde) op een rijtje.

Laadpas: Maingau

Een Duitse energieleverancier, Maingau, biedt de zogeheten Maingau laadpas aan. De laadpas is kosteloos aan te vragen en werkt bij meer dan 18.000 oplaadpunten door heel Europa, waarvan 6.200 in Duitsland. Het unieke aan deze laadpas is dat je per minuut betaalt. Tegen een zeer gunstig tarief van slechts 5 cent per minuut. Alle beschikbare laadstations zijn gemakkelijk via de website of via hun app te vinden. De app is te downloaden in de Google Play Store en/of App Store. Dit betekent hoe sneller je auto laadt, hoe lager de kosten zijn.

Levertijd: circa vijf werkdagen
Kosten: 5 cent per minuut
Netwerk: 18.000 laadpunten in Europa en snellaadstations zoals Fastned en Allego.
Buitenland: 6.200 laadpunten in Duitsland
App: Google Play Store en App Store

Maingau is met name extra voordelig op de snellaadpunten.

Laadpas: Vandebron

Vandebron is een energiebedrijf dat gespecialiseerd is in groene stroom en gas. Zij leveren dit aan zowel particulieren als aan de zakelijke markt. Met de laadpas van Vandebron kun je overal in Nederland je volledig elektrische auto bij openbare oplaadpunten opladen. Dit is voor een vast tarief van 3,50 euro per maand. Wanneer je ook een energiecontract hebt afgesloten bij Vandebron, dan betaal je slechts 1,50 euro per maand. 

Kosten: 1,50 – 3,50 euro per maand
Netwerk: Openbare oplaadpunten in Nederland en snellaadstations zoals Fastned en Allego
Buitenland: Openbare oplaadpunten in België en Duitsland
App: Google Play Store en App Store
Bereikbaarheid helpdesk: maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur (vrijdag tot 17.00 uur)

Laadpas: Plugsurfing

Plugsurfing is bedrijf dat zich focust op oplaaddiensten voor elektrische auto’s. Naast de beschikbare laadpunten bieden zij ook een laadsleutel aan. Met de laadsleutel krijg je toegang tot 96% van alle laadpalen in heel Europa. Via de app je terecht bij de overige 4% van de laadpalen. Ook kun je met de laadsleutel terecht bij de snellaadstations zoals Allego en Fastned. Plugsurfing heeft inmiddels meer dan 70.000 oplaadpunten door heel Europa. Voor de laadsleutel betaal je eenmalig 9,95 euro. Voor de rest betaal je alleen de kosten die je tijdens het laden maakt.

Kosten: eenmalig 9,95, geen opslag per laadsessie
Netwerk: alle openbare oplaadpunten in Nederland en snellaadpunten zoals Fastned en Allego
Buitenland: België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk en Finland
Bereikbaarheid helpdesk: maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur

Laadpas: Chargepoint

Chargepoint is een aanbieder die slimme oplaadstations voor elektrische auto’s aanbiedt. Naast de laadstations kun je ook gebruikmaken van de laadpas van Chargepoint: Chargepass. Met deze laadpas heb je toegang tot alle oplaadpunten van Chargepoint. Tevens heb je toegang tot de snelladers van Fastned en Allego. Voor klanten is de laadpas kosteloos. Voor niet-klanten wordt een eenmalig bedrag van 9,95 in rekening gebracht.

Kosten: voor niet klanten eenmalig 9,95, geen opslag per laadsessie
Netwerk: oplaadpunten van Chargepoint en snelladers van Fastned en Allego
Buitenland: oplaadpunten van Chargepoint in Duitsland
Bereikbaarheid helpdesk: 24 uur bereikbaar via +31 850 603 863

Laadpas: EV-box

Via EV-box kun je gratis een laadpas + sleutelhanger aanvragen. Hiermee kun je de elektrische auto opladen binnen het netwerk van laadpalen van EV-box. Wil je gebruikmaken van het netwerk van alle laadpalen in Nederland (en dat wil je als elektrische rijder absoluut!), dan heb je een abonnement op het backoffice beheersysteem nodig van 3,75 euro (ex. BTW) per maand. Wil je graag meer dan 1 pas of sleutelhanger bestellen, dan is dit gratis mogelijk.

Levertijd: 1-2 werkdagen
Kosten: 3,75 per maand
Netwerk: alle openbare laadpunten in Nederland
Buitenland: beperkt, er zijn wel diverse afspraken met leveranciers in o.a. Duitsland en België
Bereikbaarheid helpdesk: maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 18.00 uur

Laadpas: ANWB

Ook de ANWB biedt een laadpas aan (een laadpas van EV-box, maar dan in de huisstijl van de ANWB en onder de eigen voorwaarden van de ANWB). Hierbij hebben klanten de keuze uit ofwel een gratis laadpas (maar hierbij betaal je dan wel per transactie een bedrag van 0,28 cent ex. BTW extra) ofwel een abonnement voor 5,20 (excl. BTW) per maand. Ook snelladen bij Fastned via de laadpas is mogelijk.

Levertijd: ik heb zelf de ervaring dat hij pas na enkele weken (!!) arriveerde
Kosten: gratis (0,28 cent extra per transactie) of 5,20 per maand
Netwerk: alle openbare laadpunten in Nederland
Buitenland: onbekend, waarschijnlijk identiek aan EV-box
Bereikbaarheid helpdesk: je kunt 24/7 terecht bij de ANWB Alarmcentrale

Doordat je de pas gratis kunt aanvragen (zonder abonnementsvorm), kan dit een handige pas zijn om naast je ‘hoofdpas’ bij je te hebben, mocht de hoofdpas onverhoopt dienst weigeren of mocht je deze zijn vergeten. De bereikbaarheid van de helpdesk is daarnaast een groot pluspunt.

Laadpas: New Motion

Marktleider NewMotion (voorheen The New Motion), sinds heel recent onderdeel van Shell, biedt tevens de mogelijkheid voor het bestellen van een gratis laadpas (en/of sleutelhanger). Per transactie wordt er echter wel 0,35 cent (ex. BTW) doorberekend, tot een maximum van 20 transacties per maand. Hiermee kost de pas de gebruiker dus maximaal 7 euro per maand. Snelladen via Fastned is tevens mogelijk met de laadpas.

NewMotion biedt tevens een app, hiermee is het mogelijk om (met jouw aangemaakte account) laadsessies te starten en te beëindigen.

Levertijd: 1-2 werkdagen
Kosten: gratis (0,35 cent extra per transactie)
Netwerk: Toegang tot meer dan 50.000 openbare laadpalen, verspreid over heel Europa
Buitenland: ja, NewMotion beschikt over een groot netwerk van openbare laadpalen in Europa
Bereikbaarheid helpdesk: 24/7 bereikbaar

Ook voor NewMotion geldt de bereikbaarheid van de helpdesk als een zeer groot pluspunt. Ook is het netwerk ontzettend uitgebreid. Tevens is de app ontzettend handig in gebruik, hier kun je tevens meteen alle beschikbare laadpunten zijn in jouw directe omgeving (op basis van GPS). Minpunt aan de app is dat er niet altijd wordt aangegeven waar het laadpunt zich precies bevindt, het is mij weleens overkomen dat de laadpaal op een bedrijvenlocatie of bij een woonhuis achter een hek zat…. Hier zou NewMotion meer gebruik kunnen maken van de ‘crowd’ die informatie over laadpunten kan aanvullen.

Laadpas: Travelcard

Ben je leaserijder en maak jij of jouw werkgever al gebruik van de brandstofpas van Travelcard, dan kun je dit abonnement uitbreiden met een laadkey (sleutelhanger). Het is bij Travelcard niet mogelijk om met een pas op te laden, Travelcard biedt alleen de laadkey. Opmerkelijk is dat je bij Travelcard niet los een laadkey kunt bestellen, je kunt dit alleen doen in combinatie met de brandstofpas. Deze ‘brandstofpas’ kun je dan wel gebruiken voor parkeren en autowassen, mits jij of jouw werkgever dit heeft geactiveerd. Snelladen via Fastned is ook mogelijk.

Levertijd: 1-2 werkdagen
Kosten: offerteaanvraag
Netwerk: alle openbare laadpunten in Nederland en België
Buitenland: ja, steeds meer laadpunten in Europa
Bereikbaarheid helpdesk: maandag t/m vrijdag 08.00 – 17.00 uur

Laadpas: Multitankcard

De Multitankcard, ook wel Mtc genoemd, biedt zowel brandstof tanken als opladen aan via de Mtc tankpas. Daarnaast kan de pas worden gebruikt voor aanvullende diensten zoals parkeren en autowassen. Ook snelladen via Fastned is mogelijk.

Levertijd: onbekend
Kosten: offerteaanvraag
Netwerk: landelijke dekking, alle publieke laadpunten in Nederland
Buitenland: onbekend
Bereikbaarheid helpdesk: maandag t/m vrijdag 08.30 – 17.00 uur

Laadpas: Essent

Essent werkt samen met NewMotion.

Laadpas: Eneco

Eneco biedt de mogelijkheid om zowel zakelijke klanten als consumenten te laten rijden met ‘Eneco Hollandsewind’, ook zonder stroomcontract van Eneco. Voor 3 euro per maand (inclusief BTW) kun je gebruikmaken van de Eneco laadpas of laadkey. Ook snelladen via Fastned is mogelijk (na activatie).

Levertijd: 1-2 werkdagen
Kosten: 3,00 euro per maand
Netwerk: alle openbare laadpunten in Nederland
Buitenland: ja, je kunt in het buitenland gebruik maken van laadpunten van Eneco België, EV-Box, New Motion, Blue Corner en Allego.
Bereikbaarheid helpdesk: maandag t/m vrijdag 08.00 – 18.00 uur

Laadpas Nuon

Nuon biedt zowel zakelijke rijders als particulieren een handige laadpas, de Nuon oplaadpas. Ook snelladen is mogelijk via de Nuon oplaadpas. Nuon belooft dat de laadpas werkt op alle openbare oplaadpunten in Nederland.

Levertijd: binnen drie werkdagen na bestelling
Kosten: gratis
Netwerk: alle openbare laadpunten in Nederland
Buitenland: ja
Bereikbaarheid helpdesk: maandag t/m vrijdag 08.00 – 18.00 uur

Laadpas XXimo

Xximo biedt een zogenaamde ‘Mobility Card’, waarmee jeal je zakelijke reiskosten kunt maken, van tanken en opladen tot het OV. Naast de Xximo Mobility Card, ontvang je een laadtag (sleutelhanger), zodat je dubbel bent uitgerust. Opladen bij de snellaadstations van Fastned is ook mogelijk via de Mobility Card. Je kunt de kaart zien als een mobiliteitspas waarmee je ook kunt opladen. Ben je alleen op zoek naar een laadpas, dan kun je beter bij een van de EV-specialisten kijken.

Levertijd: binnen acht werkdagen
Kosten: onbekend
Netwerk: op een heleboel laadpunten in Nederland
Buitenland: ja, op diverse locaties in België, Frankrijk en Duitsland
Bereikbaarheid helpdesk: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur, zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur en op zondag van 09:00 tot 12:00 uur

Laadpas Greenflux

Via Greenflux is het mogelijk om voor 3,00 euro per maand (incl. BTW) een laadpas aan te vragen, die volgens eigen zeggen werkt bij 10.000 publieke en semi-publieke laadstations van alle leveranciers in Nederland. Een tweede laadpas aanvragen is mogelijk, maar kost eenmalig 10 euro. Opmerkelijk is dat de facturering bij Greenflux niet maandelijks is, maar eens per kwartaal. Een ander opmerkelijk punt is dat je gratis een kopje koffie ontvangt als je oplaadt bij LaPlace.

Levertijd: onbekend
Kosten: 2,50 per maand (inclusief BTW)
Netwerk: laden bij ruim 10.000 openbare laadpunten in Nederland
Buitenland: onbekend
Bereikbaarheid helpdesk: werkdagen van 09.00 tot 18.00 uur

Laadpas Flowcharging

De laadpas van Flowcharging is gratis te bestellen (zonder abonnement), echter wordt er 0,15 cent per laadsessie (excl. BTW) berekend. Wil je ook een Flowcharging-sleutelhanger bestellen, dan kost dit eenmalig 7,50 (excl. BTW).

Levertijd: onbekend
Kosten: 0,15 cent per laadsessie
Netwerk: alle openbare laadpunten in Nederland en België
Buitenland: onbekend
Bereikbaarheid helpdesk: onbekend

Ervaringen laadpassen

Heb je zelf goede of slechte ervaringen met laadpassen? Dan zijn we benieuwd naar jouw praktijkervaringen! Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder en help andere elektrische rijders verder in hun keuze voor de meest geschikte laadpas.

Laadpastop10

Wil je een nog actueler overzicht? Maarten Hachmang ontwikkelde de zeer informatieve en behulpzame website Laadpastop10.nl. Hij werkt deze website bijna dagelijks bij met de verschillende passen en tarieven.

18 reacties

  1. Anita op zegt:

    Weten jullie ook welke laadpalen in combinatie met een New Motion laadpaal thuis werken in combinatie met automatisch verrekenen met de werkgever? Ik heb nu een travelcard die ineens geblokkeerd is. Uiteraard los ik dit op met Travelcard maar ik zou graag een 2 kaart achter de hand willen hebben die werkt met de laadpaal thuis. Ik weet dat de Plugsurfing zo wie zo niet met de New Motion samenwerkt.

  2. Goede middag, hoorde laatst dat ik gewoon moet betalen per minuut laden , kosten soms zelfs wel 20 tot 30 euro per tankbeurt

    Wat betaal ik aan de pomp om op te laden los van kosten tankpas etc, wel zo handig om te weten

    • Tjillie Sikkema op zegt:

      Goedemiddag Hans,

      Dank voor je bericht. In sommige gevallen betaal je alleen een maandelijks tarief voor de laadpas en bij sommige passen betaal je per minuut. Wij zullen de eventuele kosten per minuut erbij vermelden.

      Groet, Tjillie

  3. Goede middag, hoorde laatst dat ik gewoon moet betalen per minuut laden , kosten soms zelfs wel 20 tot 30 euro per tankbeurt

    In alle “laadpass'” overzichten zie ik wat een pas per maand kost of wat de transactie koste zijn per tankbeurt maar nergens zie ik de kosten van het elektrisch tanken zelf.

    Wat betaal ik aan de pomp om op te laden los van kosten tankpas etc, wel zo handig om te weten

  4. Paul Rikumahu op zegt:

    Vragen over tarieven die gehanteerd worden? Raadpleeg de E-Flux website dan even!

    Hier vindt je de tarieven per laadpaalbeheerder, deze tarieven gelden voor E-Flux laadpashouders

  5. E-Flux op zegt:

    Vergeet E-Flux niet als laadpas:

    Levertijd: 1-2 werkdagen
    Kosten: 0,15 cent incl. BTW per laadsessie of een vast abonnement van € 2,95 incl. BTW per maand
    Netwerk: alle openbare laadpunten in Nederland, België en Duitsland
    Bereikbaarheid helpdesk: 24/7 support

  6. Jack op zegt:

    Fijn dat de info weer is bijgewerkt.
    Bij de Maingau zijn er momenteel nog wel wat problemen met het Nederlandse Iban nummer bij de registratie. Maar een mailtje naar de helpdesk schijnt dit op te lossen, ik ben benieuwd, zojuist een mail gestuurd.
    Over 1,5 week een weekend Duitsland, dus zeker handig om meerdere laadpassen bij te hebben, al zou de laadkey van Travelcard moeten werken.

    • Hilda Boerma op zegt:

      Hallo Jack, bedankt voor de feedback! We hebben net een artikel geschreven over de Maingau-pas, mocht je ervaringen opdoen in het weekend Duitsland die van belang zijn voor andere EV-rijders, dan zijn we erg benieuwd! Groet, Hilda

      • Da Willem ja dat vraag ik e ook af, raar dat dit niet vermeldt wordt en dat is juist de overweging wel of niet elektrisch

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *