Bart van Went (oprichter van QING) over de toekomst van elektrisch rijden

Een paar weken geleden waren wij te gast bij QING, een ingenieursbureau gevestigd in Arnhem. QING levert innovatieve en duurzame oplossingen op het gebied van industriële automatisering, speciaal machinebouw en energie. Duurzaamheid loopt als een rode draad door het bedrijf heen. Op den duur willen zij graag naar een volledig elektrisch wagenpark. Daar wilden wij, als fan van elektrisch rijden, natuurlijk graag meer over weten. Wij hebben gesproken met een van de oprichters van QING, Bart van Went. Hij heeft ons alles verteld over het ingenieursbureau, over hun eigen ervaringen met elektrisch rijden en de ambities wat betreft een duurzame, elektrische toekomst.

Video: met Bart van Went over de toekomst van het elektrisch rijden..

30 april 2013 een nieuwe Koning en een nieuwe QING…

Op 30 april 2013 kreeg Nederland een nieuwe Koning en tevens een nieuwe QING. Samen met drie andere aandeelhouders Martin Ruiter, Arno Albers en Bart Visser, richtte Bart van Went op Koningsdag het ingenieursbureau QING op. De aandeelhouders hadden sterk het gevoel dat je een organisatie ook anders kunt opbouwen.

‘Uiteraard is het belangrijk dat het bedrijf financieel sterk is, maar wat ons betreft moet de focus liggen op het welzijn en de ontwikkeling van de organisatie. Oftewel de mensen.’

Bart komt zelf uit de wereld van de industriële magazijnbouw en is zijn carrière gestart bij Nedcon, een magazijninrichting in Doetinchem. Bart begon in de commercie, heeft vervolgens in het buitenland gewerkt en uiteindelijk is Bart waar hij nu is, een van de oprichters van QING.

‘Met plezier duurzaam en innovatief ondernemen vanuit onze gezamenlijke passie voor techniek!’

QING is een eigenzinnig ingenieursbureau met gedreven medewerkers. Samen met consultants, adviseurs, projectmanagers en engineers levert QING innovatieve en duurzame oplossingen op het gebied van industriële automatisering, speciaal machinebouw en energie. QING doet dat voor verschillende opdrachtgevers in de voedselindustrie, vastgoedontwikkelaars, onderwijsinstellingen en voor (semi)overheden. De machines en apparaten worden volledig in huis ontworpen en gebouwd door het team van engineers en vervolgens compleet turn-key opgeleverd. Ook helpen zij opdrachtgevers met het verduurzamen van gebouwen en processen. Dit doen zij op locatie of op hun eigen engineeringsafdeling in Arnhem, Borne, Wageningen en Utrecht.

Last but not least, richten zij zich op grootschalige opwekking van zonne-energie. Vanuit de joint-venture genaamd LC Energy, is QING zonneparken in Nederland aan het ontwikkelen om bij te dragen aan een snelle energietransitie. De energieconsultants zijn momenteel heel druk met de ontwikkeling van zonneparken op verschillende locaties in Nederland.

Onze missie luidt niet voor niets: ‘met plezier duurzaam en innovatief ondernemen vanuit onze gezamenlijke passie voor techniek!’

Waar komt jouw interesse voor elektrisch rijden vandaan?

Als je kijkt naar het klimaat, dan is het overduidelijk wat er in de wereld aan de hand is. Ik vind dat dit moet veranderen en iedereen kan zijn steentje daaraan bijdragen. Dit geldt ook voor mobiliteit. Momenteel rijd ik in een plug-in hybride, maar ik wil zo snel mogelijk de overstap maken naar een volledig elektrische auto.

De enige uitdaging waar ik momenteel tegenaan loop is de actieradius. Ik maak ontzettend veel kilometers, wat zou betekenen dat ik meer moet plannen om de auto op te laden. Duurzaamheid en flexibiliteit zijn daarbij voor mij de belangrijkste kernwaarden als het gaat om mobiliteit. Uiteraard willen wij zo snel mogelijk naar een volledig elektrisch wagenpark en wellicht zelfs experimenteren met een waterstofauto. Maar je moet in staat zijn overal snel te kunnen laden. Gelukkig gaan de ontwikkelingen op het gebied van de laadinfrastructuur in Nederland razendsnel, wordt het bereik van de actieradius van elektrische auto’s steeds beter, waardoor ik dit op zeer korte termijn niet meer als een belemmering zie.

Elektrisch rijden binnen QING..

Iedere medewerker van QING heeft duurzaamheid in zijn of haar genen. In alles wat we doen staat duurzaamheid centraal. Daarom zie ik vaker de interesse voor het elektrisch rijden bij onze collega’s voorbij komen. Binnen ons bedrijf rijden een aantal collega’s plug-in hybride auto’s of volledig elektrische auto’s. Een van onze medewerkers wilde bijvoorbeeld heel graag in een Nissan Leaf rijden.

Voor ons is het laden op het werk absoluut geen belemmering, want wij zitten op een prachtige locatie naast Allego gevestigd. Allego is gespecialiseerd in het plaatsen en het beheren van de laadinfrastructuur. Wij mogen dankzij Allego gebruikmaken van hun uitgebreide laadstations op ons parkeerterrein. Naast onze locatie in Arnhem, is op iedere locatie voldoende mogelijkheid tot het opladen van elektrische auto’s.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *