Op naar het verduurzamen van het wagenpark? Hier moet je op letten

Staat de energie-audit (EED) voor de deur, wil je het bedrijf sneller verduurzamen of ben je op zoek naar kostenbesparing? Dan is een verduurzaming van het wagenpark een uitstekende oplossing. Niet alleen is het wagenpark in veel gevallen een zware kostenpost, het is vaak ook de grootste vervuiler. In dit artikel geven we je tips hoe je met het huidige wagenpark uitstoot kunt terugdringen en kosten kunt besparen. Ook laten we je zien hoe je met slimme investeringen toe kunt groeien naar een wagenpark met minimale CO-2 uitstoot.

Wanneer het wagenpark verduurzamen?

Er zijn een aantal scenario’s denkbaar waarbij het slim is om tot verduurzaming van het wagenpark over te gaan.

 • Energie-audit (EED) en het wagenpark. Als onderneming met meer dan 250 FTE of jaaromzet van in ieder geval €50 miljoen, is het verplicht om elke vier jaar een energie-audit te laten uitvoeren. In dit onderzoek geef je inzicht in de bestaande energiestromen en wordt een adviesrapport gepresenteerd, inclusief een overzicht van de huidige stand van zaken. Ook een overzicht van energiebesparingsmaatregelen op het gebied van vervoer kan daarin gepresenteerd worden. Geheel vrijblijvend zijn de adviezen overigens niet. Samen met de controleur worden mogelijkheden besproken en deadlines vastgesteld. Vanaf dat moment is het dus zaak om de Co2 uitstoot te reduceren!
 • Uitstoot van CO-2 verminderen. Verantwoord ondernemen is beter voor het milieu. Zo simpel is het. Toch heeft het voor jou als ondernemer meer voordelen dan dat. Veel bedrijven en consumenten doen tegenwoordig liever zaken met een ondernemer die bewust bezig is met het milieu. Bied jij een milieuvriendelijker alternatief dan de concurrent, dan kan dat voordelen opleveren.
 • Kostenbesparing. Misschien wel het sterkste argument voor het verduurzamen van het wagenpark is de kostenbesparing. Door een groot aantal subsidies op CO-2 neutraal rijden zoals de MIA, is het elektrische alternatief qua investering vaak vergelijkbaar met een benzine- of dieselauto. Bovendien ligt de total cost of ownership voor energiezuinigere auto’s lager. Zet je in op bewuster rijden, dan bespaar je direct op tankkosten en slijtage op onderdelen.

Heb je jezelf het doel gesteld om duurzamer om te gaan met mobiliteit, dan is het tijd om de portemonnee te trekken en flink te investeren, toch? Niet altijd. Het is ook goed mogelijk om op basis van het huidige wagenpark alvast een stap in de goede richting te zetten. Met behulp van een aantal slimme tips kun je vaak al heel dicht bij het gestelde doel komen. Wil je wel investeren? Dan kun je ook met een relatief beperkt budget al een behoorlijke verduurzaming realiseren. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet, zodat je alvast kan beginnen aan een duurzaam wagenpark!

Wagenpark verduurzamen op basis van huidige vervoersmiddelen:

 • Laat de auto staan als het kan (als er bijvoorbeeld geen afspraken buiten de deur zijn op die dag).
 • Voer een vorm van kilometerregistratie in, zodat je beter inzicht krijgt in gereden kilometers.
 • Beloon personeel voor zuinig rijden.
 • Voer overleg waar mogelijk via Skype of Facetime.
 • Ga slim om met afspraken, zodat je van A, via B naar C kunt.
 • Maak thuiswerken een optie. Dit vermindert niet alleen de CO2 uitstoot, maar ook de filedruk.
 • Zorg dat de bandenspanning op alle auto’s regelmatig wordt gecontroleerd. Een juiste bandenspanning zorgt voor verminderde rolweerstand en reduceert het brandstofverbruik van de auto.

Wagenpark verduurzamen door middel van investeringen

 • Vervang huidige leaseauto’s zoveel mogelijk voor elektrische of hybride auto’s.
 • Schaf een elektrische auto aan voor intern gebruik, zodat de afspraken die in de buurt zijn met deze auto kunnen worden bezocht.
 • Denk na over laadmogelijkheden op het werk in combinatie met groene stroom.
 • Vervang bestelwagens op diesel voor bestelwagen op biogas.
 • Stel een mobiliteitsbudget beschikbaar, zodat werknemers kunnen kiezen tussen openbaar vervoer of een leaseauto.
 • Bespreek de mogelijkheid voor een vakantieauto met je leasemaatschappij. Zo verlaag je de drempel voor de overstap naar een elektrische leaseauto.
 • Start een pilot met elektrische auto’s, zodat werknemers er alvast mee kunnen kennismaken. Uit onderzoek blijkt dat de overstap naar een EV gemakkelijker is, als er al ervaring is met elektrisch rijden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *