Op naar het verduurzamen van het wagenpark? Hier moet je op letten

Staat de energie-audit (EED) voor de deur, wil je het bedrijf sneller verduurzamen of ben je op zoek naar kostenbesparing? Dan is een verduurzaming van het wagenpark een uitstekende oplossing. Niet alleen is het wagenpark in veel gevallen een zware kostenpost, het is vaak ook de grootste vervuiler. In dit artikel geven we je tips hoe je met het huidige wagenpark uitstoot kunt terugdringen en kosten kunt besparen. Ook laten we je zien hoe je met slimme investeringen toe kunt groeien naar een wagenpark met minimale CO2-uitstoot.

Wanneer het wagenpark verduurzamen?

Er zijn een aantal scenario’s denkbaar waarbij het slim is om tot verduurzaming van het wagenpark over te gaan.

 • Energie-audit (EED) en het wagenpark. Als onderneming met meer dan 250 FTE of jaaromzet van in ieder geval €50 miljoen, is het verplicht om elke vier jaar een energie-audit te laten uitvoeren. Op de website van het RVO kun je meer informatie vinden over de EED Energie-audit. De EED Energie-audit is een verplichting die voortkomt uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Het doel van deze audit is om bedrijven en instellingen bewust van maken van hun energieverbruik, de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. De EED geeft een overzicht van alle energiestromen en geeft inzicht in de mogelijke besparingsmaatregelen.
 • Uitstoot van CO2 verminderen. Verantwoord ondernemen is beter voor het milieu. Zo simpel is het. Toch heeft het voor jou als ondernemer meer voordelen dan dat. Veel bedrijven en consumenten doen tegenwoordig liever zaken met een ondernemer die bewust bezig is met het milieu. Bied jij een milieuvriendelijker alternatief dan de concurrent, dan kan dat voordelen opleveren.
 • Kostenbesparing. Misschien wel het sterkste argument voor het verduurzamen van het wagenpark is de kostenbesparing. Verschillende fiscale regelingen maken elektrisch rijden aantrekkelijk. Als zakelijke rijder betaal je bijvoorbeeld geen BPM tot en met 2024. Ook profiteer je van MRB-vrijstelling. Daarnaast is de total cost of ownership voor EV’s aanzienlijk lager. Zet je in op bewuster rijden, dan bespaar je direct op tankkosten en slijtage van verschillende onderdelen. Een elektrische auto heeft over het algemeen veel minder onderhoud nodig. Bovendien profiteren bestuurders van elektrische auto’s nog steeds van een lagere bijtelling (16% over de eerste 35.000 euro/22% over het resterende bedrag) ten opzichte van een brandstofauto. 

Heb je jezelf het doel gesteld om duurzamer om te gaan met mobiliteit, dan is het tijd om de portemonnee te trekken en flink te investeren, toch? Niet altijd. Het is ook goed mogelijk om op basis van het huidige wagenpark alvast een stap in de goede richting te zetten. Met behulp van een aantal slimme tips kun je vaak al heel dichtbij het gestelde doel komen. Wil je wel investeren? Dan kun je ook met een relatief beperkt budget al een behoorlijke verduurzaming realiseren. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet, zodat je alvast kan beginnen aan een duurzaam wagenpark!

Wagenpark verduurzamen op basis van huidige vervoersmiddelen:

 • Laat de auto staan als het kan (bijvoorbeeld als er geen afspraken buiten de deur zijn op die dag).
 • Voer een vorm van kilometerregistratie in, zodat je beter inzicht krijgt in het daadwerkelijk gereden aantal kilometers.
 • Beloon personeel voor zuinig rijden.
 • Voer overleg, waar mogelijk, via Teams, Zoom of Google Hangouts.
 • Ga slim om met afspraken, zodat je van A, via B naar C kunt.
 • Thuiswerken vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook de filedruk.
 • Zorg dat de bandenspanning op alle auto’s regelmatig wordt gecontroleerd. Een juiste bandenspanning zorgt voor verminderde rolweerstand en reduceert het brandstofverbruik van de auto. Bovenal is het ook nog eens ten behoeve van de rijveiligheid!

Wagenpark verduurzamen door middel van investeringen

 • Vervang de huidige, niet elektrische, leaseauto’s zoveel mogelijk voor elektrische auto’s.
  • Daarbij is het belangrijk om eerst een analyse te maken van het huidige wagenpark. Hoeveel kilometers rijden de voertuigen nu. Dit is met name belangrijk om een goede inschatting te kunnen maken welke EV’s geschikt zijn voor welke situatie.
  • Als je de overstap naar elektrische auto’s overweegt is het belangrijk om je medewerkers in dit proces te betrekken. Probeer in kaart te brengen welke wensen en behoeften er zijn vanuit de medewerkers. Op deze manier creëer je draagvlak binnen de organisatie.
 • Schaf een elektrische (deel)auto aan voor intern gebruik, zodat de afspraken die in de buurt zijn met deze auto kunnen worden bezocht.
 • Denk na over laadmogelijkheden op het werk in combinatie met groene stroom.
 • Vervang bestelwagens op diesel voor 100% elektrische bestelwagens.
 • Stel een mobiliteitsbudget beschikbaar, zodat werknemers kunnen kiezen tussen openbaar vervoer of een leaseauto.
 • Start een pilot met elektrische auto’s, zodat werknemers er alvast mee kunnen kennismaken. Uit eigen ervaring weten we dat de overstap naar een EV gemakkelijker is als er al praktijkervaring is met elektrisch rijden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *