Coronavirus invloed op versnelling van schonere mobiliteit?

Het coronavirus heeft ook op de mobiliteitsbranche invloed. Automerken moesten noodgedwongen hun fabrieken sluiten (wat zorgt voor langere levertijden voor nieuwe auto’s) en het autogebruik is aanzienlijk gedaald. Dit zijn slechts enkele gevolgen. Hoe gek het wellicht ook klinkt, het coronavirus heeft ook positieve invloed.

Doordat het autoverbruik is verminderd, daalt het aantal schades, staan er minder files en de CO2-uitstoot is aanzienlijk verlaagd. Voor het coronavirus waren bedrijven al bezig met het behalen van hun doelstellingen om de CO2-uitstoot te verminderen. Is dit dan het moment voor bedrijven om deze doelstellingen versneld te behalen en wellicht eerder het wagenpark te verduurzamen? Oftewel, is dit een goed moment om over te stappen naar volledig elektrische auto’s?

Invloed coronavirus CO2-uitstoot

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de CO2-uitstoot aanzienlijk is verlaagd. De totale uitstoot van Nederland is zo’n 200 miljoen ton per jaar. Tot en met 28 april is de CO2-uitstoot van het wegverkeer met maar liefst 40% afgenomen. We kunnen dus concluderen dat het coronavirus een positieve invloed heeft op de CO2-uitstoot.

In de periode voor het coronavirus waren bedrijven bezig met het behalen van hun klimaatdoelstellingen. Toch zal het coronavirus niet de oplossing zijn om deze doelstellingen alsnog te behalen. Hier is meer voor nodig dan minder kilometers te maken.

De kans is groot dat de wereld er na corona heel anders uitziet. Er zal waarschijnlijk meer thuisgewerkt worden. Dit betekent specifiek voor de mobiliteitsbranche dat mensen de auto minder gebruiken en dus minder kilometers maken.

Wagenpark verduurzamen

Echter zullen bedrijven niet alleen de klimaatdoelstellingen behalen vanwege het coronavirus. Wellicht biedt het coronavirus ook kansen, om juist versneld de reeds opgestelde doelstellingen te behalen. Een oplossing hiervoor is om versneld je wagenpark te verduurzamen. Waarom? Er zijn een aantal voordelen om nu alvast de overstap te maken naar een elektrische auto. Allereerst kun je hiermee de CO2-uitstoot drastisch verlagen, profiteer je van allerlei fiscale voordelen zoals de MIA subsidie en lage 8% bijtelling. Indien je minder kilometers maakt, is het wel zo prettig om te profiteren van een lage bijtelling.

Wel of niet overstappen naar een elektrische auto?

Als je als wagenparkbeheerder over wilt stappen naar elektrische auto’s, dan zou ik niet wachten tot het laatste moment. Vanwege het tijdelijk stopzetten van fabrieken, kunnen de levertijden van elektrische auto’s behoorlijk oplopen. Bovendien gaat de bijtelling vanaf 2021 van 8% naar 12%. Het is dus zeker de moeite waard om nu alvast een elektrische auto te bestellen. De kans is groot dat er aan het einde van het jaar wederom een run ontstaat op elektrische auto’s. Denk hierbij aan de populaire modellen zoals de Tesla Model 3, Kia e-Niro en Hyundai Kona Electric.

Natuurlijk blijft het ook hierbij belangrijk om naar je huidige situatie te kijken en of het voor jou persoonlijk interessant is om nu al de overstap te maken naar een elektrische auto. Wat je het beste kunt doen is je goed laten adviseren door een expert die je huidige situatie bekijkt en de mogelijkheden met je doorneemt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *