Oplaadpunten en snellaadpunten in Nederland

Vandaag de dag zijn er tal van oplaadpunten en snellaadpunten verspreid door heel Nederland. Vergeleken met andere landen, is Nederland een voorloper op het gebied van elektrische mobiliteit. Dit geldt ook op het gebied van laadinfrastructuur. Per vier elektrische auto’s heeft Nederland meer dan 1 publieke laadpaal beschikbaar. Je ziet de oplaadpunten en snellaadpunten langs de snelwegen, op openbare plekken zoals de supermarkt, het winkelcentrum, in wijken etc. Eind november stond de teller van het aantal laadpalen in Nederland op 35.335.

Laadpunten en snellaadpunten elektrische auto in Nederland

De afgelopen jaren is het aantal laadpunten en snellaadpunten in Nederland behoorlijk toegenomen. In december 2015 waren er in totaal 18.251 laadpunten. Inmiddels is het aantal laadpalen zo goed als verdubbeld. In november 2018 waren er in totaal 35.335 laadpunten en snellaadpunten in Nederland. Dit aantal is onderverdeeld in laadpunten die 24/7 beschikbaar zijn: 19.782 laadpalen. Nederland telt 15.553 semi-publieke laadpalen. Denk hierbij aan laadpunten bij winkelcentra, parkeergarages en laadpalen aan huis die ook beschikbaar zijn voor andere elektrische auto’s. Tot slot zijn er in totaal 1.067 snellaadpunten in Nederland.

Beschikbare oplaadpalen in Nederland

Als elektrische rijder is het wel zo handig om te weten waar de oplaadpunten zich exact in Nederland bevinden en of het oplaadpunt beschikbaar is. Er zijn inmiddels handige hulpmiddelen waaronder apps en websites voor EV’s die je kunt raadplegen. Er zijn websites die je precies vertellen of de laadpalen beschikbaar zijn, met welk laadvermogen, betaalmethode en tot slot wie de energieleverancier is. Hieronder een overzicht van een aantal handige websites/apps:

  • Oplaadpalen.nl
  • App van NewMotion
  • Oplaadpunten.nl
  • Chargemap

Inmiddels is het ook mogelijk om via Google Maps de openbare oplaadpunten te bekijken.

Laadpassen voor elektrische auto

Naast de handige apps en websites is een laadpas voor het opladen van een elektrische auto ook zeker geen overbodige luxe. Sterker nog, dit is voor de elektrische rijder onmisbaar. Naast de laadinfrastructuur die zich snel ontwikkelt, zijn er ook steeds meer leveranciers die laadpassen in Nederland aanbieden.

Toekomst elektrische auto’s

De toekomst van EV’s in Nederland ziet er rooskleurig uit. Het aantal elektrische auto’s en de laadinfrastructuur in Nederland ontwikkelt zich razendsnel. In 2019 komen er ook veelbelovende 100% elektrische auto’s uit op de Nederlandse markt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *