Top 5 handige apps voor elektrisch rijden

Om de ervaring van het elektrisch rijden nog aangenamer te maken, zijn er verschillende apps op de markt gebracht. De apps helpen je onder andere bij het vinden van een laadpunt en de (real-time) beschikbaarheid, de laadsnelheid en de kosten die hieraan verbonden zijn. In dit artikel zetten we de top vijf handigste apps voor elektrisch rijden voor je op een rijtje.

1. NewMotion

NewMotion is een van de grootste partners in Europa als het gaat om de ontwikkeling van elektrische oplaadpunten. Zij bieden oplaadpunten, laadpassen en een app aan. Speciaal voor de elektrische rijder hebben zij een app ontwikkeld die je precies vertelt waar je de publieke laadpalen door heel Europa kunt vinden.

Wat kun je met de app?

 • Locaties en beschikbaarheid van openbare laadpalen bekijken;
 • Informatie over de laadsnelheid en over de tarieven krijgen;
 • Laadsessies starten en stoppen;
 • Meldingen ontvangen als een laadpaal bij jou in de buurt weer beschikbaar is.

De app is zelfs zo ingesteld dat hij helemaal aansluit op jouw wensen, zodra je het model van jouw elektrische auto opgeeft.

 

2. Chargemap

Naast NewMotion is Chargemap ook een app waarmee je gemakkelijk alle oplaadpunten in Nederland kunt terugvinden. Het verschil tussen beiden apps is dat Chargemap een soort ‘community’ app is. Wat kun je met de app?

 • Elektrische automobilisten helpen elkaar bij het vinden van beschikbare oplaadpunten.
 • Gebruikers houden elkaar op de hoogte door foto’s en berichten van en over oplaadpunten naar elkaar te sturen. Dit laatste kan handig zijn bij twijfel of het een openbaar laadpunt betreft of niet.

3. Nuon Laadpunten

Voor de elektrische rijder is de derde handige app de Nuon Laadpunten. Deze app laat je in één oogopslag alle openbare laadpalen zien. Met de zogeheten ‘Tap & Go button’ zie je direct de route naar de dichtstbijzijnde laadpaal. Wat biedt de app?

 • De locaties en tarieven van de oplaadpunten;
 • Meldingen over de beschikbaarheid van de oplaadpunten;
 • Laden zonder laadpas door eenmalig je creditcard te koppelen.

4. Smoov

De app van Smoov heeft één doel: het laden zo gemakkelijk mogelijk te maken en elektrische gebruikers te voorzien van de juiste informatie. De app van Smoov heeft een ‘live’ functie, waardoor je op ieder willekeurig moment je laadsessie kunt bekijken. De app helpt je bij:

 • Het vinden van de locaties. Leuk is dat de app een plaatje weergeeft van de locatie (Google Streetview), zodat je goed kunt zien waar het laadpunt zich bevindt;
 • De beschikbaarheid van de laadpalen;
 • De laadsnelheid per laadpaal. Heb je een korte afspraak in de stad en ben je dus op zoek naar een ‘snelle’ laadpaal, dan kun je dus gericht kijken of het laadpunt bijvoorbeeld met 16A of juist met 32A laadt;
 • De actuele status van je laadsessie met de daarbijbehorende tarieven;
 • Laadsessies starten en stoppen.

5. Fastned

De vijfde app in het rijtje is de app van Fastned, die je kunt gebruiken bij alle Fastned laadstations. Met deze app kun je in twintig minuten je elektrische auto weer volledig opladen. Zodra je je registreert, kun je een snellaadsessie bij ieder Fastned station starten en stoppen. De app beschikt over:

 • De locaties van alle Fastned snellaadstations;
 • Een routeplanner;
 • De laadhistorie en laadtips.

Apps maken elektrisch rijden nog gemakkelijker

Deze vijf apps maken het elektrisch rijden nog gemakkelijker en aangenamer. Je kunt natuurlijk nooit helemaal voorkomen of een laadpaal meteen beschikbaar is, helaas is de laadpaal soms niet toegankelijk doordat er een niet-elektrische auto op de plek staat. Maar over de linie is het een uitkomst om eenvoudig locaties te kunnen vinden, te kunnen zien of een laadpaal reeds bezet is en om eventueel te kunnen kiezen voor een hoge laadsnelheid of lage kosten. Daarnaast is het handig om via de app laadsessies te kunnen starten en/of stoppen.

Heb jij nog een aanrader voor een app die we absoluut moeten downloaden als je in een elektrische auto rijdt? Welke app vind jij het eenvoudigst of het prettigste in gebruik? Laat dan een reactie achter in de comments!

2 reacties

 1. […] Nog een fijne bijkomstigheid is de laadinfrastructuur in Nederland. Er zijn inmiddels zoveel verschillende mogelijkheden om je elektrische auto op te laden, bij. openbare oplaadpunten en snellaadstations zoals Fastned, Ionity, ShellRecharge etc. Als je een elektrische auto overweegt dan is het goed om van te voren na te denken over jouw eigen laadmogelijkheden. Beschik je over een eigen parkeerplaats bij huis? Dan raden wij altijd aan om een laadpaal bij jouw thuis te laten installeren. In deze situatie heb je namelijk alle vrijheid om je EV op te laden op de momenten dat je thuis bent. In de meeste gevallen vertrek je altijd met een volle accu. Mocht je niet een eigen parkeerplek hebben, dan kun je ervoor kiezen om je elektrische auto op kantoor op te laden. Daarnaast heb je natuurlijk altijd de optie om via openbare laadpalen of via snellaadstations op te laden. Het opladen wordt overigens steeds makkelijker gemaakt door de vele hulpmiddelen zoals handige apps voor het elektrisch rijden. […]

 2. H. Teerds op zegt:

  Hoi,

  Bestaan er laadapps zoals deze die ook op Android Auto werken? De laadpaalweergave in Google Maps is véél te beperkt in Nederland voor echt gebruik . . . . .
  Chargemap zou mooi zijn, of NewMotion.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *