Schade aan mijn leaseauto: wat moet ik doen?

Stel je bent met jouw leaseauto onderweg en plotseling door een ongeval of terwijl de auto geparkeerd staat, ontstaat er schade aan je leaseauto. Met het woord ‘Appongeluk’ als woord van het jaar 2017, ontstaan er helaas een heleboel autoschades. Variërend van een deuk, een beschadigde buitenspiegel, krassen of een auto die total loss is tot een ruitschade. De schade kan van alles zijn. Je vraagt jezelf in zo’n situatie af: bel ik eerst de dealer of de leasemaatschappij?

Contact met de leasemaatschappij

Mocht je schade aan je leaseauto hebben, dan kun je het beste direct contact opnemen met jouw leasemaatschappij. De leasemaatschappij is immers de eigenaar van de auto en verantwoordelijk voor de leaseauto. De schade meteen melden, versnelt het proces voor jezelf en voor de leasemaatschappij. Hoe sneller je alles regelt, hoe sneller je weer met de auto de weg op kunt.

Wanneer je schade hebt waarmee je verder kunt rijden, kun je de schade het beste dezelfde of de volgende werkdag melden bij de leasemaatschappij. Kun je niet meer verder rijden, dan kun je meteen de leasemaatschappij bellen. 

Veiligheid staat voorop

Veiligheid staat altijd voorop. Om de veiligheid van jou en omstanders te waarborgen, is het belangrijk dat je op een veilige plek gaat staan. Krijg je pech op de snelweg of op een andere drukke weg? Probeer dan je auto in de berm te zetten en zet je alarmlichten aan. Vervolgens ga je zelf (met een veiligheidshesje aan) in de berm of aan de kant van de weg staan.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

De stappen die je bij schade doorloopt zijn sterk afhankelijk van de situatie. In een situatie waarbij er een andere bestuurder betrokken is, is degene die de schade aanbrengt aansprakelijk. Mocht jouw leaseauto door jouw eigen toedoen beschadigen, dan ben jij verantwoordelijk voor de schade. Er geldt dan een eigen risico. De hoogte van het eigen risico (meestal 300 of 500 euro per incident) is afhankelijk van de contractuele afspraken met de leasemaatschappij en is opgenomen in het leasecontract. Het verschilt per werkgever of het eigen risico wordt doorbelast aan de werknemer, dit staat meestal beschreven in de autoregeling of berijdersovereenkomst. In sommige gevallen maken werkgevers onderscheid tussen schade die is ontstaan binnen of buiten werktijd. Ook gebeurt het dat werkgevers de eerste schade niet doorberekenen, maar de tweede en volgende schade wel.

Schade melden: zorg voor goede foto’s

In het algemeen kun je schade op verschillende manieren bij een leasemaatschappij melden. Natuurlijk kun je telefonisch contact opnemen of mailen. Ook kun je meestal (online) een schadeformulier invullen, of de schade melden via een app. Zorg er altijd voor dat je goede foto’s maakt van de schade, dit komt de beoordeling ten goede. Idealiter foto’s waarbij de leaseauto droog en schoon is.

Schade aan mijn leaseauto, mag ik verder rijden?

In sommige situaties is het niet meer verantwoord om met de leaseauto verder te rijden. Bekijk daarom altijd je auto eerst eens goed voordat je verder rijdt. Lekt er vloeistof of slepen er onderdelen over de grond? Dan is het niet verstandig om verder te rijden. Dit geldt ook voor je wielen, zodra de stand van je wielen van elkaar verschillen. Naast schade zoals een deuk, valt een kapotte buitenspiegel ook onder schade waarbij je niet meer verder mag rijden. In deze gevallen bel je meteen met het nummer van de pechhulp van de leasemaatschappij. De pechhulp zorgt er vervolgens voor dat de leaseauto wordt weggesleept.

Vervangend vervoer bij schade?

Wanneer je schade aan je leaseauto rijdt en de auto gerepareerd moet worden, heb je in sommige situaties recht op vervangend vervoer. Uiteraard is ook dit afhankelijk van de contractuele afspraken met jouw leasemaatschappij. Bij full operational lease is vervangend vervoer bij schade meestal inbegrepen. Uiteraard kun je bij ieder type leasecontract vervangend vervoer als aanvullende optie toevoegen. Let er dan zelf op of je meteen vervangend vervoer wilt, of pas na 24 of na 48 uur. Ook kun je soms kiezen uit verschillende klassen vervangend vervoer (zelfde klasse als jouw leaseauto, of een klasse daaronder).

Letselschade

Is er sprake van letselschade? Lees dan hier wat je kunt doen. 

Samenvatting: schade aan mijn leaseauto

Kortom, heb je schade aan jouw leaseauto? Neem in alle gevallen contact op met jouw leasemaatschappij. Zij helpen jou verder bij het afhandelen van schade. Houd rekening met jouw veiligheid en bekijk de auto uitgebreid om te zien of je verder kunt en mag rijden. Meld de schade ook altijd meteen. Hiermee voorkom je eventuele problemen als de auto weer moet worden ingeleverd. De leasemaatschappij verwacht de leaseauto bij inname namelijk schoon en schadevrij weer terug.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *