Zonnepanelen op een elektrische auto: deze initiatieven zijn er nu

Steeds meer mensen en bedrijven investeren in zonnepanelen. Veelal zien we de zonnepanelen terug op het dak of in een weiland. Sommige autofabrikanten zijn bezig om zonnepanelen te verwerken op elektrische auto’s. De Sion van de start-up Sono Motors en de Lightyear One van de Eindhovense start-up Lightyear One zijn hier twee voorbeelden van. In dit artikel bespreek ik deze twee autofabrikanten die bezig zijn met deze ontwikkeling.

Zonnepanelen op een elektrische auto

Zonnepanelen dragen bij aan het milieu, doordat zonnepanelen duurzame energie opwekken waarbij er geen CO2 vrijkomt. Bovendien ben je niet afhankelijk van een energieleverancier, doordat je je eigen stroom opwekt. Je zou kunnen zeggen dat een elektrische auto die op zonne-energie rijdt, ‘the best of both worlds’ is.

De Sion, elektrische auto met zonnepanelen

Sono Motors, een start-up uit München, is bezig met de ontwikkeling van de Sion. Deze auto is gedeeltelijk op te laden via zonnepanelen. Hiermee kan dagelijks maximaal voor ongeveer 28 kilometer worden opgewekt. De zonnepanelen bevinden zich op het dak, aan de zijkanten en op de motorkap. De Sion heeft in totaal een actieradius van ongeveer 250 kilometer. Wat de Sion zo bijzonder maakt is de vanafprijs van 16.000 euro. (exclusief de batterij van 9.500 euro) in combinatie met de zonnepanelen. Via de website van Sono Motors is de Sion te reserveren (tegen een aanbetaling van 500 euro). De verwachting is dat de Sion in de tweede helft van 2019 in productie gaat.

Lightyear One, elektrische auto met zonnepanelen

Lightyear One

Naast de Sion, is er ook de Lightyear One. De elektrische auto die zichzelf oplaadt door middel van zonlicht. De Lightyear One is ontwikkeld door de Eindhovense start-up Lightyear. De organisatie wil met deze elektrische auto laten zien dat elektrische auto’s overal kunnen komen. Afhankelijk van het type batterij heeft de Lightyear One een actieradius van 400 tot 800 kilometer. De zonnepanelen bevinden zich op het dak van de elektrische auto. In Nederland kan de elektrische auto op basis van zonne-energie zo’n 10.000 kilometer per jaar rijden.

De vanafprijs is iets minder gunstig en is te vergelijken met de vanafprijzen van een Tesla of een Jaguar I-Pace. De vanafprijs begint bij 119.000 euro. De elektrische auto is via de website alvast te reserveren (tegen een aanbetaling van 19.000 euro) en wordt in 2021 in Europa geleverd.

Duurzame toekomst

Dit soort initiatieven geven aan hoe snel de ontwikkelingen op dit gebied gaan. Elektrische auto’s en zonnepanelen hebben de toekomst. Een duurzame toekomst zonder CO2-uitstoot. Wij moedigen dit soort initiatieven van harte aan en houden jou graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Neem een kijkje op zonnepanelenplanet.nl als je meer wilt weten over de zonnepanelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *