5 tips voor de auto in de winter

De eerste sneeuw van dit jaar is in Nederland gevallen. Dit zorgt voor veel sneeuwpret, maar vergt ook een goede voorbereiding. Met deze winterse temperaturen hebben auto’s het toch wat zwaarder. Wij geven jou daarom graag een aantal tips zodat jij met een veilig gevoel de auto instapt.

Tip 1: Voorbereiding is het halve werk

Een tip die het meest voor de hand liggend is, maar absoluut niet geheel onbelangrijk is: Zorg ervoor dat je voorbereid bent op het winterse weer! Controleer onder andere de verlichting, het reservewiel en behandel de rubbers van de deuren. De deuren kun je insmeren met vaseline of talkpoeder en voor de sloten gebruik je kruipolie (bijvoorbeeld WD-40). Dit voorkomt dat dat de deuren vastvriezen. Een aanvullende tip is om vóór het openen van de deuren deze eerst even voorzichtig aan te drukken.

Tip 2: Zorg voor voldoende zicht

Voordat je wegrijdt is het belangrijk om alle ruiten sneeuwvrij te maken. Om bevriezing te voorkomen kun je de voorruit bedekken met een isolatiedeken. Mocht je alsnog de voorruit ijsvrij moeten maken kan je, naast het krabben, ook ruitontdooier of lauw water hiervoor gebruiken. Bij te heet water kunnen namelijk barsten ontstaan door het te grote temperatuurverschil.

Tip 3: Anti-vries ruitenwisservloeistof

Vergeet in de winter niet om regelmatig je ruitenwisservloeistof te controleren en eventueel bij te vullen! Gebruik hiervoor een ruitenwisservloeistoef die anti-vries is. Deze is te herkennen aan de blauwe kleur van de vloeistof. Tot slot, controleer ook even of de ruitenwissers niet zijn vastgevroren.

Tip 4: Winterbanden zorgen voor meer grip

In een eerder artikel hebben wij je al bijgepraat over het verschil tussen winterbanden en all season banden. Winterbanden hebben meer grip en een betere wegligging in vergelijking met all season banden. Vooral met ijzel en gladheid, hebben all season banden iets minder grip. In winterse omstandigheden is het dus zeker aan te raden om winterbanden onder de auto te laten zetten. Vooral als je meer dan 15.000 kilometer per jaar maakt, is het aan te raden om ieder seizoen de banden te laten wisselen.

Tip 5: Bescherm de auto tegen het strooizout

Vanwege gladheid worden de wegen bestrooid met strooizout. Een voordeel hiervan is dat de wegen minder glad zijn, maar een nadeel is dat de auto hierdoor onder het strooizout komt te zitten. Dit kan tevens het zicht beperken, waardoor je voldoende ruitenwisservloeistof (anti-vries) moet hebben. Daarnaast is aan te raden om de auto regelmatig schoon te maken, strooizout en sneeuw zijn namelijk niet bevordelijk voor conditie de auto (roest!). Was je auto in de winter dus regelmatig. Zorg ervoor dat je de auto eerst voor spoelt, zodat er geen krassen op je lak ontstaan in de wasstraat door het losse vuil op je auto.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *