Subsidie elektrische auto in Nederland

De subsidie voor een elektrische auto, een fijne bijkomstigheid als je graag de overstap wilt maken naar een volledig elektrische auto. De overheid en de gemeenten moedigen deze milieubewuste keuze van harte aan en bieden daarom verschillende subsidies aan voor elektrische auto’s en laadpalen. In een eerder artikel schreven wij al over de gunstige 4% bijtelling, MIA subsidie en de subsidie voor de elektrische (bestel)auto in de gemeenten Amsterdam en Den Haag. In dit artikel geven wij jou een overzicht van de belangrijkste subsidies in Nederland op het gebied van elektrisch rijden.

Subsidie elektrische scooter of fiets Amersfoort

Ben je ondernemer en woon je in Amersfoort? Dan kun je subsidie aanvragen voor een elektrische scooter of fiets. De gemeente wil het milieubewust rijden graag stimuleren door een subsidie op een elektrische scooter of fiets aan te bieden. Tot 1 januari 2019 kun de aanvraag bij de gemeente indienen. De gemeente neemt maximaal 50% van het aankoopbedrag voor haar rekening, waarbij je de eerste 2.000 euro zelf betaalt. Voor een e-scooter, high speed e-bike of een e-bakfiets geldt een maximumbedrag van 1.200 euro en voor e-bikes komt dit bedrag neer op maximaal 1.000 euro. De volledige voorwaarden vind je terug op de website van de gemeente Amersfoort.

Subsidie elektrische (bestel)auto, taxi, vrachtauto en bus in Amsterdam

Speciaal voor elektrische rijders heeft de gemeente Amsterdam een subsidieregeling getroffen voor de aanschaf van een 100% elektrische (bestel)auto, taxi, bus en vrachtwagen. Voor een elektrische (bestel)auto geldt een subsidiebedrag van maximaal 5.000 euro en voor een 100% elektrische taxi is dit 5.001 euro met een maximum van 5 taxi’s per onderneming. Voor een elektrische vrachtauto en bus kun je 20% van de aanschafwaarde terugkrijgen.

Rijd je minimaal drie keer per week met je 100% elektrische bus in Amsterdam? Dan kun je een extra subsidiebedrag van 5.500 euro aanvragen. Per ondernemer kun je maximaal twee subsidieregelingen voor een elektrische bestelauto aanvragen. Wat neerkomt op een totaalbedrag van 10.500 euro. Bekijk de website van de gemeente Amsterdam voor de volledige voorwaarden. 

Gratis laadpaal in Nederland aanvragen

Elektrisch rijden biedt tal van voordelen, zo kun je niet alleen in aanmerking komen voor verschillende subsidies, maar het is ook mogelijk om kosteloos een laadpaal aan te vragen voor openbare ruimtes. De gemeenten vinden het belangrijk dat bewoners de mogelijkheid krijgen om de elektrische auto binnen een bepaalde straal te kunnen opladen.

In iedere gemeente geldt weer een ander aanvraagproces en andere voorwaarden. Hieronder vind je een volledig overzicht van de gemeenten en de websites waar je de aanvraag kunt indienen.

Subsidie elektrische auto en elektrische bezorgfiets in Rotterdam

Inwoners van Rotterdam kunnen in aanmerking komen voor de zogeheten sloopregeling voor (bestel)auto’s en brom- en snorfietsen. De gemeente heeft deze regeling getroffen om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren. Mocht je een oude (bestel)auto inleveren, dan kun je daar minimaal 1.000 tot maximaal 2.500 euro voor retour krijgen. Maar dit is niet alles, je kunt extra premie ontvangen als je een 100% elektrische auto of fiets aanschaft of als je elektrische fiets gaat leasen om maaltijden te bezorgen.

Subsidie elektrische (bestel)auto, taxi, vrachtauto, bus of fiets in Nederland aanvragen

Wil je graag subsidie aanvragen voor je elektrische (bestel)auto, taxi, vrachtauto, bus of fiets? Dit kun je heel gemakkelijk via de website van de desbetreffende gemeente doen. Daar kun je meteen de volledige voorwaarden bekijken.

1 reactie

  1. M.E. Winter op zegt:

    Als de overheid electrisch rijden echt wil stimuleren dan had de fiscale bijtelling niet veranderd moeten worden. Volgend jaar al weer een stuk minder aantrekkelijk.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *