De MIA (subsidie) op een elektrische auto: wat is het en hoe vraag ik het aan?

Ga je een elektrische auto leasen of kopen, dan kom je in aanmerking voor de MIA (Milieu- en Investeringsaftrek). Dit is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. De MIA biedt ondernemers de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen.

MIA op 100% elektrische auto’s

Volledig elektrische auto’s komen in aanmerking voor 36% MIA. Uitgangspunt is de aanschafwaarde van de auto, exclusief BTW. Auto’s komen voor maximaal 50.000 euro in aanmerking. Dit betekent dat het aanmeldingsbedrag per auto niet hoger kan zijn dan dit bedrag. Accessoires kunnen hierbij ook gemeld worden, mits dit binnen het maximale bedrag blijft. Losse onderdelen, zoals aanhangers of een afneembare fietsendrager, kunnen niet gemeld worden. Kosten voor het gebruiksklaar (rijklaar) maken van de elektrische auto komen tevens in aanmerking voor MIA.

MIA op de laadpaal

Een laadpaal komt ook in aanmerking voor MIA. Het totale investeringsbedrag van de auto en laadpaal samen moet dan wel onder de 50.000 euro blijven. Dit kun je in de praktijk alleen doen als je de elektrische auto en laadpaal gelijktijdig besteld.

Indien het investeringsbedrag van de laadpaal boven de 2.500 euro ligt, dan kun je ook 36% MIA aanvragen op de laadpaal alleen. Is de laadpaal goedkoper, dan kun je deze kosten niet meer meenemen.

Rekenvoorbeeld MIA: Tesla

Stel dat je een Tesla gaat leasen of kopen. De Tesla heeft een aanschafwaarde van 90.000 euro. Je komt dan dus voor maximaal 50.000 euro in aanmerking voor MIA. Het netto voordeel is 36% MIA over 50.000 euro, tegen een 25% belastingtarief:

0,36 x 0,25 x 50.000 = 4.500 euro

Hoe kan ik de MIA aanvragen?

Je kunt de MIA binnen drie maanden na het bestellen van de auto aanvragen bij RVO.nl.

Kies je voor het operationeel leasen van een elektrische auto, dan vraagt de leasemaatschappij de MIA aan. Het voordeel wordt verrekend in de leasetermijnen. In de meeste gevallen wordt dit alleen gedaan bij een leasetermijn van 60 maanden. Indien een elektrische auto binnen vijf jaar weer wordt verkocht, kan het zijn dat een deel van de MIA terugbetaald moet worden. Dit heet deinvesteringsbijtelling. Het terug te betalen bedrag is afhankelijk van de verkoopprijs van de auto.

13 reacties

  1. gerard Mulder op zegt:

    Hallo, jullie rekenen met 36% MIA, maar volgens de site van RVO valt de electrische auto in categorie D en is het 27% MIA

  2. Harold op zegt:

    Een koopovereenkomst voor een auto wordt in 2018 getekend maar de levering en betaling van de auto vindt plaats in 2019. In welk boekjaar wordt de MIA dan toegepast?

    • Hilda Boerma op zegt:

      Hallo Harold, De melding van de MIA moet plaats vinden binnen 3 maanden na het aangaan van verplichting en dan ook in het jaar waarin deze verplichting is aangegaan.
      In dit geval is dit 2018.

      De investeringsaftrek neem je in aanmerking in het jaar waar waarin je het bedrijfsmiddel in gebruik neemt, maar tot het bedrag dat is betaald.
      In het voorbeeld is de ingebruikname in 2019. Je verwerkt de MIA dan ook in de aangifte 2019.

      • Hallo,

        Wel lastig als je de aanvraag pas kunt doen op 29 december en de auto gelijk geleverd krijgt.

        Is hier geen uitzondering op of valt dan de aftrek in het jaar van de aanvraag. Dus 2019 in dit geval.

        Groet
        Bas

    • Hilda Boerma op zegt:

      Hallo Stefan, tweedehands auto’s komen niet in aanmerking voor de MIA. De Belastingdienst ziet dit in het kader van de MIA als volgt:
      “Voor de MIA en de VAMIL moet een voertuig ‘nieuw’ zijn. Hierbij gebruiken we de omschrijving die de omzetbelasting gebruikt voor nieuwe vervoermiddelen. Een milieuvriendelijke auto is ‘nieuw’ als deze niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik is genomen of niet meer dan 6000 kilometer heeft gereden.”

  3. Jan van Erp op zegt:

    Ik heb alles privé ,ik ben wel ingeschreven bij de kamer van koophandel kan ik hier iets mee .
    Zijn er mogelijkheden.

  4. Ernst Wallinga op zegt:

    Die 25% in het rekenvoorbeeld is alleen wanneer je meer dan € 200.000 winst maakt; daaronder is de belasting op winst 20% en daarmee dus ook de aftrek. Maar dan nog kom je op € 3.600 voordeel.

  5. Hilda Boerma op zegt:

    Beste D&B,

    Het gaat om accessoires die af-fabriek worden geleverd. Accessoires die achteraf worden toegevoegd, tellen dus niet mee voor de MIA.

    Groet, Hilda

  6. D&B Inbouwstation op zegt:

    ”Accessoires kunnen hierbij ook gemeld worden…”

    Voor mijn eigen onderneming (www.dnbinbouwstation.nl) vroeg ik me af of multimedia in de vorm van navigatiesystemen, audiosystemen en sensoren ook onder accessoires vallen? Ik ben namelijk installateur van auto-componenten en het kan eventueel handig zijn voor mijn (potentiële) klanten.

    Ik hoor het graag.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *