Stand van zaken zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende auto’s mogen zonder bestuurder de Nederlandse wegen op. De huidige Wegenverkeerswet 1994 is per 1 juli 2019 aangepast. De overheid heeft besloten om experimenten met zelfrijdende auto’s toe te staan. Automerken en bedrijven kunnen vanaf dit moment testen met zelfrijdende auto’s, indien zij in het bezit zijn van een vergunning.

Zelfrijdende auto’s zonder bestuurder in Nederland

Sinds 2015 is het in Nederland wettelijk toegestaan om met zelfrijdende auto’s te testen op de Nederlandse wegen. Mits er een bestuurder in de auto aanwezig is. Er rijden momenteel al auto’s (waaronder de Tesla Model 3) rond die bepaalde functies hebben, zoals de geavanceerde Autopilotfunctie, die gedeeltelijk zelfrijden mogelijk maken. Denk hierbij aan automatisch remmen en sturen. Deze functies kun je zien als extra ondersteuning, waarbij de bestuurder alsnog kan ingrijpen.

Sinds 1 juli 2019 is het ook toegestaan om met zelfrijdende auto’s te testen op de Nederlandse wegen zonder dat er een bestuurder in de auto aanwezig is. Automerken en bedrijven kunnen vanaf dit moment zonder bestuurders volop testen draaien met auto’s die (gedeeltelijk) autonoom kunnen rijden. Dit betekent overigens niet dat iedereen nu zomaar de weg op kan om vervolgens autonoom te gaan rijden. Je hebt een vergunning nodig om een zelfrijdende auto te testen. Deze kun je aanvragen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Zelfrijdende auto’s, toekomstmuziek?

Nederland heeft een paar ingrediënten waardoor het land zich uitstekend leent voor testen met zelfrijdende auto’s. De digitale infrastructuur, het wegennet en de rol van de overheid. Er zijn vijf niveaus van autonoom rijden. Assistentie, gedeeltelijk autonoom, semi-autonoom, verregaand autonoom en tot slot volledig autonoom. De komende jaren zullen verschillende bedrijven en automerken doorgaan met het testen van zelfrijdende auto’s, maar wij verwachten niet dat zelfrijdende auto’s zonder bestuurders de komende jaren in Nederland aan de orde zijn.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *