Nederland meest geschikte land voor zelfrijdende auto’s

Nederland is het meest geschikte land voor zelfrijdende auto’s. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau KPMG. Het onderzoek is gebaseerd op vier belangrijke pijlers: infrastructuur, overheidsbeleid, techniek en consumenten. Auto’s worden slimmer met geavanceerde technologie en kunnen daardoor steeds meer functies van de bestuurder overnemen. De Autopilot functie van de Tesla Model S, Tesla Model X en Tesla Model 3 is hier een voorbeeld van.

Zelfrijdende auto’s toekomstmuziek? De overheid en automerken zijn volop bezig met investeren in zelfrijdende auto’s. Wij verwachten dat zelfrijdende auto’s binnen enkele jaren in het Nederlandse straatbeeld zijn opgenomen.

Nederland voorloper op gebied van zelfrijdende auto’s

Nederland is het meest geschikte land voor zelfrijdende auto’s. Dit blijkt uit het onderzoek Autonome Voertuigen Index 2019 van het adviesbureau KPMG. Het KPMG baseert het onderzoek autonoom rijden op vier belangrijke pijlers: infrastructuur, overheidsbeleid, consumenten en techniek. Nederland scoort hoog vanwege de kwalitatief hoge (digitale) infrastructuur, het beleid en investering van de overheid, de techniek en de acceptatie van consumenten. Opmerkelijk is dat Nederland met de eerste positie autolanden zoals Duitsland en Frankrijk achter zich laat. Nederland is wat dat betreft in een verder stadium met het testen van zelfrijdende auto’s. Bovendien worden zelfrijdende auto’s in vergelijking met andere landen, meer geaccepteerd. Nederland scoort ook hoog met EV’s in vergelijking met de overige 20 onderzochte landen.

Zelfrijdende auto’s in Nederland

Nieuwe auto’s beschikken al over functies die bepaalde handelingen van de bestuurder overneemt. Automatisch afstand houden, remmen, bijsturen en inparkeren zijn hier enkele voorbeelden van. Met de verbeterde Autopilot functie die je optioneel kunt kiezen voor de Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3 stuurt, remt, accelereert en wisselt de auto van rijbaan voor de bestuurder. Dit wordt mogelijk gemaakt door de geavanceerde technologie die de auto bevat.

Door de ontwikkelingen op dit gebied wordt de bestuurder op den duur overbodig. Op dit moment is volledig autonoom rijden en zelfrijdende auto’s in Nederland nog niet toegestaan. Met uitzondering van bedrijven die met zelfrijdende auto’s willen testen.

Toch gaan de ontwikkelingen op dit gebied snel. De infrastructuur verandert, Nederland is een voorloper op het gebied van EV’s en automerken brengen auto’s met geavanceerde technologie uit op de markt. Oftewel Nederland is klaar voor de toekomst van zelfrijdende auto’s.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *