Openbare laadpaal aanvragen

Wil je graag een elektrische auto aanschaffen, leasen of rijd je al in een volledig elektrische auto? Bij verschillende gemeenten in Nederland is het mogelijk om een openbare laadpaal bij jou in de buurt aan te vragen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je woonachtig of werkzaam zijn in de desbetreffende gemeente. In dit artikel vertellen wij jou hoe je een openbare laadpaal kunt aanvragen, welke gemeenten hierbij zijn aangesloten en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Voorwaarden openbare laadpaal aanvragen

De overheid stimuleert het rijden in een elektrische auto enorm door de 4% bijtelling in 2018 over de volledige cataloguswaarde en dat merk je. Automerken brengen steeds betere en meerdere elektrische auto’s uit en de laadinfrastructuur ontwikkelt zich razendsnel. Het opladen van de elektrische auto wordt daarmee steeds makkelijker.

Wil je graag een openbare laadpaal aanvragen bij jou in de buurt? Er zijn verschillende gemeenten die deze mogelijkheid aanbieden. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je voor de aanvraag in aanmerking komt. Hieronder vind je een overzicht van de voorwaarden:

  • Je bent woonachtig of werkzaam in de desbetreffende gemeente.
  • Je kunt aantonen dat je in een elektrische auto rijdt of gaat rijden.
  • Je beschikt niet over een laadpaal aan huis en hebt ook niet de mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen.

In iedere provincie zijn er verschillende gemeenten waarbij je een openbare laadpaal voor je elektrische auto kunt aanvragen. Ben je benieuwd of jij ook een laadpaal in jouw gemeente kunt aanvragen? Op de website oplaadpuntaanvragen.nl (Engie) of www.openbaarladen.nl (Allego) kun je precies bekijken welke gemeenten zijn aangesloten en meteen jouw laadpaal aanvragen.

Nadat jouw aanvraag is ingediend, wordt de aanvraag in behandeling genomen. Daarbij wordt er rekening gehouden met een geschikte locatie, het aantal laadpunten bij jou in de buurt en of je uiteraard voldoet aan bovenstaande voorwaarden. Dit proces, inclusief de plaatsing van de openbare laadpaal, kan enkele maanden in beslag nemen.

Kosten openbare laadpaal aanvragen

De aanvraag voor een openbare laadpaal is kosteloos. Het opladen zelf kost natuurlijk wel geld. Dit verschilt uiteraard per laadexploitant. Bovendien hanteren sommige laadexploitanten ook een starttarief. De laadkosten kun je vooraf raadplegen via de verschillende apps van de laadexploitant of via de website.

Opladen via een openbare laadpaal

De laadsnelheid is afhankelijk van de elektrische auto in combinatie met het laadvermogen en hoe vol de batterij op dat moment is. Als je bijvoorbeeld je elektrische auto aan huis via het stopcontact oplaadt met een 230 volt aansluiting, houd er dan rekening mee dat je ongeveer 21 uur nodig hebt voor een volle batterij. Bij een openbaar oplaadpunt is dit ook afhankelijk van bovenstaande, maar bij een Nissan Leaf zal dit ongeveer 7 uur tot 12 uur in beslag nemen. Wil je weten of de laadpaal beschikbaar is? Er zijn verschillende apps die je hiervoor kunt raadplegen. 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *