Wat kost het om een elektrische auto op te laden?

Tegenwoordig is de elektrische auto niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Steeds vaker kiest de zakelijke rijder voor een elektrische auto zoals een Tesla model S, Nissan Leaf of een Renault Zoe. Niet heel gek vanwege de gunstige bijtelling van 4 procent. Toch merken we dat er af en toe nog vragen ontstaan als het gaat om de keuze voor een elektrische auto. Vragen over bereik van de actieradius, op welke manieren je kunt opladen en tot slot wat de kosten zijn om een elektrische auto op te laden. In dit artikel geven wij antwoord op de laatste twee vragen.

Kosten elektrische auto opladen bij openbare laadpalen

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om in een elektrische auto te gaan rijden dan is je eerste prioriteit het opladen van je elektrische auto en de bijbehorende kosten. Wil je de kosten per laadsessie bij een openbare laadpaal uitrekenen? Dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden:

  • De kosten per kWh per exploitant variëren tussen de 23 eurocent per kWh tot 36 eurocent.
  • Het starttarief verschilt per exploitant.
  • De kosten van de laadpas.

De totale kosten per laadsessie kun je uitrekenen door: het totale kWh van de elektrische auto x de kosten per kWh te doen. Stel je wilt bij NewMotion je Renault Zoe (accupakket van 22 kWh) opladen. Per laadsessie betaal je 33 eurocent per kWh x 22 kWh = 7,26 euro (met een volledig lege accu). Daar zijn de overige kosten zoals een starttarief of kosten van de laadpas nog niet bij opgeteld. Hier moet je van te voren ook rekening mee houden.

Vanwege het feit dat elektrische auto’s steeds populairder worden, zie je dat de laadinfrastructuur ook steeds verbetert. Bedrijven investeren volop in de ontwikkeling van laadinfrastructuur. De openbare laadpalen zijn door heel Nederland verspreid. Ben je op zoek naar een laadpaal? Dan zijn er verschillende websites en apps die je kunt raadplegen om de dichtstbijzijnde laadpaal bij jou in de buurt te zoeken. Daarnaast kun je bij een aantal elektrische auto’s, waaronder de Nissan Leaf, via het multimediasysteem heel gemakkelijk openbare oplaadpunten vinden.

Kosten elektrische auto thuis opladen

De tweede manier om je elektrische auto op te laden is via een laadpaal aan huis. Een groot voordeel van een laadpaal aan huis is dat de stroom goedkoper is en de laadpaal is altijd beschikbaar is. Met een eigen laadpaal moet je rekening houden met de aanschafprijs en installatiekosten. De kosten variëren tussen de 1000 en 2000 euro. Uiteraard is dit afhankelijk van de afstand van de laadpaal tot de meterkast en of de meterkast hiervoor geschikt is. Ook bij een laadpaal aan huis variëren de aanschafprijzen en stroomkosten per leverancier. Voor het laden aan huis betaal je gemiddeld 21 eurocent per kWh.

Mocht je graag een eigen laadpaal willen, bekijk dan van te voren goed of het mogelijk is om een laadpaal bij huis te plaatsen. Niet iedereen beschikt over een eigen oprit. In dat geval kun je bij de desbetreffende gemeente een vergunning of ontheffing voor een laadpaal bij een openbare parkeerplaats aanvragen. Je kunt kiezen voor een laadpaal of een zogeheten ‘wallbox’. Dit is een kastje dat aan de muur is bevestigd.

Wij hopen met dit artikel je vraag te hebben beantwoord op welke manieren je elektrische auto kunt opladen, welke kosten hieraan verbonden zijn en met welke zaken je rekening moet houden. Heb jij nog tips of andere zaken waar jij tegenaan bent gelopen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *