Doorbraak volledig elektrische auto’s: wat denk jij?

Volledig elektrische auto’s zijn op weg naar een doorbraak. Dat blijkt uit het rapport van de ING ‘Breakthrough of electric vehicle threatens European car industry’. Redenen waarom een doorbraak wordt verwacht? De belangrijkste barrières voor succes, laadinfrastructuur, actieradius en prijs, worden in de komende jaren geslecht. Hierdoor is de elektrische auto op weg naar een 100% aandeel in Europese autoverkopen in 2035. Volgens ING ziet dat plaatje er als volgt uit:

Marktaandeel volledig elektrische auto
Ontwikkeling marktaandeel volledig elektrische auto in nieuwverkoop personenauto’s Europa, aldus ING Economisch Bureau

In 2024 wordt de elektrische auto per kilometer goedkoper

Voordat volledig elektrische auto’s de markt gaan domineren, zijn er nog wel enkele uitdagingen in de komende jaren. Volgens onderzoek van ING zijn er drie belangrijke redenen waarom consumenten nu nog niet kiezen voor EV’s:

  • De laadinfrastructuur;
  • De actieradius;
  • De hoge prijs van elektrische auto’s

Deze problemen worden in de komende jaren opgelost. Doordat batterijen steeds goedkoper en beter worden, zullen de laatste twee punten worden opgelost. De laadinfrastructuur wordt op dit moment ook continu uitgebreid. ING verwacht dat in 2024 de kosten voor een elektrische auto gelijk zullen zijn aan die van een gelijkwaardige brandstof aangedreven auto.

Kansen en uitdagingen voor de auto-industrie

De bovengenoemde ontwikkelingen, biedt uitdagingen voor de Europese auto-industrie, die volledig op zijn kop wordt gezet. Europese autofabrikanten zijn namelijk toonaangevend op het gebied van brandstofmotoren, terwijl batterijen met name worden geproduceerd in Noord Amerika en Azië. Tegelijkertijd biedt de ontwikkeling van brandstof naar EV ook genoeg mogelijkheden. Door toekomstige elektrische auto’s (dankzij betere en goedkopere batterijen) voor steeds lagere autokosten zullen zorgen, kunnen diensten als (privé) autolease en autodelen aantrekkelijker worden.

Wat denk jij? Rijden we over tien jaar grotendeels elektrisch? Zie jij jezelf in een elektrische auto rijden? Laat jouw mening achter via de reactiemogelijkheid hieronder!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *