Mobiliteitskosten | Vier tips om te besparen op brandstofkosten

Na personeelskosten, zijn mobiliteitskosten vaak een van de grootste kostenposten voor organisaties. Je kunt op verschillende manieren besparen op kosten voor mobiliteit. Dit kan bijvoorbeeld door elektrisch rijden binnen jouw organisatie te stimuleren. Aan de andere kant is een grote kans dat jouw wagenpark bestaat uit prima functionerende auto’s die op fossiele brandstof rijden. Waarschijnlijk zoek je ook voor deze auto’s naar manieren om kosten te besparen. Maar het tankgedrag van je personeel beïnvloeden is nog zo makkelijk niet. Hieronder vind je tips om op brandstofkosten te besparen en je berijders tegelijkertijd te belonen voor hun gedrag.

#1 Fuel Cost Saving

Fuel Cost Saving is een besparingsprogramma (in de vorm van een app) van Travelcard. Dit programma maakt het mogelijk te besparen op twee manieren. Enerzijds door het tankgedrag van berijders te beïnvloeden, aan de andere kant door ook het rijgedrag van je medewerkers te beïnvloeden. Voor de wagenparkbeheerder biedt het programma direct inzicht in de CO2-uitstoot van het wagenpark. Berijders krijgen via de app direct inzicht in hun eigen tank- en rijgedrag en van hun collega’s. Hierdoor ontstaat er een onderlinge competitie, want wie is nou echt de beste chauffeur van de organisatie?

#2 Tankgedrag

Je kunt veel besparen op brandstofkosten door het tankgedrag. Tanken jouw medewerkers veel langs de snelweg, of tanken zij bij onbemande tankstations? Via de meeste tankpassen, kun je medewerkers dwingen om te kiezen voor de goedkopere opties. Je kunt bijvoorbeeld het tanken langs de snelweg uitzetten en medewerkers alleen toestaan om te tanken bij onbemande tankstations.

Via de eerder genoemde app van Fuel Cost Saving, kunnen de berijders (op basis van GPS) direct bij hen in de buurt de goedkoopste tankstations zien. Op deze manier kan de berijder, die natuurlijk niet altijd op de hoogte is van de actuele brandstofprijzen, bij het goedkoopste tankstation in de buurt tanken.

Bewustwording tankgedrag

#3 Rijgedrag

De brandstofkosten zijn natuurlijk ook afhankelijk van het rijgedrag van de berijders in het wagenpark. Er zijn diverse apps in omloop die de berijder inzicht geven in zijn rijgedrag. Het begint immers bij inzicht. De meeste berijders geven zichzelf een 9, maar het is toch even confronterend als je door de app wordt beoordeeld met een 3 😉

Een voorbeeld van een app die je – na installatie van een dongel in jouw auto – kunt gebruiken om inzicht te krijgen in het rijgedrag van jouw medewerkers is bijvoorbeeld ULU. Zo verkleint de berijder zelf de belasting voor de auto (minder onderhouds- en slijtagekosten), de berijder zelf (veiligheid), de brandstofkosten en de impact op het milieu.

ulu bespaar op brandstofkosten

#4 Beloningen

De berijder heeft nu inzicht in het rijgedrag, maar wat nu? Het is niet altijd gemakkelijk om mensen te overtuigen hun gedrag te veranderen als zij daar zelf niet direct profijt van hebben. Je kunt bijvoorbeeld berijders belonen met spaarpunten als er besparingen worden gehaald, om zo berijders te motiveren om hun tank- en rijgedrag te veranderen. Met deze spaarpunten zouden zij bijvoorbeeld bepaalde producten kunnen kopen. Ook kun je berijders stimuleren door de top-3 van het (half)jaar te belonen met bijvoorbeeld een extra vakantiedag of een dinercheque.

Door het inzetten van social media kun je alle berijders extra motiveren om mee te doen en kans te maken op deze leuke prijzen. Hiermee creëer je bewustwording, betrek je alle collega’s bij het idee, bespaar je op kosten en op CO2-uitstoot.

Leuk allemaal, maar wat levert het op?

Wat levert al dit besparen en belonen nu op? Allereerst realiseer je met dergelijke programma’s natuurlijk lagere brandstofkosten. Volgens Travelcard kun je jaarlijks gemiddeld €240 per auto besparen. Daarnaast geeft het jou en jouw berijders inzicht in kostenbesparingen en CO2-uitstoot van het wagenpark.

Ben je benieuwd naar meer manieren om grip op mobiliteitskosten te krijgen? We gaan nog veel meer tips delen in volgende artikelen. Maar we zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw mening: wat doe jij om te besparen op de brandstofkosten van het wagenpark?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *