Tips om fraude brandstofpas te voorkomen

Het tanken of laden met een brandstofpas werkt gemakkelijk en snel. MultiTankcard is een leverancier die alle vormen van mobiliteit in één pas aanbiedt. De keerzijde is dat bij iedere vorm van betaalgemak een kans op fraude of diefstal bestaat. In dit artikel geven wij een aantal tips en tricks die je kunnen helpen om fraude te herkennen en te voorkomen.

Tip 1: controleer regelmatig de facturen

Als wagenparkbeheerder raden wij je aan om regelmatig de facturen te controleren op afwijkend tank- of laadgedrag. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: wanneer er bijvoorbeeld vaker dan normaal getankt of geladen wordt. Of als er een ander volume getankt/geladen wordt. Indien je fraude vermoedt, dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van de desbetreffende leverancier.

Tip 2: Brandstofpas verloren? Laat de brandstofpas blokkeren

Ben je de brandstofpas verloren? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de leasemaatschappij. Zij zorgen ervoor dat de brandstofpas meteen wordt geblokkeerd en vragen een nieuwe brandstofpas voor je aan. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden.

Tip 3: Is er in de leaseauto ingebroken?

Nadat je aangifte hebt gedaan van een autoinbraak bij de politie, is het verstandig om de leverancier in te lichten of de brandstofpas in de auto aanwezig was. Dit geldt ook als de brandstofpas niet gestolen is. Het is namelijk mogelijk om de pas en de code te kopiëren, waardoor er alsnog fraude gepleegd kan worden met je brandstofpas.

Tip 4: Bewaar de brandstofpas nooit in de auto

Zoals bij de derde tip staat beschreven is het niet aan te raden om de brandstofpas in de auto te laten liggen. De kans op inbraak en fraude is namelijk dan veel groter.

Tip 5: Gebruik niet een herleidbare pincode

Iedere brandstofpas heeft een unieke pincode. Daarbij is de brandstofpas gekoppeld aan een kenteken en bestuurder. De wagenparkbeheerder heeft namelijk op deze manier inzicht in wie er allemaal getankt of geladen heeft, en welke leaseauto het betreft. Bovendien zijn alle transacties in de portal van de desbetreffende leverancier verwerkt.

Bij sommige leveranciers heb je de keuze om zelf een pincode te kiezen. Indien dit mogelijk is, raden wij niet aan om een herleidbare pincode hiervoor te gebruiken. Denk hierbij aan een geboortedatum, kentekencombinatie of bepaalde reeksen etc. Ook adviseren wij om de pincode niet ergens op te schrijven. Indien je dat wel handig vindt, zorg er dan voor dat je een systeem gebruikt dat hiervoor ingericht is.

Met bovenstaande tips hopen wij je iets meer handvaten te geven hoe je fraude kunt voorkomen. Heb je zelf nog tips en tricks? Laat het ons gerust weten en laat een reactie achter.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *