Verschil full operational lease en financial lease

Voor veel bedrijven is mobiliteit onmisbaar. Dit wil je daarom goed geregeld hebben. Als je op zoek bent naar een leaseauto dan ben je waarschijnlijk de verschillende leasevormen ook al tegengekomen. Je hebt de keuze uit onder andere full operational lease, netto operational lease, financial lease of shortlease. Iedere leasevorm heeft zo zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Full operational lease biedt behoorlijk wat voordelen en is daarom een van de meest gekozen leasevormen. 

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of het mogelijk is om bijvoorbeeld een Hyundai Kona Electric te gaan leasen via financial lease. In de meeste gevallen raden wij alsnog full operational lease aan. Maar waarom? In dit artikel vergelijken we de leasevorm full operational lease met financial lease. 

Wat is full operational lease?

Zorgeloos rijden met full operational lease. Een van de meest gekozen leasevormen. Full operational lease is een leasevorm waar alle operationele zaken zoals de verzekering, reparatie, onderhoud, banden en vervangend vervoer bij zijn inbegrepen. De leasemaatschappij neemt de investering van de auto op zich, waardoor de leasemaatschappij ook juridische eigenaar van de auto blijft. Je hoeft dus niet in één keer de auto te betalen, jij kunt investeren in jouw bedrijf. De leaseauto heeft dus geen invloed op het werkkapitaal en solvabiliteit van jouw organisatie. 

Het enige wat jij hoeft te doen is een maandelijks bedrag per maand te betalen. Je wordt voor de rest volledig ontzorgd. 

Voordelen full operational lease

Een groot voordeel van full operational lease is dat je de leaseauto niet op de balans hoeft te zetten. Jij kunt je blijven focussen op de groei van jouw bedrijf. Bij full operational lease profiteer je van een ‘all inclusive’ service. Jij kiest jouw leaseauto uit op basis van de door jouw gewenste criteria en de rest wordt voor jou geregeld. Je hebt de keuze uit de populairste leaseauto’s. Een nieuwe leaseauto, een jong gebruikte leaseauto of je kunt kiezen voor een volledig elektrische leaseautoMet een elektrische leaseauto betaal je in 2020 slechts 8% bijtelling. Denk bijvoorbeeld aan een Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro, Volkswagen ID.3, Polestar 2 of Tesla Model 3

Door het ruime aanbod hoef je in de meeste gevallen niet maanden te wachten op je leaseauto. Direct rijden behoort tot de mogelijkheden. Uiteraard is dit afhankelijk van de voorraad van de desbetreffende leasemaatschappij.

Een ander voordeel van full operational lease is dat je geen omkijken hebt naar het onderhoud, reparatie, vervangend vervoer, de banden, en de verzekering. Dit is allemaal in het leasecontract inbegrepen. Op basis van de looptijd en kilometrage betaal je een vast bedrag per maand en word je volledig ontzorgd. Aan het einde van het leasecontract lever je de leaseauto weer bij de leasemaatschappij in. Je hebt geen restwaarde risico. 

De meeste bedrijven kiezen uiteindelijk toch voor full operational lease. Met deze leasevorm worden ze namelijk volledig ontzorgd en de leasemaatschappij neemt de investering op zich. Je weet precies waar je aan toe bent. 

Full operational lease: wanneer niet?

Full operational lease is met name geschikt als je voor een langere periode op zoek bent naar een leaseauto. Als je een het leasecontract eerder wil beëindigen brengt dit wel bepaalde kosten met zich mee. Wil je graag meer flexibiliteit? Dan is shortlease wellicht iets voor jou. Afhankelijk van de leasemaatschappij is het leasecontract binnen een dag, wekelijks of maandelijks opzegbaar. Houd er wel rekening mee dat de maandlasten hoger kunnen zijn.

Waarom financial lease?

Waarom financial lease? In de praktijk zien we veel financial lease bij startende ondernemers en bij kleinere ondernemingen. Zij willen toch een representatieve auto of bedrijfswagen kunnen rijden, maar houden tevens graag wat reserves achter de hand. Zij houden hun kapitaal, indien dit aanwezig is, graag beschikbaar voor lopende zaken of achter de hand als financiële reserve.

Voordelen financial lease

Je kunt financial lease ook wel vergelijken met een lening. Jij beschikt snel over de auto of bedrijfswagen die jij nodig hebt en je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Aan het einde van de afgesproken looptijd, ben jij de eigenaar van het voertuig. Doordat de auto vanaf het begin bij jouw onderneming op de balans staat, kun je profiteren van fiscale faciliteiten (subsidies en investeringsaftrek).

Wil je de maandelijkse termijnen zo laag mogelijk houden, dan kun je kiezen voor een aanbetaling of een verhoogde slottermijn.

Financial lease: waarom niet?

Aan financial lease kleven ook een aantal nadelen. Allereerst betaal je rente over het maandelijkse (aflossings)termijn. Bovendien heb je als eigenaar van de auto te maken met het restwaarde risico. Bij financial lease ben je zelf ook verantwoordelijk voor het onderhoud, reparatie en de verzekering. Vaak is het bij de verzekering verplicht om een financieringsclausule in de polis op te laten nemen, niet alle verzekeringsmaatschappijen bieden deze mogelijkheid.

Verschil financial lease en operational lease

Full operational leaseFinancial lease
Leasemaatschappij is juridisch eigenaarJe blijft zelf eigenaar van de auto
Onderhoud, reparatie en verzekering inbegrepenOnderhoud en verzekering voor eigen rekening
De auto staat niet op de balansDe auto staat wel op de balans

Kies je voor financial lease, dan is zoals eerder gezegd het voertuig op het einde van de looptijd van jou. Je bent gedurende de looptijd wel zelf verantwoordelijk voor onderhoud en het betalen van de verzekeringspremies, etc. Je kunt het vergelijken met een hypotheek bij het kopen van een woning. Je betaalt jouw auto of bedrijfswagen dus gespreid in vaste maandelijkse termijnen af en je hebt variabele kosten m.b.t. het onderhoud van de auto. Vaak zien we dat ondernemers een occasion ‘waar de kop net vanaf is’ financial leasen. Het risico op groot onderhoud is beperkter doordat er sprake is van een vrij jonge auto (met soms nog fabrieksgarantie). Het is overigens ook mogelijk om een jonge auto operational te leasen.

Kies je voor full operational lease, dan gaat het voertuig op het einde van de looptijd terug naar de leasemaatschappij. Er zijn gedurende de looptijd wel verschillende services inbegrepen, zoals onderhoud, verzekering, winterbanden, brandstofpas, etc. Je kunt dit dan ook wel vergelijken met het huren van een woning. Je loopt geen enkel risico bij schades en bij onderhoud. Vaak is het mogelijk om na een operational lease contract de auto over te nemen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *