Verbod verkoop benzine- en dieselauto’s in 2030?

Nederland heeft samen met acht andere EU-landen een brief geschreven aan de Europese Commissie. De landen zijn van mening dat de EU er te lang over doet om maatregelen te treffen tegen de verkoop van diesel- en benzineauto’s. Nederland wil dat de EU vanaf 2030 de verkoop van nieuwe diesel- en benzineauto’s verbiedt.

De andere landen die de brief ondertekend hebben zijn: België, Oostenrijk, Ierland, Luxemburg, Denemarken, Malta, Griekenland en Litouwen. Opvallend is dat landen zoals Duitsland, Italië en Frankrijk de brief niet hebben ondertekend. Deze landen hebben immers een enorme auto-industrie.

Demissionair staatssecretaris van I&W, Stientje van Veldhoven, vindt dat de Europese Commissie te lang erover doet om de CO2-uitstoot te reduceren. De ambitie om in 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent te verminderen en om klimaatneutraal te zijn in 2050, is volgens de staatssecretaris niet realistisch op deze manier.

“Als je rekening houdt met de levensduur van auto’s en het bereiken van CO2-neutraliteit in 2050, dan moeten nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren rond 2030 worden uitgefaseerd”, aldus Van Veldhoven. 

Ondanks het feit dat Nederland vindt dat de transformatie naar elektrische mobiliteit nog sneller kan, is Nederland momenteel al een van de koplopers op dit gebied. Nederland onderscheidt zich ten opzichte van de andere landen door de uitstekende laadinfrastructuur. Bovendien stimuleert de overheid het elektrisch rijden voor zowel de zakelijke rijder als voor de particulier door de fiscale voordelen en subsidies. Momenteel rijden er 172.869 volledig elektrische auto’s rond in Nederland. Op basis van het aantal nieuw geregistreerde voertuigen nam de elektrische auto in 2020 een marktaandeel van 20,5 procent in.

Wij zijn heel benieuwd hoe de ontwikkelingen op dit gebied verder verlopen. Wij houden je uiteraard op de hoogte!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *