Wat zijn de voordelen van shortlease?

Stel, je bent op zoek naar een zakelijke auto voor een kortere periode. Een auto leasen klinkt aantrekkelijk, maar je wilt niet direct voor een langere periode van bijvoorbeeld 48 of 60 maanden aan een auto vastzitten. Je hebt dan verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld kiezen voor autoverhuur of kiezen voor shortlease. Shortlease betekent simpelweg een leaseovereenkomst voor een kortere periode van ongeveer 2 tot 24 maanden. Maar wat zijn de voordelen van shortlease ten opzichte van het zakelijk leasen voor een langere periode? In dit artikel vertellen we waarom shortlease een fijne uitkomst kan zijn en wat de voordelen van shortlease zijn.

Voor wie is shortlease geschikt?

Shortlease is een perfecte oplossing als je op zoek bent naar een leaseauto voor een tijdelijke periode. Maar voor wie is shortlease geschikt? Shortlease is met name interessant voor medewerkers met een tijdelijk dienstverband, voor een tijdelijk project of voor startende ondernemers. Stel, je bent als startende ondernemer op zoek naar een leaseauto en overweegt de optie om een auto te leasen. Shortlease is in dit geval de ideale uitkomst, omdat je de voordelen van het full operational leasen kunt ervaren en tegelijkertijd op ieder willekeurig moment je leasecontract kunt opzeggen. Het kan ook voorkomen dat je graag een flexibele aanvulling wilt op je vaste wagenpark of als je in afwachting bent van je nieuwe leaseauto en tijdelijk een voorloopauto nodig hebt. Allemaal redenen om te kiezen voor shortlease. Met shortlease profiteer je van de voordelen van full operational lease. Je wordt dus volledig ontzorgd.

Shortlease: flexibel en op korte termijn op te zeggen

Een groot voordeel van shortlease is dat je een leasecontract aangaat die na een beknopte periode van een maand (of twee maanden) opzegbaar is. Dit betekent dat je niet vastzit aan een leaseovereenkomst met een looptijd van een aantal jaren. Met shortlease houd je de flexibiliteit die je nodig hebt, omdat je het contract op korte termijn kunt opzeggen. De opzegtermijn is afhankelijk van de leasemaatschappij. Bij de ene leasemaatschappij kun je het leasecontract binnen een dag opzeggen en bij de ander is het wekelijks of maandelijks opzegbaar. Mocht jouw medewerker onverhoopt niet bevallen, of mocht je zelf als gevolg van een wisseling in opdrachtgever geen leaseauto meer nodig hebben, dan heb je dus alle flexibiliteit om de auto zonder extra kosten te kunnen inleveren.

Shortlease: meteen rijden, meteen op voorraad

Kies je voor shortlease, dan hoef je niet een aantal maanden te wachten op je leaseauto. Omdat het meestal om occasions gaat, kun je direct een keuze maken uit het aanbod. Je kunt als dat nodig is en organisatorisch lukt zelfs de volgende dag al rijden. Bij sommige leasemaatschappijen is het ook mogelijk om voor een kortere periode een bestelauto te leasen. Doordat het gaat om occasions, heb je vaak ook de mogelijkheid om nog te kiezen voor een auto met een lage bijtelling. Denk hierbij aan een Golf GTE uit 2015 (7% bijtelling), een Renault Clio Estate uit 2015 (14% bijtelling) of een Volkswagen Passat GTE uit 2016 (15% bijtelling).

Shortlease elektrische auto’s

Ben je specifiek op zoek naar een leaseauto voor een kortere periode met een lage bijtelling? Sinds kort is het bij sommige leasemaatschappijen ook mogelijk om voor een kortere periode een elektrische auto te leasen. Je kunt nu dus ook een elektrische auto shortleasen. Dit kan zowel een nieuwe auto als een occasion zijn, afhankelijk van de actuele voorraad van de leasemaatschappij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Renault ZOE, Nissan Leaf of de Volkswagen e-Golf. Zo profiteer je van de lage bijtelling van 4 procent en de flexibiliteit waar je naar op zoek bent. Tenslotte kan dit een hele leuke manier zijn om kennis te maken met volledig elektrisch rijden.

Shortlease: wanneer wel, wanneer niet

Zijn er dan ook nadelen aan shortlease? Het is natuurlijk logisch dat wanneer je slechts voor een korte periode een leasecontract afsluit, jouw maandlasten hoger zijn. Kies je voor het afsluiten van een leasecontract voor een langere periode, dan zijn de maandelijkse leasetermijnen lager. Je kunt dan wel helemaal jouw gewenste auto zelf configureren. Daar staat dan wel een levertijd van gemiddeld drie of vier maanden tegenover.

Wil of kun je je niet voor een langere periode vastleggen, dan biedt shortlease voordelen vanwege de korte opzegtermijn, het kunnen uitproberen van de door jou gekozen auto en vanwege de directe beschikbaarheid (voorraad) van jonge auto’s, waardoor je direct kunt rijden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *