Vanaf 12 oktober nieuwe namen voor benzine en diesel

De Europese Unie heeft een naamswijziging voor de brandstoffen benzine en diesel aangekondigd. Vanaf 12 oktober zie je bij de tankstations bij benzine en diesel extra namen staan: E5, E10 en B7. Dit heeft de Europese Unie besloten, zodat de brandstofnamen in de EU hetzelfde zijn. In het begin zal dit uiteraard even wennen zijn, maar aan de andere kant, mocht je bijvoorbeeld met je (lease)auto op vakantie gaan, dan hoef je niet meer na te denken over de verschillende brandstofnamen.

Nieuwe namen voor benzine en diesel

Vanaf vrijdag 12 oktober krijgen de brandstoffen in heel de EU dezelfde naam. Euro 95 gaat in het vervolg E10 heten, Euro 98 wordt E5 en diesel krijgt de naam B7. De verschillende namen komen uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen, maar de letter en het getal verwijzen naar het ethanolgehalte in de brandstof. Vanaf 2020 is het verplicht in Nederland om het percentage biobrandstof te vermelden in de brandstofnaam. Vandaar de naam E10, daar zit 10 procent biobrandstof in. Waterstof krijgt in de toekomst de naam H2 en LPG houdt voorlopig dezelfde benaming.

In de overgangsfase heeft de Europese Unie bedacht om niet meteen de oude brandstofnamen te verwijderen, maar om de tankstations te voorzien van een extra sticker met de nieuwe naam. Om het nog makkelijker te maken krijgt iedere brandstof zijn eigen vorm. Benzine krijgt een ronde sticker, diesel een vierkante en LPG is te herkennen aan een ruitvormige sticker. Zo kan iedereen in Nederland rustig aan het idee wennen. Overigens mogen oliemaatschappijen en distributienetwerken vooralsnog de oude benaming gebruiken, maar zij dienen óók de nieuwe namen te gebruiken.

Op vakantie met de (lease)auto

De nieuwe brandstofnamen zullen in het begin even wennen zijn, maar op lange termijn zorgt dit juist voor tijdbesparing tijdens het tanken. Ga je bijvoorbeeld op vakantie met je (lease)auto naar het buitenland, dan is het vanwege de naam, soms even zoeken welke brandstof de juiste is. Zometeen hoef je niet meer lang te zoeken, want de brandstoffen hebben in heel de EU dezelfde naam.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *