Smartphonegebruik in de auto neemt toe

In Nederland zie je een enorme stijging in het aantal appongelukken. Uit onderzoek van een verzekeraar is gebleken dat 62% van de automobilisten de smartphone in de auto gebruikt. Terwijl 92% van de Nederlanders het smartphonegebruik gevaarlijk vindt. Om automobilisten hier bewust van te maken zijn er verschillende apps, campagnes en boetes om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Smartphonegebruik in de auto stijgt

In Nederland bezit zo’n 90% een smartphone, waarin je een verschuiving ziet onder het gebruik. Nederlanders gebruiken de smartphone meer voor social media en WhatsApp dan voor het bellen. Uit onderzoek van een verzekeraar is gebleken dat 62% van de Nederlanders de smartphone tijdens het autorijden gebruikt. Opvallend is dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 92% van de Nederlanders het smartphone gebruik in de auto gevaarlijk vindt. Oftewel, een contradictie. Het onderzoek werd gehouden onder 4.000 automobilisten in Nederland.

Appongeluk in Nederland

Toch komt een kop-staart botsing, oftewel een appongeluk, nog te vaak voor op de Nederlandse wegen. Sterker nog de kans op een appongeluk is zes keer zo groot. Verschillende instanties, de overheid en bedrijven proberen allerlei veiligheidsmaatregelen te treffen om dit probleem te voorkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende apps, campagnes en recentelijk heeft de Europese Raad een voorstel ingediend om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Boete voor smartphonegebruik

Automobilisten in Nederland mogen alleen de smartphone handsfree bedienen door middel van een spraakassistent. Het vasthouden van de smartphone tijdens het autorijden is wettelijk gezien niet toegestaan. Je kunt hiervoor een boete krijgen van 230 euro. Het kabinet wil tevens het smartphonegebruik harder aanpakken door bijvoorbeeld celstraffen. De minister Grapperhaus heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *