8 tools die appen tijdens het rijden voorkomen

Even snel je smartphone checken of WhatsAppen terwijl je aan het autorijden bent. De verleiding is groot, maar het is zeker niet ongevaarlijk. Sterker nog het woord ‘appongeluk’ is uitgeroepen tot woord van het jaar 2017 en niet geheel zonder reden. Appen tijdens het rijden leidt tegenwoordig tot veel ongelukken. Justitie wil de appongelukken aanpakken. Naast het strengere optreden vanuit Justitie, kun je zelf ook maatregelen treffen om een appongeluk te voorkomen. In dit artikel zetten wij een aantal apps/tools voor je op een rijtje die helpen om de verleiding te weerstaan en niet te appen tijdens het rijden.

Veilig rijden dankzij zwaardere straffen en nieuwe camera’s

Justitie is klaar met de vele appongelukken en wil harder optreden met zwaardere straffen. Minister Grapperhuis heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin bestuurders een maximale gevangenisstraf van twee jaar kunnen krijgen voor appen achter het stuur. Mocht je als bestuurder een dodelijk ongeluk veroorzaken, dan kun je met het nieuwe wetsvoorstel maximaal zes jaar de cel ingaan. Op dit moment staat er voor bellen of appen achter het stuur een boete van 230 euro. Naast de controle van agenten wil Minister Grapperhuis camera’s gaan installeren om bestuurders ook achteraf te kunnen beboeten.

Tool 1: Apple Carplay of Android Auto

Apple Carplay

Tegenwoordig vind je Apple Carplay of Android Auto in steeds meer auto’s. Het systeem helpt je op een veilige manier je smartphone te gebruiken tijdens het rijden. Via het multimedia systeem kun je je smartphone bedienen door middel van spraak. Wil je een WhatsAppje sturen of ontvangen? Dat kan door de ‘reply-knop’ in te drukken en vervolgens een bericht in te spreken. Het hele systeem is gebaseerd op veiligheid en wordt aangestuurd door je stem.

Tool 2: AirPod

Beschikt je auto niet over Apple Carplay of Android auto? Dan kun je ervoor kiezen om de goedkopere variant hiervoor te gebruiken: AirPod. De draadloze koptelefoon werkt vanaf besturingssysteem iOS10 en stuur je aan door je stem te gebruiken.

Tool 3: Beat the Street

Beat the Street

Samsung heeft met de app Beat the Street de handen ineen geslagen met Veilig Verkeer Nederland om verkeersongelukken vooral onder jongeren te verminderen. De virtual reality app schetst door middel van een VR bril verkeerssituaties, waardoor jongeren bewust worden van de appongelukken in het verkeer.

Tool 4: AutoModus

AutoModus

De vierde app is AutoModus. De applicatie is gelanceerd door een verzekeringsmaatschappij en werkt met een soort van beloningssysteem. Hoe langer je je telefoon niet aanraakt tijdens het rijden, hoe meer punten je krijgt. De makers zetten met de app puur in op het bewustwording, want je kunt nergens voor sparen.

Tool 5: Rij Veilig app

rij veilig app

Naast AutoModus heeft een andere verzekeringmaatschappij de app Rij Veilig app geïntroduceerd. De app werkt eigenlijk precies hetzelfde als AutoModus, maar gaat hierin nog een stapje verder. De app blokkeert alle meldingen tijdens het rijden. Zodra je stilstaat, ontvang je alle meldingen weer. De app moet ervoor zorgen dat je de verleiding om je telefoon te checken tijdens het rijden kunt weerstaan.

Tool 6: SaveDrivePod

De zesde app die je helpt om appen tijdens het rijden te voorkomen is SaveDrivePod. Zodra je begint te rijden blokkeert de app je scherm en deblokkeert zodra je stilstaat. Handsfree bellen en het navigatiesysteem blijven tijdens het rijden beschikbaar. Een apparaatje (pod) in de auto, een app op je smartphone en een server zorgen er alledrie voor dat de app niet uitgeschakeld kan worden. Hiermee onderscheidt de app zich ten opzichte van andere apps.

Tool 7: In-Traffic Reply

In-Traffic Reply App

Naast Beat the Street heeft Samsung een tweede app ontwikkeld: In-Traffic Reply. Zodra je de app inschakelt krijg je tijdens het rijden geen meldingen op je telefoon binnen. Mocht je een bericht binnenkrijgen dan stuurt de app automatisch een reactie terug. Je kunt voor een standaard reactie kiezen, maar je kunt er ook zelf een maken. Zodra je weer stilstaat, krijg je alle meldingen op je telefoon binnen. De In-Traffic Reply is tot nu toe alleen beschikbaar voor Android.

Tool 8: iOS automodus

Automodus

Naast alle tools en apps heeft Apple in het iOS 11 besturingssysteem de automodus ontwikkeld om veilig autorijden te stimuleren. De automodus herkent namelijk of je aan het autorijden bent. Hier hoef je niets voor te doen. De automodus ‘niet storen tijdens het autorijden’ gaat automatisch aan. In de automodus is het ook mogelijk om automatisch een sms bericht te versturen.

Voorkomen appen tijdens het rijden

Hoe voorkom jij appen tijdens het rijden? Heb je nog tips of zijn wij een app vergeten? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

2 reacties

  1. Geert op zegt:

    Apple’s iOS kent tegenwoordig een modus waarin wordt herkend dat je aan het rijden bent. Zou ik ook zeker even toevoegen aan dit lijstje. Werkt voor mij erg goed!

    • Tjillie Sikkema op zegt:

      Hi Geert,

      Dank voor je reactie. Een goede tip, die wij zeker aan het lijstje gaan toevoegen!

      Groet, Tjillie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *