Smartphonegebruik in de auto steeds groter gevaar

Het gebruik van de smartphone in het verkeer wordt een steeds groter probleem. Dit blijkt tevens uit een onderzoek van verzekeraar Allianz. De grootste ergernis onder de automobilisten is het gebruik van de smartphone tijdens het rijden. In totaal geeft de meerderheid van de automobilisten aan zich hieraan te ergeren.

Verkeersongelukken door smartphonegebruik

Het spreekwoord ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’, is met het smartphonegebruik in het verkeer zeker van toepassing. Van de 1.100 automobilisten gaf 54% aan dat zij zich ergeren aan het smartphonegebruik tijdens het rijden. In 2015 zei 13 procent van de automobilisten zich te ergeren aan het smartphonegebruik. In 2019 zit dit percentage op maar liefst 54 procent. De ergernissen die bij automobilisten in het algemeen het meeste voorkomen zijn onder andere: bumperkleven (55%), smartphonegebruik (54%) en linksrijden (30%).

Wel opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen waar zij zich in het verkeer aan ergeren. Vrouwen ergeren zich voornamelijk aan het smartphonegebruik en de snelheidsduivels onder ons. Terwijl mannen zich bont en blauw ergeren aan de linksrijders.

Apple CarPlay & Google Android

Helaas gebeuren er nog teveel ongelukken door het smartphonegebruik. Terwijl er inmiddels allerlei apps en hulpmiddelen zijn om het smartphonegebruik te vermijden. Denk hierbij aan Apple CarPlay, Google Android of de Bluetooth verbinding, waardoor je in de basis eigenlijk je smartphone niet meer nodig hebt. Via Apple CarPlay kun je zelfs WhatsApp je berichten laten voorlezen.

Boete smartphone in de auto

Naast het feit dat het bij de wet verboden (boete 240 euro) is om je smartphone te gebruiken terwijl je rijdt, is het ook zeer gevaarlijk. Niet alleen breng je hiermee je eigen veiligheid in gevaar, maar ook die van omstanders en andere automobilisten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *