Overstap elektrische auto? Houd rekening met de bijtelling

Als zakelijke rijder heb je de keuze om de leaseauto wel of niet privé te gaan rijden. Kies je voor het laatste en wil je graag de overstap maken naar een volledig elektrische auto vanwege de lage 4% bijtelling? Dan moet je rekening houden met een eventuele bijtellingsnaheffing.

Bijtelling in Nederland

In Nederland rijden er meer dan 1 miljoen zakelijke rijders rond. 12% van deze zakelijke rijders rijdt de leaseauto niet privé, waardoor zij geen bijtelling betalen. Van dit percentage geeft 16% aan dat zij toch graag de overstap willen maken naar een 100% elektrische auto.

Bijtelling zakelijk leasen

Voor degenen die voor het eerst een auto zakelijk gaan rijden, kun je ervoor kiezen om wel of niet privé met de leaseauto te gaan rijden. Oftewel je maakt de keuze om wel of geen bijtelling te gaan betalen. Na de ingebruikname van je leaseauto is het alleen mogelijk om per kalenderjaar te kiezen of je de leaseauto wel of niet privé wilt gaan rijden.

Ook voor de zakelijke rijder die graag de overstap naar een elektrische auto wil maken, is deze keuze van toepassing. Zakelijke rijders die geen bijtelling betalen en halverwege het jaar overstappen naar een 100% elektrische auto, hebben te maken met een bijtellingsnaheffing. Als zakelijke rijder betaal je bijtelling over het volledige kalenderjaar. Een uitzondering op deze regel is als je van werkgever wisselt.

Vereniging Zakelijke Rijders geeft als alternatief aan om tot 1 januari 2019 niet privé te gaan rijden met de leaseauto en gedurende deze periode de zakelijke kilometers te registreren. In dit geval heb je geen last van de bijtellingsnaheffing. Als EV-rijder ga je dan vanaf 1 januari 4% bijtelling betalen (over de eerste 50.000 euro, fiscale waarde) en vermijdt je de naheffing. Let op: de regels gaan veranderen als het gaat om bijtelling voor elektrische auto’s.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *