Kia e-soul test (inclusief video)

Inmiddels heeft Kia zich bewezen met de razend populaire Kia e-Niro. Na het succes van zijn grote broer de Kia e-Niro komt Kia nu met de tweede generatie Kia e-Soul. De Kia e-Soul is de opvolger van de Kia Soul EV die leverbaar was van oktober 2017 tot april 2019. 

Wij waren heel benieuwd naar de nieuwe generatie van de Kia e-Soul en hebben de elektrische auto de afgelopen periode uitvoerig getest. 

Video Kia e-Soul

Wat maakt de Kia e-Soul nu zo interessant? De Kia e-Soul krijgt exact hetzelfde 64 kWh accupakket als de Kia e-Niro en heeft daarmee een veelbelovende actieradius van ruim 400 kilometer (452 kilometer WLTP). De auto kan binnen een half uur tot 50% snelladen, is standaard al zeer rijk uitgerust en heeft een vanaf prijs van 42.995 euro. 

Levertijd + bijtelling Kia e-Soul 2020

Ben je benieuwd naar de levertijd van de Kia e-Soul? De volledig elektrische Kia e-Soul is leverbaar vanaf januari 2020. Dit betekent ook dat de zakelijke rijder net niet meer profiteert van de 4% bijtelling in 2019, maar van de 8% bijtelling. Omdat de bijtellingsregels vanaf januari 2020 verdubbelen naar 8% bijtelling, betekent dit dat je de voor de Kia e-Soul een bijtelling betaalt van 108 euro (op basis van belastingschaal 38,10%). 

Design Kia e-Soul

Ondanks zijn uitgesproken design verwachten we dat de Kia e-Soul het goed goed gaat doen bij de zakelijke rijder. De Kia e-Soul is leverbaar in 7 one-tone lakken, 7 two-tone lakken en is standaard uitgerust met 17 inch lichtmetalen velgen. 

De auto is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de DynamicLine en ExecutiveLine. Waarbij de ExecutiveLine net even iets rijker is uitgerust met onder andere een JBL sound system, privacy glass, stoelverwarming achter en dodehoekdetectie. 

Opties Kia e-Soul 

De DynamicLine (waar wij nu in rijden) is onder andere uitgerust met de opties: 

  • Adaptieve cruise control 
  • Achteruitrijcamera
  • Parkeersensoren achter
  • Dodehoek detectie
  • Premium Harman Kardon audiosysteem

Navigatiesysteem

Via het navigatiesysteem kun je onder andere realtime verkeersinformatie volgen, het systeem geeft de flitsers aan op de route, je kunt allerlei zoekopdrachten zoals restaurants opzoeken, de weersverwachting, parkeerinformatie en beschikbare oplaadpunten bekijken. Zo weet je precies of er op je route of in de nabije omgeving beschikbare oplaadpunten te vinden zijn. Het navigatiesysteem geeft hiervan de laadsnelheid, het connectortype en de betaalmethode weer. 

Rijeigenschappen Kia e-Soul

De elektrische auto heeft een vermogen van 204 pk, gaat van 0 naar 100 in 7,9 seconden en heeft een topsnelheid van 167 kilometer per uur. We zijn nu al enige tijd op pad met de Kia e-Soul, en ik merk zelf dat de Kia e-Soul qua kilometers niet snel terugloopt, ook als ik flink het gaspedaal in druk. Het accupakket van de e-Soul ligt laag in de bodem van de auto, tussen de voor- en achterwielen, wat de wegligging van de auto ten goede komt. 

Rijstanden

De Kia e-Soul heeft vier rijstanden, Eco+, Eco, Comfort en Sport. In de rijmodi Eco en Eco+ kun je de actieradius van de elektrische auto optimaal benutten.

Actieradius Kia e-Soul

De Kia e-Soul heeft een actieradius van 452 kilometer volgens de WLTP-testnorm. De Kia e-Soul heeft exact hetzelfde 64 kWh accupakket als zijn grote broer de Kia e-Niro en de Hyundai Kona Electric. Dat betekent dat de Kia e-Soul ook een realistische range heeft van ruim 400 kilometer. 

Onze ervaring is dat de actieradius op het scherm, een realistisch beeld geeft van het daadwerkelijke rijbereik. Met een volle accu heeft de elektrische auto ruim 400 kilometer rijbereik. 

Opladen + snelladen Kia e-Soul

De Kia e-Soul is uitgerust met een 1-fase aansluiting. Dat betekent dat de Kia e-Soul bij een openbaar oplaadpunt met een laadvermogen van 7,2 kW ongeveer 10 uur nodig heeft. Bij een snellaadstation zoals Fastned moet je rekening houden met laadtijd van 45 minuten. De auto is dan weer voor 80 procent opgeladen. 

UVO app van Kia

Via de UVO app van Kia kun je allerlei zaken op afstand regelen. Zoals de airco, de actuele laadstatus bekijken en je kunt voordat je in de auto stapt alvast de bestemming of de route via je smartphone naar je auto versturen. 

Bovendien kun je ook de actuele locatie van de e-Soul bekijken. Via de app kun je de meest recente informatie bekijken zoals de accustatus, laadstatus etc. Ook biedt de app een overzicht van de afgelegde ritten inclusief de gemiddelde rijsnelheid, afstand en reistijd. 

Leasen Kia e-Soul in 2020

Al met al zijn onze ervaringen met de Kia e-Soul positief. De auto heeft een realistische, veelbelovende actieradius van ruim 400 kilometer, is standaard rijk uitgerust, kan snelladen en heeft een vanafprijs onder de 45.000 euro wat positief is voor de bijtelling van de Kia e-Soul. Het enige puntje is het design. Over smaak valt niet te twisten, of het design spreekt je aan of je vindt het helemaal niets. 

Heb je interesse in het leasen van de Kia e-Soul? De Kia e-Soul is te leasen vanaf 540 euro per maand. De verwachte levertijd van de Kia e-Soul is vanaf januari 2020.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.