In Noorwegen rijdt meer dan de helft een elektrische auto

In Noorwegen is een elektrische auto rijden de normaalste zaak van de wereld. Van alle nieuwregistraties in maart was meer dan de helft (58.4% procent) een volledig elektrische auto. Een recordaantal voor Noorwegen. Niet zo heel gek dat ze in Noorwegen fan zijn van een elektrische auto de overheid het veelal stimuleert door allerlei subsidies voor een elektrische auto.

Elektrische auto’s in Noorwegen

In Noorwegen rijdt één op de drie een volledig elektrische auto. Dit is niet voor niets. Het aanbod van elektrische auto’s wordt steeds uitgebreider, de overheid biedt allerlei subsidies aan voor elektrische auto’s aan en je krijgt vrijstelling van bijna alle belastingen. Bovendien kun je in Noorwegen met een elektrische auto gratis opladen en parkeren.

Maart was een fantastische maand voor de elektrische auto in Noorwegen. Meer dan de helft (10.728) van alle nieuw verkochte auto’s was elektrisch. Afgelopen maand was vooral de Tesla Model 3 een populaire elektrische auto. Van alle 10.728 elektrische nieuwregistraties was ongeveer de helft (5.314) een Tesla Model 3. Ter vergelijking met Nederland; in maart zijn er in Nederland 2.195 Tesla Model 3’s geregistreerd.

Opladen in Noorwegen

Het aanbod elektrische auto’s is er, maar hoe zit het eigenlijk met de laadinfrastructuur in Noorwegen? Noorwegen heeft wat dat betreft nog een flinke slag te slaan. Noorwegen telt in totaal 9.333 openbare oplaadpunten en in 2018 waren er in totaal 2.763 snellaadstations. Als je dit vergelijkt met de laadinfrastructuur in Nederland, heeft Nederland veel meer openbare oplaadpunten. Nederland heeft in totaal 38.108 openbare oplaadpunten en 1.092 snellaadstations. Uiteraard staat dit gedeeltelijk in verhouding aangezien Nederland ruim 17 miljoen inwoners heeft en Noorwegen zo’n 5 miljoen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *