Bouw ik schadevrije jaren op met mijn leaseauto?

We krijgen regelmatig de vraag binnen of je met een auto van de zaak ook schadevrije jaren opbouwt. In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en leggen we je uit hoe je dit kunt regelen.

Leaseauto vaak verzekerd door de leasemaatschappij

Wanneer jij een auto van de zaak rijdt, dan staat (zeker bij full operational lease) de autoverzekering van de leaseauto vrijwel altijd op naam van de leasemaatschappij. In sommige gevallen kan het zijn dat de autoverzekering op naam staat van jouw werkgever.

Stel dat je na een aantal jaren zakelijk leasen besluit om een auto te gaan kopen en deze zelf gaat verzekeren. Hoe zit het dan met je schadevrije jaren? Immers, het aantal schadevrije jaren bepaalt jouw premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger jouw premiekorting zal zijn en dus hoe lager jouw autoverzekeringspremie is.

Opvragen leaseverklaring

Het is mogelijk om de leasemaatschappij (of jouw werkgever) te vragen naar een zogenaamde ‘leaseverklaring‘. Hierin verklaart de leasemaatschappij in welke periode (begin- en einddatum) jij in een leaseauto hebt gereden en of (en zo ja, hoeveel) schades jij hebt gereden. In het geval van schades, dan moet er duidelijk bij staan wanneer deze schades zijn geweest en wat de schadelasten (welk bedrag) zijn geweest. Meestal heeft deze leaseverklaring een geldigheid van 12 maanden.

Beoordeling leaseverklaring door autoverzekeraar

Er zijn autoverzekeraars die jouw schadevrije jaren in een leaseauto helemaal meenemen in de premieberekening. Er zijn ook autoverzekeraars die jou op basis van de leaseverklaring alleen een premiekorting geven. Het loont dus sowieso de moeite om bij meerdere autoverzekeraars een offerte op te vragen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.