Rittenregistratie leaseauto: geen bijtelling door geen prive-gebruik

In dit artikel vertellen we je hoe je kunt aantonen dat jouw leaseauto niet privé wordt gebruikt, namelijk door een rittenregistratie bij te houden. Hoe je dat sluitend doet, dat lees je hier:

Hoe kan ik aantonen dat ik mijn leaseauto niet privé gebruik?

Met behulp van een rittenregistratie kun je aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé met jouw leaseauto hebt gereden. Hierdoor hoef je geen maandelijkse bijtelling voor privé-gebruik van de leaseauto te betalen.

Wat moet er in een rittenregistratie staan?

Volgens de Belastingdienst, moet de rittenregistratie de volgende gegevens bevatten:

  • Het merk van de auto
  • Het type auto
  • Het kenteken van de auto
  • De periode waarin de auto is gebruikt
  • De ritgegevens

Per rit, moeten de volgende zaken worden vermeld:

  • De datum;
  • De begin- en eindstand van de kilometerteller;
  • Het vertrek- en aankomstadres. (Per enkele reis. Dus, reed je naar een afspraak, en vanaf daar weer terug naar het werkadres, dan betreft dit twee ritten)
  • Indien je door omstandigheden niet de gebruikelijke route hebt gereden, dan moet je de gereden route aangeven;
  • Of het om een privérit of om een zakelijke rit gaat;
  • Indien je tijdens een rit zowel privé als zakelijk hebt gereden, dan de privé-omrijkilometers

Je kunt de rittenregistratie het beste dagelijks bijhouden met behulp van ofwel een app, ofwel met behulp van een Excelbestand. Daarnaast zijn er verschillende systemen (Dongles) die je kunt inbouwen in de auto. Je hoeft dan alleen nog maar via een app de ontbrekende informatie toe te voegen. In een volgend artikel vergelijken we de verschillende systemen voor rittenregistratie met elkaar.

Kan ik ook achteraf mijn rittenregistratie aanleveren?

Het is zeer onverstandig en eigenlijk onmogelijk om achteraf nog een rittenregistratie aan te leveren. Natuurlijk kun je gebruikmaken van data afkomstig van bijvoorbeeld je tankpas, je werkagenda, onderhoudsfacturen en gemaakte aantekeningen. Het is fiscaal ook toegestaan, maar bijna onmogelijk om dit juist en volledig achteraf uit te voeren. De fiscus heeft tegenwoordig erg sterke controlemiddelen dat zij vrij eenvoudig onjuiste data kunnen vinden in een achteraf in elkaar gezette rittenregistratie.

Kortom, wil je bijtelling voorkomen door middel van rittenregistratie, dan is het raadzaam om dagelijks deze goed bij te houden.

4 reacties

  1. Dankjewel voor dit artikel over rittenregistratie. Wat goed dat je zo kunt monitoren hoeveel ritten je maakt om de bijtelling te voorkomen. 500 prive ritten is wel een hoop en ik weet niet hoe een mens daar jaarlijks bovenuit komt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *