Bijtelling of rittenregistratie in 2021

Per 1 januari 2021 staan zakelijke rijders weer voor de keuze om wel of geen bijtelling voor de leaseauto te gaan betalen. Indien je privé minder dan 500 kilometer per jaar rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Mits je dit uiteraard kunt aantonen. Je kunt een rittenregistratiesysteem gebruiken om de zakelijke kilometers te registreren. In dit artikel geven wij een aantal voorbeelden van rittenregistratiesystemen en vergelijken deze met elkaar.

Eisen rittenregistratie

Er zijn verschillende manieren om je rittenregistratie aan te leveren. Per rit moet je een aantal zaken vermelden: datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, vertrek- en aankomstadres, route die je hebt gereden en of het een privé of zakelijke rit betreft. 

Indien de rittenregistratie niet compleet of correct is, kan het zo zijn dat je alsnog de bijtelling met terugwerkende kracht moet terugbetalen. Inclusief een boete. Het is daarom absoluut een aanrader om een rittenregistratie met het keurmerk van de Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen te gebruiken. Deze systemen voldoen aan de privacyregels, zijn fraudebestendig en voldoen aan de gestelde eisen vanuit de Belastingdienst. 

Door een rittenregistratie bij te houden kun je aantonen dat je de leaseauto niet privé gebruikt. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat de zakelijke- en privékilometers automatisch worden bijgehouden. Je hoeft geen bijtelling te betalen over de leaseauto als je jaarlijks maximaal 500 kilometer privé met de leaseauto rijdt. De Belastingdienst heeft hiervoor bepaalde eisen opgesteld waar een rittenregistratie aan moet voldoen.

Het voordeel van een ritregistratiesysteem is dat je de kilometers zelf niet bij hoeft te houden. Dit scheelt behoorlijk wat tijd die je anders kwijt zou zijn aan de administratie. Nederland telt honderden aanbieders van rittenregistratiesystemen. Ieder systeem heeft zijn eigen opties, kenmerken en mogelijkheden. Er kan soms een behoorlijk kwaliteitsverschil inzitten. 

Rittenregistratiesystemen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo-1.svg

Alle apps die in aanmerking willen komen voor het Keurmerk RitRegistratieSystemen (RRS) dienen aan onderstaande eisen te voldoen. Het ritregistratiesysteem moet in ieder geval:

  • Alle relevantie informatie van de ritten registreren;
  • Registraties bewaren en bewaken;
  • Rapportages maken.

Er zijn inmiddels honderd leveranciers van het Keurmerk RitRegistratieSystemen.

Hieronder een aantal willekeurige voorbeelden van het Keurmerk RitRegistratieSystemen

Hieronder vind je een overzicht van een aantal rittenregistratiesystemen. We vergelijken de verschillende systemen met elkaar op basis van doelgroep, hoeveelheid aansluitingen, kilometerregistratie, exporteermogelijkheden en tot slot of ze een app hebben. Voor een volledig overzicht van leveranciers kun je de website van het Keurmerk RitRegistratieSystemen raadplegen.

Leverancier Doelgroep Hoeveelheid aansluitingen Kilometerstand via Exporteermogelijkheden App Website
Ctrack MKB, groot zakelijk Meer dan 40.000 GPS Auditfile/CSV/Excel/PDF/XML Ja www.ctrack.nl
GPS-Buddy MKB, groot zakelijk Meer dan 40.000 CAN-bus, GPS, Pulse Auditfile/ CSV/ Excel/ PDF/ XML Ja www.gps-buddy.com
Micpoint MKB, groot zakelijk Meer dan 40.000 GPS Auditfile/ CSV/ Excel/PDF/ XML Ja www.micpoint.nl
             
TrackJack Berijders, groot zakelijk Meer dan 40.000 GPS Auditfile/ Excel, PDF/ XML Ja www.trackjackeurope.com
Transscope Berijders, MKB, groot zakelijk Meer dan 40.000 GPS, Pulse Auditfile/ CSV/ Excel/ PDF/ XML Nee www.transscope.nl

Leaseauto met lage bijtelling? Kies elekrisch

Indien je toch liever kiest voor een leaseauto met een lage bijtelling, dan raden wij je aan om eens te kijken naar het aanbod van elektrische auto’s. In 2021 betaal je 12% bijtelling voor een elektrische auto (tot de eerste 40.000 euro, fiscale waarde). Wanneer je nog in 2020 voor een elektrische auto kiest betaal je slechts 8% bijtelling over de eerste 45.000 euro.

1 reactie

  1. Joris van der Veen op zegt:

    Een rittenregistratie maakt het inderdaad makkelijker om kilometeradministratie uit te voeren en misverstanden te vermijden. Nogal vervelend om de bijtelling te betalen, terwijl je achteraf juist niet hoefde te betalen. Tegenwoordig kun je zelfs een alarmsysteem aanschaffen met ritregistratie erbij, zoals het klasse 4 alarm.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *