Bijtelling of rittenregistratie in 2021

Per 1 januari 2021 staan zakelijke rijders weer voor de keuze om wel of geen bijtelling voor de leaseauto te gaan betalen. Het alternatief is een rittenregistratiesysteem om de zakelijke kilometers te registreren. De rittenregistratie kun je handmatig verwerken in een Excel-bestand, maar het is nog handiger om hiervoor een app gebruiken.

Nederland telt honderden aanbieders van rittenregistratiesystemen. Ieder systeem heeft zijn eigen opties, kenmerken en mogelijkheden. Uiteraard zitten er ook behoorlijke verschillen in de kwaliteit van de systemen. In dit artikel geven wij een aantal voorbeelden van rittenregistratiesystemen en vergelijken deze met elkaar.

Eisen rittenregistratie

Door een rittenregistratie bij te houden kun je aantonen dat je de leaseauto niet privé gebruikt. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat de zakelijke- en privékilometers automatisch worden bijgehouden. Je hoeft geen bijtelling te betalen over de leaseauto als je jaarlijks maximaal 500 kilometer privé met de leaseauto rijdt. De Belastingdienst heeft hiervoor bepaalde eisen opgesteld waar een rittenregistratie aan moet voldoen.

Het voordeel van een ritregistratiesysteem is dat je de kilometers zelf niet bij hoeft te houden. Dit scheelt behoorlijk wat tijd die je anders kwijt zou zijn aan de administratie. Uiteraard zitten er ook nadelen aan. Denk bijvoorbeeld aan het mogelijke risico op het schenden van je privacy.

Rittenregistratiesystemen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo-1.svg

Alle apps die in aanmerking willen komen voor het Keurmerk RitRegistratieSystemen (RRS) dienen aan onderstaande eisen te voldoen. Het ritregistratiesysteem moet in ieder geval:

  • Alle relevantie informatie van de ritten registreren;
  • Registraties bewaren en bewaken;
  • Rapportages maken.

Er zijn inmiddels 100 leveranciers van het Keurmerk RitRegistratieSystemen.

Hieronder een aantal willekeurige voorbeelden van het Keurmerk RitRegistratieSystemen

Hieronder vind je een overzicht van een aantal rittenregistratiesystemen. We vergelijken de verschillende systemen met elkaar op basis van doelgroep, hoeveelheid aansluitingen, kilometerregistratie, exporteermogelijkheden en tot slot of ze een app hebben. Voor een volledig overzicht van leveranciers kun je de website van het Keurmerk RitRegistratieSystemen raadplegen.

LeverancierDoelgroepHoeveelheid aansluitingenKilometerstand viaExporteermogelijkhedenAppWebsite
CtrackMKB, groot zakelijkMeer dan 40.000GPSAuditfile/CSV/Excel/PDF/XMLJawww.ctrack.nl
GPS-BuddyMKB, groot zakelijkMeer dan 40.000CAN-bus, GPS, PulseAuditfile/ CSV/ Excel/ PDF/ XMLJawww.gps-buddy.com
MicpointMKB, groot zakelijkMeer dan 40.000GPSAuditfile/ CSV/ Excel/PDF/ XMLJawww.micpoint.nl
       
TrackJackBerijders, groot zakelijkMeer dan 40.000GPSAuditfile/ Excel, PDF/ XMLJawww.trackjackeurope.com
TransscopeBerijders, MKB, groot zakelijkMeer dan 40.000GPS, PulseAuditfile/ CSV/ Excel/ PDF/ XMLNeewww.transscope.nl

Leaseauto met lage bijtelling? Kies elekrisch

Indien je toch liever kiest voor een leaseauto met bijtelling, dan raden wij je aan om eens te kijken naar het aanbod van elektrische auto’s. In 2021 betaal je 12% bijtelling voor een elektrische auto (tot de eerste 40.000 euro, fiscale waarde). Wanneer je nog in 2020 voor een elektrische auto kiest betaal je slechts 8% bijtelling over de eerste 45.000 euro.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *