Wiebe Wakker legt 100.000 kilometer af met zijn elektrische auto naar buitenland

Kun je met een elektrische auto naar het buitenland en kun je voldoende opladen in het buitenland? Het antwoord op de vraag is ja. De Nederlandse Wiebe Wakker heeft de langste reis ooit met z’n elektrische auto afgelegd. In totaal reed de Nederlander 100.000 kilometer met zijn elektrische auto en heeft hij 33 landen aangedaan. Hij begon zijn reis in Houten en eindigde in Sydney.

Wiebe wil met deze reis de taboe rondom de elektrische auto doorbreken en laten zien dat je prima met de elektrische auto naar het buitenland kunt. Het vergt alleen meer voorbereiding en planning.

Met de elektrische auto naar het buitenland

Wiebe vertrok drie jaar geleden met zijn omgebouwde Blue Bandit naar het buitenland. Hij begon in Houten, ging van West- en Oost-Europa naar het Midden-Oosten, Zuidoost Azië en zijn reis eindigde in Australië. De Blue Bandit is een omgebouwde elektrische stationwagen met een actieradius van ruim 200 kilometer. Tijdens zijn reis was Wiebe grotendeels afhankelijk van andere mensen voor onderdak, stroom en maaltijden. Via zijn website kreeg hij van meer dan 2.000 mensen uit 45 verschillende landen hulp aangeboden.

De Nederlandse Wiebe Wakker werd feestelijk onthaald door een stoet van vijftig elektrische auto’s die hem naar de finish begeleidde.

”De aankomst was geweldig, de adrenaline giert nog door mijn lichaam”, reageerde Wakker, die door twee helikopters en een stoet van 50 elektrische auto’s door de straten van Sydney naar de finish werd begeleid. ”De parade had voor mij een symbolische waarde. Ik heb altijd alleen gereisd maar ben gesteund door honderden mensen die mij hun energie aanboden en met een doel om de mogelijkheden van elektrische mobiliteit te laten zien.”

Wiebe kijkt positief terug op zijn reis. Gaandeweg kwam hij voor een aantal uitdagingen te staan, maar dit was voornamelijk op technisch en logistiek gebied. Vooral de hulp en steun van anderen is Wiebe tijdens zijn reis bijgebleven.

Elektrische auto opladen in het buitenland

Gedurende drie jaar lang heeft hij met z’n elektrische auto maar liefst 100.000 kilometer afgelegd en 33 landen bezocht.

Wiebe heeft met zijn elektrische auto landen bezocht. waaronder Oman, Iran en Oost-Timor, waar geen enkele laadpaal in de nabije omgeving te vinden was. Vooral Australië was een uitdaging om de elektrische auto op te laden in het buitenland. Grote delen van Australië zijn namelijk onbewoonbaar. In Australië hield Wiebe daarom meer rekening met het weer en paste zijn rijstijl hierop aan.

In Europa vond de Nederlander het geen enkel probleem om flink door te rijden met zijn elektrische auto. Zelfs 1 procent batterij zorgde niet voor stress bij Wiebe.

Kosten besparen elektrische auto

Tijdens zijn reis heeft zijn elektrische auto ongeveer 17 megawatt uur elektriciteit verbruikt. Als je dit verrekend met het laadtarief zou je ongeveer 2.355 euro aan kosten voor de elektrische auto kwijt zijn. Vanwege het feit dat Wiebe veel steun en hulp gehad heeft, waren de kosten voor zijn elektrische auto slechts 300 euro.

Als je deze kosten van de elektrische auto vergelijkt met een brandstofauto, zou je voor dezelfde reis in totaal 6.785 liter benzine verbruikt hebben.

Met de elektrische auto naar het buitenland

De Nederlandse Wiebe wil met zijn reis laten zien welke mogelijkheden er zijn om met de elektrische auto naar het buitenland te gaan. Ook de uitdagingen die hij tijdens zijn reis met de elektrische auto tegenkwam ging hij niet uit de weg.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *