Elektrisch rijden is populair. Overal waar je leest over elektrische auto’s kom je termen tegen zoals de elektromotor, het accupakket, actieradius, opladen en het laadvermogen. In dit artikel geven wij een aantal tips & tricks over wat je in de basis moet weten over elektrische auto’s.
Tip 1: direct vermogen met een elektrische auto
Iedere elektrische auto is voorzien van een elektromotor. De elektrische rijders onder ons weten dat een elektrische auto ontzettend snel van zijn plek komt. Dit komt door de elektromotor die in de auto zit. In tegenstelling tot een brandstofmotor, levert de elektromotor van de elektrische auto direct vermogen. Een Tesla Model 3 Long Range gaat van 0 naar 100 in slechts 4,6 seconden. Een vergelijkbare auto met een benzinemotor, een BMW M3 gaat van 0 naar 100 in 4,4 seconden.
Tip 2: Accupakket bepaalt de actieradius van een elektrische auto
Het accupakket is een van de belangrijkste en tevens duurste onderdelen van de elektrische auto. Het accupakket van een elektrische auto bepaalt de actieradius en de laadtijd van de elektrische auto. Stel je voor dat een elektrische auto een accupakket heeft van 64 kWh. De afkorting kWh staat voor kilowattuur. De hoeveelheid energie die de accu kan leveren wordt uitgedrukt in kWh. Dat betekent dat de elektrische auto in theorie een capaciteit heeft om een uur lang een vermogen van 64 kW te leveren.
Tip 3: Actieradius elektrische auto theorie versus praktijk
Hoe groter het accupakket is, hoe meer actieradius de elektrische auto heeft. De actieradius van een elektrische auto geeft aan hoeveel kilometer je op een volle accu kunt rijden. De Hyundai Kona Electric heeft een accupakket van 64 kWh. Dat betekent een actieradius van 449 kilometer volgens de WLTP-testnorm. De WLTP-test meet het brandstofverbruik, CO2-uitstoot en geeft bij elektrische auto’s een realistisch beeld van de actieradius. Bij elektrische auto’s zit er een verschil tussen de actieradius in theorie versus de praktijk. In de praktijk zijn er aantal factoren die invloed hebben op de actieradius van de elektrische auto. Factoren zoals het rijgedrag van de bestuurder, weersomstandigheden, de rijmodus, en andere functionaliteiten zoals de stoelverwarming. Om optimaal gebruik te maken van de actieradius van de elektrische auto zou je dus bijvoorbeeld in de bebouwde kom in de ECO-modus kunnen rijden.
Tip 4: Laadvermogen elektrische auto berekenen
Het laadvermogen van een elektrische auto geeft aan hoeveel tijd je als elektrische rijder kwijt bent aan het opladen van een elektrische auto. Het laadvermogen van de elektrische auto verschilt per type auto en per oplaadpunt. Zodra je de elektrische auto aan een oplader zet, dan vraagt de elektrische auto een bepaald laadvermogen bij de laadpaal aan. Vervolgens probeert de laadpaal dit maximale laadvermogen te leveren. Het kan overigens ook voorkomen dat de laadpaal zelf een maximum laadvermogen kan leveren, ondanks dat de elektrische auto meer laadvermogen aankan.
We hadden het eerder al over de afkortingen kWh en kW. Het verschil in beide termen is dat kWh staat voor kilowattuur en de eenheid van energie uitdrukt. Het accupakket van een elektrische auto wordt altijd uitgedrukt in kWh. De afkorting kW staat voor kilowatt en drukt de eenheid van het vermogen uit. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller de accu na een laadsessie weer vol is.
Als er wordt geschreven over elektrische auto’s dan wordt het laadvermogen uitgedrukt in kW. Een Tesla Model 3 Long Range kan bij een openbaar oplaadpunt met een maximaal laadvermogen van 11 kW opladen. Als je wilt weten hoe lang de elektrische auto bij een openbaar oplaadpunt nodig heeft, dan kun je dit heel gemakkelijk zelf uitrekenen.
Rekenvoorbeeld laadtijd elektrische auto berekenen
Wil je de laadtijd voor een elektrische auto berekenen? De laadtijd van een elektrische auto kun je zelf berekenen door het vermogen (kWh) van het accupakket te delen door het maximale laadvermogen (kW) van de auto. In de praktijk ziet dit er zo uit: 74 kWh : 11 kW = 6,73 uur. Het komt er dus op neer dat de Tesla Model 3 Long Range bij een openbaar oplaadpunt ongeveer 7 uur laadtijd nodig heeft.