Overstap elektrisch rijden? 7 tips die jou kunnen helpen!

Overweeg je om de overstap te maken naar een elektrische auto? Dan is het handig om van te voren te weten waar je allemaal op moet letten. In dit artikel en in onderstaande video geven onze collega Alexander Boon en Wouter Karssen van Autoblog.nl een aantal tips die jou kunnen helpen met de overstap naar een elektrische auto.

Video: tips voor de elektrische rijder

Tip 1: Profiteer van de fiscale voordelen

Als je een elektrische auto gaat leasen, kun je profiteren van allerlei fiscale voordelen. Je kunt in aanmerking komen voor onder andere:

  • MIA subsidie (Milieu Investerings Aftrek), verrekend in maandtarief, leasemaatschappij vraagt aan. 
  • Een lage netto bijtelling per maand. Maak je nog in 2019 de overstap naar een elektrische auto, dan profiteer je nog van de 4% bijtelling. In 2020 betaal je voor een elektrische auto 8% bijtelling.
  • Bij sommige gemeenten kun je als ondernemer in aanmerking komen voor extra subsidie. Op de website van de gemeente kun je bekijken of jouw gemeente daar ook onder valt. 

Tip 2: zorg voor extra laadpassen (met name als je met de elektrische auto naar het buitenland gaat)

Opladen werkt heel gemakkelijk, met een laadpas die een leasemaatschappij aanbiedt of de laadpas van NewMotion. Het wordt pas iets lastiger als je naar het buitenland gaat. Het is dan verstandig om vooraf te googelen welke laadpas de beste dekking heeft in het buitenland, en deze tijdig te bestellen, zodat je de pas op tijd in huis hebt. Plugsurfing heeft de beste dekking in het buitenland. Bij sommige leveranciers kun je kosteloos een laadpas aanvragen, je betaalt pas een kleine opslag bij gebruik. Het is dan ook verstandig om een paar extra passen in je auto te hebben liggen. 

Met elektrische auto’s zoals de Hyundai Kona Electric, de Kia e-Niro en de Tesla model 3 kun je grofweg 350 kilometer op een volle accu rijden. Moet je verder weg, dan moet je daar natuurlijk rekening mee houden met het plannen van je rit. Inmiddels telt Nederland ruim 40.000 oplaadpunten en 1.300 snelladers. Met behulp van een app, of het navigatiesysteem in de auto, kun je jouw route vooraf plannen zodat je zo min mogelijk tijd verliest aan onderweg opladen. 

Voor de niet-Tesla rijders die een lange rit naar het buitenland gaan maken en gebruik willen maken van snelladers onderweg, adviseer ik de website abetterrouteplanner.com. 

Tip 3: Download apps voor beschikbare laadpalen

Er zijn vandaag allerlei apps voor elektrische auto’s te downloaden. Wij raden ook zeker aan om een aantal apps te downloaden die je helpen bij het vinden van een beschikbare laadpaal. Uit onze eigen ervaringen raden wij de volgende apps aan:

  • Newmotion 
  • Smoov
  • Chargemap

Bovendien hebben de meeste elektrische auto’s ook een app ontwikkeld waar je direct de actuele laadstatus in de gaten kunt houden. 

Tip 4: range anxiety is verleden tijd met de huidige generatie elektrische auto’s

Kijk je naar de eerste generatie elektrische auto’s, zoals de eerste BMW I3 of de Nissan Leaf, dan snap ik het punt van de range anxiety. Echter als je kijkt naar de huidige generatie elektrische auto’s, zoals de Tesla’s, de Hyundai Kona Electric en de Kia e-Niro, dan heb je in de praktijk een realistisch bereik van circa 350 km. Gemiddeld rijdt een auto in Nederland 32 kilometer per dag. Tenslotte telt Nederland anno 2019 meer dan 40.000 oplaadpunten. Hiermee kun je eigenlijk niet meer spreken van range anxiety, wordt dit benoemd dan spreek ik echter van onervarenheid met elektrisch rijden. 

Tip 5: vergelijk de kosten van een elektrische auto met een brandstofauto

Je ziet dat elektrische auto’s steeds gunstiger geprijsd worden. In 2020 komen er een aantal hele aantrekkelijke elektrische auto’s op de markt, van onder andere Volkswagen, Skoda en Seat. Echter is de aanschafwaarde van een elektrische auto nog wel veel hoger dan een vergelijkbare benzine-auto. 

Kijk echter niet alleen naar die hogere aanschafwaarde, maar kijk naar de total-cost of ownership:

  • Een elektrische auto heeft een vrij hoge restwaarde, dit betekent een gunstig leasetarief. Tenslotte kan je gemiddelde investering hierdoor hetzelfde zijn als dat jij een reguliere auto zou kopen;
  • Er is geen sprake van BPM en wegenbelasting; 
  • Je kunt gebruik maken van de fiscale voordelen die wij al eerder in deze video deelden;
  • Wat betreft brandstofkosten is jouw eigen gedrag een belangrijke component. Kies je dagelijks voor snelladen langs de snelweg (relatief duur), of ga je opladen met de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen;

Tip 6: Proefrijden met een elektrische auto

Als je elektrisch rijden overweegt, probeer het eens. Kijk of het in je dagelijkse schema past. Laad je niet leiden door verhalen van buitenaf. Rijd je maximaal 60 km per dag net zoals ik, dan is het goed te doen. Gemiddeld gezien wordt er 35 km per dag gereden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *