Audi gaat met introductie Audi e-tron ook Charging Service aanbieden

De introductie van de Audi e-tron (helaas pas in 2019 in Nederland) betekent een nieuw tijdperk voor Audi. Positief is dat Audi alvast goed heeft nagedacht over de Europese laadinfrastructuur. Audi introduceert daarom bij introductie van de Audi e-tron de Audi e-tron Charging Service. 

Aansluiting bij 72.000 laadpunten van 220 providers in Europa

Volgens het persbericht maakt de Audi e-tron Charging Service onbegrensde en zorgeloze elektrische mobiliteit mogelijk dankzij de aansluiting bij 72.000 laadpunten van 220 providers in heel Europa. De e-tron Charging Service zorgt daarbij voor een vlot en simpel laadproces.

In tegenstelling tot Tesla, dat haar eigen netwerk van Tesla Superchargers heeft, zoekt Audi dus nadrukkelijk de aansluiting bij bestaande providers in Europa. Met de e-tron Charging Service biedt Audi haar klanten toegang tot zo’n 80% van alle openbare laadstations in Europa. Bij de marktintroductie van de e-tron begin 2019 zijn dat er circa 72.000, verspreid over 16 landen (8 Oost-Europese landen volgen over enkele maanden). De facturatie wordt centraal geregeld via één contract en met transparante prijzen.

Optimaal gebruiksgemak: 1 laadpas & 1 manier van facturatie

Van welk laadpunt de berijder van een Audi e-tron ook gebruik maakt: de e-tron Charging Service Card volstaat om het laadproces te starten. Veel laadstations zijn ook te activeren door met een smartphone een QR-code te scannen. Audi klanten kunnen zich via het myAudi portal voor de dienst registreren en een eigen laadcontract afsluiten. Alle laadprocessen worden automatisch per maand gefactureerd. In het myAudi portal zijn de laadhistorie en-facturen altijd in te zien en is het contract aan te passen.

Slimme routeplanning via de app of via het navigatiesysteem in de e-tron

Langere reizen met stops voor het laden zijn volgens Audi net zo eenvoudig als het laadproces zelf. Ze zijn met de myAudi app of in de auto zelf (vergelijkbaar met Tesla, die meteen onderweg de tussenstops bij Superchargers berekent) te plannen. In beide gevallen wordt de route inclusief de benodigde laadpunten weergegeven. Het navigatiesysteem houdt daarbij rekening met de laadstatus van de batterij en met de verkeerssituatie. Bovendien wordt de laadtijd in de aankomsttijdberekening verwerkt.

Alle gelijkstroomlaadstations zijn in het systeem opgenomen en ook de meeste wisselstroomlaadpunten. De laadplanning wordt continu geüpdatet op basis van de actuele omstandigheden. Er wordt bijvoorbeeld een alternatief voorgesteld als het beoogde gelijkstroomlaadstation buiten bereik valt. De laadplanning wordt bovendien continu gesynchroniseerd tussen het display in de auto en de app. Tijdens het laadproces zijn de resterende tijd en de status van de batterij te zien. Klanten kunnen ook kiezen voor push-notificaties op het moment dat ze de reis hervatten. Ook het vooraf verwarmen en koelen van het interieur is aan te sturen via de app.

Handig: plug & charge (vanaf modellen die half 2019 worden geproduceerd)

Audi geeft aan dat in de toekomst het laden nog makkelijker wordt, door de introductie van een plug & charge functie in de Audi e-tron. Hiermee identificeert de e-tron zichzelf bij laadstations door middel van hightech cryptografische procedures. Na autorisatie is een laadpas niet meer nodig. Alle e-tron modellen die vanaf halverwege 2019 worden geproduceerd, beschikken over deze functie. Plug & charge is ook te gebruiken om het thuislaadsysteem te ontgrendelen. Een pincode, die beschermt tegen ongeoorloofd gebruik is dan niet meer nodig.

Integratie in Ionity-netwerk: e-tron geschikt voor 150 kW-snelladen

Voor lange (vakantie)trips is de mogelijkheid van snelladen essentieel. Daarom hebben de Volkswagen Groep met Audi en Porsche, de BMW Groep, Daimler AG en Ford Motor Company de joint-venture Ionity opgericht. De e-tron is het eerste serieproductiemodel dat geschikt is voor 150 kW-laden bij de high-output DC laadstations van Ionity. Dat betekent dat de auto in circa een half uur klaar is voor de volgende etappe. Het netwerk van Ionity omvat per 2020 zo’n 400 laadstations. De Audi Charging Service geeft overigens ook toegang tot snellaadstations van andere providers.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *