VZR start met pilot variabele bijtelling

Per 1 augustus is Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) in opdracht van het ministerie van IenW en de MobiliteitsAlliantie de pilot ‘variabele bijtelling op privékilometers’ gestart. 

De pilot richt zich op de variabele bijtelling voor het privégebruik van de zakelijke leaseauto. Er wordt onderzoek gedaan naar de effecten van bijtelling betalen per privékilometer in plaats van een vast bedrag per maand.

Bijtelling zakelijke auto

Iedere maand betaal je als zakelijke rijder een vast bedrag per maand voor het privégebruik van je leaseauto. Dat is een gegeven. Aan dit maandelijkse bedrag kun je niets veranderen. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Als je als zakelijke rijder meer dan 500 kilometer per jaar privé wilt rijden dan is het in Nederland verplicht om bijtelling voor de leaseauto te betalen. 

In 2020 zijn er twee bijtellingspercentages. De bijtelling is afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot. Voor een elektrische auto geldt een bijtelling van 8% (over de eerste 45.000 euro, 22% over het resterende bedrag) en voor alle overige andere auto’s betaal je 22% bijtelling. Via onze online calculator kun je meteen je bijtelling in 2020 uitrekenen.

Pilot variabele bijtelling op privékilometers

Het VZR wil in samenwerking met Stichting Keurmerk RitRegistratieSystemen (SKRRS) onderzoeken of de zakelijke rijder gestimuleerd wordt om het reisgedrag aan te passen, zodra zij bijtelling gaan betalen per gereden privékilometer. Dit is de reden waarom zij met deze pilot zijn gestart.

Bovendien wordt er gekeken naar de auto-gerelateerde belastinginkomsten en de fraudegevoeligheid van een toekomstig afrekensysteem. Naast het SKRRS werkt het VZR met verschillende partijen samen om onder andere de privacy van de privéritgegevens te waarborgen.

Resultaten pilot

Het is helaas niet duidelijk hoe lang de pilot loopt en hoeveel deelnemers er zijn. De resultaten van het onderzoek zullen een bijdrage leveren aan de toekomstige wetgeving op het gebied van betalen naar gebruik. Wij zijn heel benieuwd naar de resultaten en houden je uiteraard op de hoogte!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *