Regels winterbanden aangescherpt in Duitsland

Met ingang van 1 januari 2018 scherpt Duitsland de regels voor de winterbanden aan. In Duitsland is het verplicht om winterbanden te gebruiken bij winterse omstandigheden. Denk bij winterse omstandigheden aan: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Ga je in de winter naar een ander land op vakantie? Lees de regels die gelden in andere landen. 

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland moet je auto voorzien zijn van winterbanden of all seasonbanden met de M+S aanduiding (Mud and Snow) en met een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Toch adviseert de overheid een minimale profieldiepte van 4 mm. Vanwege het feit dat banden beneden de 4 mm zijn winterse eigenschappen verliezen.

Met ingang van 1 januari 2018 moeten de banden, naast de M+S aanduiding, ook beschikken over het zogenaamde Alpine-symbool. Het Alphine-symbool is een symbool in de vorm van een berg met sneeuwvlokje.

Overgangsregeling M+S banden

Moet je winterbanden met alleen de M+S aanduiding direct laten vervangen? De overheid heeft een overgangsregeling getroffen voor het gebruik van winterbanden met de M+S aanduiding. Tot 30 september 2024 mogen automobilisten deze winterbanden nog gebruiken, op voorwaarde dat de banden voor 31 december 2017 geproduceerd zijn. Alle winterbanden die zijn aangeschaft na die datum, moeten voorzien zijn van het Alphine-symbool.

60 euro boete

De boete voor ongeschikte winterbanden is 60 euro en één strafpunt. Dit bedrag is 80 euro als je hinder veroorzaakt. Daarnaast kan je als kentekenhouder ook een boete krijgen als je iemand anders in je auto laat rijden zonder de geschikte winterbanden. De kosten bedragen 75 euro en één strafpunt.

Sneeuwkettingen verplicht

In sommige gebieden in Duitsland zijn sneeuwkettingen verplicht. Dit staat dan met verkeersborden aangegeven. Daarnaast moet er ook antivries in de ruitenwisservloeistof zitten. Alle eisen gelden ook voor kampeerauto’s en voor motoren.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *