Per 1 mei 2021 nieuw bandenlabel met meer informatie

Met ingang van 1 mei 2021 wordt het bandenlabel voor nieuwe banden vernieuwd. Het nieuwe bandenlabel maakt onderscheid in winter- en zomerbanden en overbodige prestatieklassen worden achterwege gelaten. Bovendien wordt het nieuwe bandenlabel op meerdere plekken weergegeven. Het nieuwe bandenlabel is verplicht voor nieuwe personenauto’s, bedrijfswagens, bussen, campers, caravans en aanhangwagens. Je kunt het nieuwe bandenlabel herkennen aan de QR-code.

Wijzigingen nieuwe bandenlabel per 1 mei 2021

Het nieuwe bandenlabel is voortgekomen uit een nieuwe Europese Verordening. Met het nieuwe bandenlabel wil de EU de informatievoorziening richting consumenten transparanter maken. Het uiteindelijke doel is dat consumenten kiezen voor een zuinigere, stillere en veiligere band. Het bandenlabel zegt niets over de kwaliteit, slijtvastheid of over het comfort van de banden. Het nieuwe bandenlabel geeft informatie over het brandstofverbruik, relatieve grip op nat wegdek, en over het rolgeluid.

Overbodige prestatieklassen worden geschrapt, waardoor de informatie op het bandenlabel duidelijker wordt. Het bandenlabel gaat van zeven naar vijf klassen. Daarnaast vind je aan de rechterzijde een QR-code die verwijst naar productinformatie. Bovendien wordt er onderscheid gemaakt tussen winter-, vierseizoens- en zomerbanden door verschillende iconen op het label af te beelden.

Een andere belangrijke wijziging is dat de labelwaarde van het externe afrolgeluid wordt weergegeven door middel van een A, B of C en aan de linkerzijde wordt er een EU-vlag afgebeeld.

Het nieuwe bandenlabel is verplicht voor nieuwe banden die na 1 mei 2021 verkocht worden. Dat geldt zowel voor losse banden als voor banden die onder een voertuig zitten. Op het bandenlabel moet allerlei relevante bandeninformatie (inclusief de waarden van het bandenlabel) gedeeld worden met de koper.

Banden die op voorraad liggen, mogen nog wel verkocht worden met het ‘oude label’ tot 1 december 2021. Mits die banden geproduceerd zijn tot en met DOT 1721 (dus vóór mei 2021).

De verkoper is tevens verplicht om alle informatie in het productieinformatieblad van de band te vermelden. Overigens is het vanaf 1 mei 2021 niet meer verplicht om de bandenlabelwaarden op de aankoopfactuur te vermelden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *