Met de leaseauto op (wintersport)vakantie naar het buitenland?

Ieder jaar stappen er behoorlijk wat mensen in de auto richting het skigebied. Gemiddeld gezien kan een autoreis zo’n 10 uur in beslag nemen. Hierbij zijn de files nog niet eens meegerekend. Ga je met de leaseauto in de winter op vakantie naar het buitenland? In dit artikel geven wij graag een aantal tips waar je om moet denken als je met de leaseauto in de winter op vakantie naar het buitenland gaat.

Tip 1: houd rekening met de drukte op de wegen

Aangezien vrijdag de laatste werkdag voor de kerstvakantie is, wordt er aanstaand weekend behoorlijk wat drukte verwacht op de wegen richting het buitenland. Met name vrijdag 20 december en zaterdag 22 december. Als je dus op een andere dag kunt vertrekken, dan is het zeker aan te raden. Op vrijdagavond 20 december zal de drukte op de wegen toenemen richting de Veluwe, de grens bij Duitsland en in het zuiden van het land. Als we kijken naar de wegen in het buitenland, dan worden er behoorlijk wat files verwacht rondom het Alpengebied.

Hieronder een overzicht van de verwachte files op de wegen in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk.

Duitsland:

In Duitsland wordt er drukte verwacht op de volgende wegen:

  • A3//A9 Frankfurt – Neurenberg – München
  • A5 Karslruhe – Bazel
  • A7 tussen Kempten en Füssen
  • A8 München – Salsburg

Zwitserland:

In Zwitserland wordt het waarschijnlijk druk bij de ST. Gotthardtunnel (A2 Bazel – Chiasso).

Oostenrijk:

In Oostenrijk wordt er drukte verwacht op:

  • A10 Salzburg – Villach
  • B179 Fernpasroute bij de grenstussel Füssen

Frankrijk:

Voor de vakantiegangers die naar Frankrijk gaan, de drukte wordt vooral verwacht op zaterdag 21 december en zaterdag 28 december. Er kunnen files ontstaan op de volgende wegen:

  • A6 Parijs – Lyon
  • A40 Mâcon – Chamonix
  • A43 Lyon – Chambéry.

Tip 2: Winterbanden voor je leaseauto

Ga je met de leaseauto in de winter op vakantie naar het buitenland? Dan moet je rekening houden met de winterbanden voor je leaseauto. Ieder land heeft zijn eigen regels als het gaat om winterbanden. In het ene land zijn de winterbanden wel verplicht, in een ander land zijn winterbanden alleen in een bepaalde periode verplicht. Ook geldt soms de verplichting om sneeuwkettingen te monteren. Gebruik je geen winterbanden terwijl dat wel zou moeten, dan riskeer je een verkeersboete. Of nog erger, bij een ongeval kun je zelfs aansprakelijk worden gesteld. Bekijk in dit artikel in welke landen winterbanden verplicht zijn in het buitenland.

Tip 3: Denk om de belangrijke telefoonnummers

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het kan alsnog voorkomen dat je in het buitenland met pech langs de weg komt te staan. Heel vervelend en je wilt op zo’n moment zo snel mogelijk hulp. Zorg er daarom voor dat je alle belangrijke telefoonnummers paraat hebt. Neem niet alleen de telefoonnummers van de pechhulp mee, maar noteer de gegevens ook van de accommodatie, thuisfront etc.

Sommige leasemaatschappijen hebben alle belangrijke telefoonnummers en een schadeformulier in een berijdersmap in het dashboardkastje van de auto liggen. In de meeste gevallen kun je het telefoonnummer ook gemakkelijk en snel opzoeken op de website van de desbetreffende leasemaatschappij.

Tip 4: Welke items zijn verplicht in de leaseauto naar het buitenland?

Mocht je onverhoopt met pech langs de weg staan, zorg er dan voor dat je in ieder geval een warme deken in de auto hebt liggen. Met winterse temperaturen is dat zeker geen overbodige luxe. Zorg er overigens ook voor dat je een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in de auto hebt liggen. In dit artikel kun je meteen bekijken welke overige items verplicht zijn in het buitenland.

Tip 5: zorg voor voldoende ruitenvloeistof

Met winterse omstandigheden wordt er extra veel gestrooid op de wegen. Je zult daarom tijdens de reis je ruitenvloeistof meer dan gemiddeld gebruiken. Check daarom van te voren of er voldoende ruitenvloeistof in de auto aanwezig is. Je wilt immers niet zonder komen te zitten! Zorg er overigens voor dat de ruitenvloeistof anti-vries bevat.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.