Bijtelling tijdelijk stopzetten, kan dat?

Vanwege het coronavirus werken veel mensen momenteel vanuit huis. Indien je de leaseauto niet tot amper gebruikt, kun je dan de bijtelling tijdelijk stopzetten? Gezien de huidige situatie, kunnen wij ons heel goed voorstellen dat je de bijtelling tijdelijk stop wilt zetten. In dit artikel geven wij uitgebreid antwoord op deze vraag.

Bijtelling 2020

Wanneer je als zakelijke rijder de leaseauto ook privé gebruikt, moet je hiervoor een bepaald bedrag betalen. Ook wel de bijtelling genoemd. Dit geldt overigens alleen als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé met de leaseauto rijdt.

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2020 zijn er twee tarieven voor de bijtelling vastgesteld: 8 en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Jaarlijks worden de grenzen rondom de CO2-uitstoot opnieuw vastgesteld. Voor een volledig elektrische auto (zonder CO2-uitstoot) betaal je 8% bijtelling, hetzelfde geldt voor waterstofauto’s. Voor alle overige auto’s betaal je 22% bijtelling.

Het percentage geldt voor een periode van 60 maanden en gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand van eerste toelating. De datum van de eerste toelating is de datum waarop de auto voor het eerst in gebruik is genomen. Bij nieuwe auto’s gaat de bijtelling in op het moment dat de auto op kenteken is gezet.

Ik gebruik mijn leaseauto amper, kan ik de bijtelling tijdelijk stopzetten?

Jaarlijks (per 1 januari) kan een berijder ervoor kiezen om de leaseauto al dan niet privé te gebruiken en dus bij te tellen. Het is niet mogelijk om halverwege het jaar of tijdelijk de bijtelling te stoppen of te pauzeren. De Belastingdienst wil hiermee voorkomen dat de zakelijke rijder op ieder gewenst moment de bijtelling stopzet.

Het is alleen mogelijk om de bijtelling stop te zetten op het moment dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé hebt gereden met de leaseauto. Dit is overigens alleen mogelijk als je het privégebruik daadwerkelijk kunt aantonen via bijvoorbeeld een rittenregistratie. Via de Belastingdienst kun je een ‘verklaring geen privégebruik auto’ aanvragen.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *