Alex Kort, Operationeel Directeur van Wardenburg, over mobiliteit tijdens de coronacrisis

De impact van het coronavirus is groot. De bizarre situatie waar we momenteel in verkeren heeft een ongekende impact op vele bedrijven. Dit merken wij ook persoonlijk als leasemaatschappij. Alex Kort, Operationeel Directeur van Wardenburg Beveiliging & Telecom, al jaren klant bij ons, vertelt in dit artikel wat voor impact het coronavirus heeft op zijn organisatie. Hij vertelt over hun behoefte aan mobiliteit en hoe zij de situatie proberen om te buigen naar iets positiefs.

Via mijn collega Arjen Bergman kreeg ik de tip om Alex Kort van Wardenburg eens te bellen en te vragen hoe zij als familiebedrijf omgaan met de huidige situatie.

Zo gezegd, zo gedaan. Binnen enkele seconden krijg ik Alex aan de telefoon. Hij weet waarom ik bel en hij begint eigenlijk meteen te vertellen. Wat mij opvalt is, dat zo’n bizarre situatie, toch een bepaalde saamhorigheid bij mensen creëert. Hij vertelt hoe bewonderenswaardig hij het vindt hoe snel het bedrijf en daarmee medewerkers schakelden.

Alex: ‘Het thuiswerken is de nieuwe realiteit. Binnen no-time werden er teams gecreëerd, communicatiesystemen getest en diverse maatregelen getroffen voor de monteurs.’

Wardenburg Beveiliging & Telecom: al sinds 1982 een familiebedrijf

We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje, dus ik kan me als geen ander goed voorstellen waar Alex het over heeft. Ik vraag Alex om even terug te gaan naar het begin, en iets meer achtergrondinformatie met mij te delen over het bedrijf...Alex vertelt vol enthousiasme over de core business van het bedrijf.

Alex Kort: “Wardenburg Beveiliging & Telecom is een echt familiebedrijf en sinds 1982 gespecialiseerd in elektronische beveiligings- en telecommunicatie systemen. Het bedrijf is totaalleverancier op het gebied van (inbraak)beveiliging en brandmeldsystemen en is gevestigd in Kolham en Almelo.

Wij opereren landelijk en focussen ons op verschillende branches waaronder zorginstellingen. Wij bestaan uit een team van 90 medewerkers. Als operationeel directeur behartig ik samen met Bert Wardenburg, Algemeen Directeur, de belangen van onze organisatie. “

“Vanwege de huidige situatie ziet de wereld er op dit moment heel anders uit.

Ik ben heel benieuwd wat voor impact het coronavirus heeft op Wardenburg en hoe jullie op een positieve, creatieve manier proberen om te gaan met de huidige situatie.

Alex Kort: “Het coronavirus heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de maatschappij, maar ook op de economie en daarmee het bedrijfsleven.

Toen het RIVM de verschillende maatregelen aankondigden, waaronder het thuiswerken, zijn wij (net zoals ieder andere organisatie) direct gaan schakelen. Wij hebben binnen no-time alle apparatuur en overige voorzieningen geregeld om de thuiswerkplekken voor onze collega’s die normaliter op kantoor werken, in orde te maken.

Daarnaast hebben we natuurlijk de monteurs die de projecten op locatie bezoeken. Ook voor hen hebben we verschillende maatregelen getroffen en hebben zij duidelijke instructies gekregen om onder andere de handen te wassen, 1,5 meter afstand houden en handschoenen en desinfecterende gel te gebruiken. Daarnaast inventariseren de monteurs op dit moment van te voren de locatie en omgeving van het project. Zij schatten van te voren de risico’s in en overleggen met de klant of zij hun werk kunnen uitvoeren.

Een van de branches waar wij veel mee samenwerken zijn zorginstellingen. Uiteraard is dit een extra uitdaging om daar momenteel aan de slag te gaan, omdat deze in total lock down zijn.

Met name onze klanten die in de zorg zitten, is voor ons een extra uitdaging. Hoe gek dit wellicht ook klinkt, biedt deze situatie voor ons als organisatie op een creatieve manier weer kansen. Er zijn namelijk allerlei projecten (waaronder scholen bijvoorbeeld) waar nu niemand aanwezig is, waardoor wij prima ons werk kunnen uitvoeren. Wij proberen daarom te schuiven met projecten, en deze naar voren te halen waar wij nu juist wel terecht kunnen.

Ondanks de situatie proberen wij het beste er van te maken. Je leeft van dag tot dag. Voor ieder bedrijf is de toekomst momenteel onzeker, simpelweg omdat niemand weet hoe de situatie er over een aantal maanden uitziet. Dat is puur een kwestie van speculeren. Toch zou ik ieder bedrijf aanraden om positief te blijven, creatief na te denken en ervoor zorgen dat je er samen alles uithaalt!”

“Samen lukt het ons wel”

Wat voor impact heeft het coronavirus op jullie personeel? Is er ook een positieve kant aan de situatie? Bijvoorbeeld saamhorigheid, ‘we doen het uiteindelijk met z’n allen?’

Alex Kort: “Samen lukt het ons wel’, inmiddels zou je kunnen zeggen dat dit ons motto is geworden. Toen het RIVM het thuiswerken adviseerde, zijn wij direct gaan schakelen. Petje af voor de flexibiliteit van onze medewerkers. Inmiddels zijn er teams van verschillende disciplines samengesteld en starten zij iedere dag online met elkaar op. We hadden onze infrastructuur al klaar en konden daarom ook snel schakelen. Het werken met Microsoft Teams deden we al, dus daar konden we mee door inclusief het op afstand inloggen op onze server.

Juist in deze periode is saamhorigheid zo belangrijk, wij zorgen er daarom voor dat we in contact blijven met elkaar door onder andere interne nieuwsbrieven. Normaliter klets je even bij met je collega’s onder het genot van een kop koffie. Dit is natuurlijk in de huidige situatie onmogelijk, dus dan probeer je als bedrijf daar creatief mee om te gaan. Communicatie is in deze situatie absoluut ‘the key.”

“Mobiliteit is en blijft voor ons een belangrijk onderdeel om ons werk te kunnen uitvoeren. “

Mobiliteit speelt bij ieder bedrijf een belangrijke rol om van A naar B te komen. Jijzelf en verschillende medewerkers rijden in een leaseauto. Hoe blijf jij mobiel in deze bizarre situatie? Hebben jullie juist wel of geen behoefte aan mobiliteit? En waarom?

Alex Kort: “Mobiliteit is en blijft voor ons een belangrijk onderdeel om ons werk te kunnen uitvoeren. Wij hebben monteurs in dienst die de projecten op locatie moeten bezoeken. Mijn collega’s die normaliter op kantoor zitten, hebben nu de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Dit geldt niet voor onze monteurs. Hierbij wil ik benadrukken dat ik veel bewondering heb voor onze monteurs. Zij volgen heel strikt alle voorzorgsmaatregelen op, beperken de risico’s tot een minimum, maar blijven desondanks positief en aan het werk. Mobiliteit is dus voor ons zeker van cruciaal belang.

Naast mobiliteit is flexibiliteit ook voor ons belangrijk. Helemaal gezien de coronacrisis is kennis, flexibiliteit en persoonlijk advies belangrijker dan ooit. Een shortlease auto kan bijvoorbeeld binnen een dag geregeld worden, maar is ook maandelijks opzegbaar. Dit vind ik tevens een van de sterkste punten van onze leasemaatschappij. De flexibiliteit die zij bieden. Mijn contactpersoon, Arjen Bergman, denkt echt met me mee en ontzorgd mij volledig.

Vanwege de coronacrisis is de toekomst lastig te voorspellen. De meeste mensen en bedrijven gaan een commitment liever uit de weg, en nemen nu geen enkel risico. Toch is en blijft mobiliteit bij ons belangrijk en noodzakelijk. Het is daarom wel zo prettig als je een partij om je heen hebt die je daarin kunt ondersteunen.

In het komende jaar hebben wij bijvoorbeeld een aantal auto’s die vervangen moeten worden. Gezien de huidige situatie moet je als organisatie daar kritisch naar kijken hoe we die gaan vervangen. Gaan auto’s langer doorrijden, bestellen we nieuwe auto’s of stappen we over naar elektrische auto’s?

In het verleden heb ik meerdere keren met Arjen gesproken over de overstap naar elektrische auto’s. Wij zijn aan het kijken naar de mogelijkheden om ons wagenpark te verduurzamen. Verschillende vragen komen dan gelijk in je op: kunnen we dat, willen we dat, wat zijn de voor- en nadelen en wat is het kostenplaatje? En is het überhaupt verstandig gezien de huidige situatie? Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om kritisch te kijken naar hoe zit het met het opladen, laadpassen en wat moet er verder allemaal geregeld worden?

Hierbij is het juiste en persoonlijke advies heel belangrijk. Ik merk dat een leasemaatschappij zoals Mobility Service je daar echt mee kan helpen en in kan ontzorgen. Zij ontfermen zich over onze mobiliteit, zodat wij kunnen focussen op ons bedrijf. Helemaal gezien de coronacrisis, is dat onze grootste prioriteit. “

Arjen Bergman: “Mobiliteit is voor Wardenburg Beveiliging & Telecom erg belangrijk om hun werk te kunnen blijven doen. Vanwege onze jarenlange samenwerking heb ik Alex en het bedrijf goed leren kennen en weet ik precies waar de behoeften liggen op het vlak van de leaseauto’s. Dit zorgt ervoor dat we snel kunnen schakelen en ook in de lastige tijd waarin we nu zitten kunnen we daarom het verschil voor hen blijven maken. Samen zorgen we ervoor dat we hier goed doorheen komen.”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *