Met de leaseauto op vakantie: #2 Fiscaalvriendelijk tanken in het buitenland

Bij de meeste werkgevers is het niet toegestaan om de tankpas van jouw leaseauto te gebruiken voor tanken in het buitenland. Dat betekent dat werknemers de kosten voor het tanken in het buitenland tijdens vakanties zelf betalen. Toch hoeft dit niet altijd te betekenen dat je moet opdraaien voor alle gemaakte kosten. Want wist je dat er een mogelijkheid bestaat om de gemaakte tankkosten tijdens de vakantie in het buitenland voor een deel terug te krijgen?

Fiscaalvriendelijk tanken in het buitenland

Het is mogelijk om de uitgaven voor het tanken in het buitenland in mindering te brengen op de fiscale bijtelling voor het privé-gebruik van de leaseauto. Daarmee krijgt een werknemer al snel zo’n 40% van de brandstofkosten indirect vergoed. Er zijn hierbij echter wel enkele regels waar je je aan moet houden.

  1. Allereerst en het allerbelangrijkste: overleg met je werkgever. Vraag of je werkgever wil meewerken aan deze regeling. Het kost de werkgever niets extra’s, maar levert wel extra werk op voor de (loon)administratie.
  2. Kom schriftelijk overeen dat de brandstof- en tolbonnen via de loondadministratie als kosten voor privé-gebruik van de leaseauto in aanmerking worden genomen.
  3. Bewaar alle bonnen van het tanken en van de tol in het buitenland.

Rekenvoorbeeld: hoe werkt het?

Stel dat je tijdens de vakantie aan brandstof en tol 900 euro kwijt bent. De werkgever vergoedt deze kosten. Na jouw vakantie declareer je de brandstof en tol bij je werkgever.

Jij komt vervolgens met je werkgever overeen dat je op maandbasis een eigen bijdrage voor het privé-gebruik van de leaseauto gaat betalen van (900 / 12 maanden) 75 euro (of dat de reeds overeengekomen eigen bijdrage met dit bedrag wordt verhoogd). Stel dat je in het 40,8% tarief valt, dan bedraagt het belastingvoordeel 360 euro.

Overige aandachtspunten

  • De aftrek van de bovengenoemde kosten mag er nooit toe leiden dat de bijtelling negatief wordt.
  • Dit kan ook bij de DGA worden toegepast.
  • Over de eigen bijdrage van de werknemer moet wel BTW worden afgedragen.

3 reacties

  1. Anoniem op zegt:

    Beste,

    Ik vernam ook dat dit tevens telt voor privé kosten voor:
    – Parkeren in het buitenland
    – Parkeren binnen Nederland
    – Randzaken zoals autowassen in het buitenland
    – Randzaken zoals autowassen binnen Nederland,

    Ik ben benieuwd hoe u daar naar kijkt?

  2. Hilda Boerma op zegt:

    Beste Hans,
    Dit hangt af van het moment dat bovengenoemde overeen is gekomen tussen werkgever en werknemer. Wil je over de voorgaande jaren gaan corrigeren, dan moet je in overleg met de Belastingdienst. Tot begin dit jaar zou prima kunnen, mits dit tijdig is overeengekomen.
    Hartelijke groet, Hilda

  3. Hans op zegt:

    Een vraag. Deze regeling hoorde ik onlangs. Nu vraag ik mij af hoeveel jaren ik terug Mg met verrekenen. Mijn creditcard toont alle tankbeurten en tolgelden.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *