Met de leaseauto op vakantie: #1 Milieuzones in het buitenland

In Europa zijn in een heleboel landen, regio’s en steden milieuzones van kracht. Handig om te weten als je met de leaseauto op vakantie gaat. Het lastige hierbij is wel dat ieder land weer zijn eigen regels heeft en soms verschillen deze regels zelfs per regio of per stad.

Niets is zo naar als beboet worden voor onwetendheid, dus verdiep je voordat je met de leaseauto op vakantie gaat in de verschillende milieuzones van jouw vakantiebestemming. In dit artikel geven wij je een overzicht van de milieuzones in verschillende landen:

Duitsland

In Duitsland zijn een groot aantal stadscentra (van ruim 50 Duitse steden) alleen toegankelijk met een milieusticker (Umweltplakette). Deze milieuzones (Umweltzonen) worden duidelijk met borden aangegeven. Er zijn geen autosnelwegen in Duitsland onderdeel van een Umweltzone, dus je hebt voor een doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland geen milieusticker nodig. Ook met een Nederlandse leaseauto heb je een dergelijke milieusticker nodig. Deze milieusticker hoort bij je kenteken, dus zodra je van leaseauto wisselt, moet je weer een nieuwe aanschaffen. Je kunt de sticker voor 16,95 online bestellen via de ANWB. Mocht je toch zonder sticker rijden, dan riskeer je een boete van circa 80 euro.

Aanvullende informatie & online bestellen milieusticker op de website van de ANWB

Verplicht mee in je leaseauto in Duitsland

Los van de milieuzones, moet je in Duitsland verplicht de volgende items in je leaseauto hebben liggen: gevarendriehoek (boete 15 – 30 euro), veiligheidshesjes (boete 15 euro) en verbanddoos (boete 15 euro).

België

De gehele Antwerpse binnenstad en de Linkeroever geldt als Lage-emissiezone, wat inhoudt dat de meest vervuilende auto’s worden geweerd. Je hebt hiervoor geen sticker nodig om aan te tonen of jouw leaseauto binnen de normen valt.

Controleer hier of jouw leaseauto Antwerpen in mag

Verplicht mee in je leaseauto in België

In België moet je verplicht de volgende items aan boord van jouw leaseauto hebben: gevarendriehoek, veiligheidshesjes, verbandtrommel.

Frankrijk

In Parijs geldt een permanente milieuzone, waarbij een milieusticker verplicht is. In Lille, Grenoble en Lyon zijn er tijdelijke milieuzones, die van kracht zijn wanneer er sprake is van extreme luchtvervuiling. Daarnaast zijn er in diverse steden (Avignon, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Dijon, Montpellier, Rouen, Straatsburg en Toulouse) concrete plannen om (permanente of tijdelijke) milieuzones in te voeren. Voor het rijden op de ring van steden met een milieuzones heb je geen milieusticker nodig.

Indien jouw leaseauto voldoet aan de gestelde eisen, dan kun je online een milieusticker bestellen. Dit kost 4,80 euro. Hiermee voorkom je een boete van 45 euro. Let op! Je kunt alleen deze stickers bestellen via de officiële website (bestel het dus niet elders!), hier kun je alleen met creditcard betalen en de levertijd is vier tot zes (!) weken.

Een complete uitleg over milieuzones in Frankrijk vind je op de website van de ANWB

Verplicht mee in je leaseauto in Frankrijk

Overigens moet je in Frankrijk verplicht de volgende zaken in je leaseauto meenemen: alcoholblaastesten (geen boete), gevarendriehoek (boete 135 – 375 euro) en veiligheidshesjes (boete 135 – 375 euro).

Italië

Hoe Italiaans, in Italië zijn de regels per stad en gebied verschillend en ook nogal ingewikkeld. Om luchtvervuiling tegen te gaan hebben veel Italiaanse steden en sommige regio’s een milieuzone ingesteld, de Zona a Traffico Limitado (ZTL). De invulling hiervan wisselt echter nogal. De regels zijn complex en de boetes zijn fors. In de meeste gevallen wordt er met behulp van camera’s gecontroleerd. De ANWB waarschuwt daarom om je goed te verdiepen in de regels die gelden voor jouw vakantiegebied, met name voor Toscane. Doe je huiswerk goed en let goed op de onderborden, die de regels aangeven.

De boetes zijn allemaal rond de 100 euro en het kan lang duren (maanden) voordat ze op de deurmat vallen. Stel dat je geen parkeerplaats kunt vinden, daarom rondjes rijdt en ondertussen twaalf keer door camera’s worden gezien, dan ontvang je twaalf boetes op de mat…

Steden waarin milieuzones van kracht zijn, zijn Rome, Bologna, Bolzano, Brixen, Lucca, Florence, Pisa, Triest, Turijn en Verona. Regio’s waarin milieuzones van kracht zijn, zijn bijvoorbeeld de Aosta-vallei, Toscane en Trentino. Het wisselt per stad en regio of je de milieusticker online kunt bestellen, of bij een lokale kiosk kunt aanschaffen. Milieustickers kun je aanschaffen vanaf 6 euro.

De website van de ANWB voorziet je van alle informatie

Verplicht mee in je leaseauto in Italië

In Italië moet je verplicht de volgende zaken in je leaseauto meenemen: gevarendriehoek (boete 84 – 335 euro) en veiligheidshesjes (boete 41 – 169 euro).

Spanje

In sommige Spaanse steden, bijvoorbeeld Madrid, zijn milieuzones ingericht. Deze zones worden aangeduid als ‘Area de prioridad residencial’ (alleen toegankelijk voor vergunninghouders). Het inrijden van deze gebieden kan forse boetes opleveren. Er wordt door camera’s gecontroleerd.

Moet je verplicht zo’n zone in, bijvoorbeeld omdat jouw hotel in deze zone ligt, dan moet je vooraf je nummerplaat doorgeven. Overleg dan met de hoteleigenaar.

Verplicht mee in je leaseauto in Spanje

In Spanje moet je verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesjes aan boord van jouw leaseauto hebben. Mocht je de hond ook meenemen op vakantie, dan moet deze een speciale gordel dragen op de achterbank.

Overige landen

Ga jij op vakantie naar een andere bestemming? Bekijk dan de website van de ANWB, voor een compleet overzicht van alle milieuzones per land en per regio.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.