Kennissessie Autoleasewereld: Keuze mobiliteit verschuift naar werknemer

Al jaren is ‘mobiliteit’ het gespreksonderwerp bij veel leasemaatschappijen en aanverwante organisaties. Zo ook tijdens de kenissessie georganiseerd door Autoleasewereld. Toch blijft het begrip vaak vrij abstract, want naast een leaseauto is er geen completere oplossing te bedenken om de werknemer van huis naar werk te brengen. Toch?

Verandering mindset

Om de belasting op de wegen te verlagen, is het noodzakelijk slim om te gaan met autogebruik. Nu al is de hoeveelheid asflat in Nederland nauwelijks genoeg. Als de economie verder blijft groeien, wordt de filedruk bovendien nog veel hoger. We moeten volgens de kennissessie ons daarom in eerste instantie niet druk maken om de mobiliteit om de werknemer naar het kantoor te krijgen, we moeten ons eerst afvragen of het strikt noodzakelijk is dat alle werknemers elke dag op het kantoor aanwezig moeten zijn. Thuiswerken kan en is bewezen succesvol. Toch durven veel managers het niet aan om het thuiswerken een echte kans te geven. Het gevoel de grip te verliezen op het werkproces is nog steeds te veel aanwezig.

Toch kan ook de werknemer een steentje bijdragen. Verschillende vormen van mobiliteit, zoals een leasefiets in combinatie met een abonnement op het openbaar vervoer of een deelauto, kunnen al veel verlichting geven. In de realiteit is dit echter lastiger dan het klinkt. Mensen willen niet uit hun auto, en geef ze eens ongelijk. De auto brengt je niet alleen van a naar b, hij brengt je ook naar c, d, e en f als het moet en wanneer jij dat wil. De oplossing ligt hem volgens de deelnemers van de kennissessie in een financiële compensatie.  In een werksfeer van gelijke behandeling moet het voor de werknemer mogelijk zijn om voor bewustwording te worden beloond. Zo kan met de fiets naar het werk komen bijvoorbeeld al een bepaalde financiële beloning opleveren.

Van mobiliteit naar flexibele mobiliteit

Volgens de deelnemers van de kennissessie is het probleem niet met slechts op één manier op te lossen. Er zullen meerder oplossingen bedacht moeten worden. Mobiliteit moet in meerdere vormen blijven bestaan, maar er moet flexibel mee om worden gegaan. De bewustwording kan middels financiële compensatie leiden tot een vorm van flexibele mobiliteit die de druk op de Nederlandse wegen ten goede kan komen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *