Met de leaseauto op vakantie: #3 Andere leaseauto mee? Voorkom dubbele bijtelling

Met een elektrische auto op vakantie is niet optimaal. De meeste elektrische modellen zijn klein en ondanks dat de actieradius van de meeste EV’s steeds beter wordt, is om de 200 kilometer ruim een uur stoppen geen gewenste situatie in het buitenland. Bovendien is opladen in een groot aantal landen nog niet zo goed geregeld als in Nederland. De oplossing? Een vervangende diesel- of benzineauto in de vakantieperiode!

Het kan natuurlijk ook dat je in overleg een ruimere leaseauto wilt meenemen op vakantie. Ook dan is onderstaande van toepassing.  

Een andere leaseauto in de vakantie

Mag jij kiezen voor een andere leaseauto in de vakantieperiode? Zorg dan dat je samen met je werkgever een aantal zaken zwart-op-wit hebt vastgelegd. Zo voldoe je aan de regels die de VNA (De vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) samen met de Belastingdienst heeft opgesteld en voorkom je dat je dubbele bijtelling moet betalen.

De volgende informatie dient tussen jou en je werkgever schriftelijk vastgelegd te worden:

  • De periode waarin je in een andere auto rijdt
  • De catalogusprijs, CO2-uitstoot en bijtellingscategorie die er voor de vervangende auto geldt
  • Het kenteken van de vervangende auto

Je eigen leaseauto inleveren

Ga je de vervangende auto ophalen? Zorg dan dat je jouw eigen leaseauto achterlaat bij de leasemaatschappij of jouw werkgever, en dat je de sleutels en papieren inlevert.

Bijtelling betalen voor de vervangende leaseauto

Heb je dit allemaal geregeld? Dan hoef je gedurende jouw vakantie alleen bijtelling te betalen over de vervangende auto en kun je met een gerust hart op vakantie. 

Zelf alvast uitrekenen wat de vervangende auto je gaat kosten? Deel dan de maandelijkse bijtelling van je vervangende auto door het aantal dagen van de maand. Voor de overige dagen in die maand betaal je de gebruikelijke bijtelling van je eigen leaseauto.

Overleg met je werkgever

Let op: In bepaalde situaties, bijvoorbeeld van directeur-aandeelhouder, dient afstemming plaats te vinden met de Belastingdienst over toepassing van deze regeling. Informeer dus op tijd bij je werkgever over de mogelijkheden voor jou.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *