Auto leasen of kopen. Wat moet ik doen?

Moet ik een auto leasen of kopen? In een markt waar private lease een steeds belangrijkere factor wordt, is deze vraag actueler dan ooit. Als particulier is de keuze voor koop of lease best afgebakend. Heb je geen duizenden euro’s spaargeld over voor een auto maar wil je toch een nieuwe auto rijden, dan is private lease een optie. Voor een bedrijf is de keuze vaak lastiger en spelen meerdere factoren een belangrijke rol. In dit artikel focussen we op de overwegingen die aan zo’n keuze vooraf gaan.

Hoe je het ook wendt of keert; bedrijfsauto’s zijn een hele investering. Toch is het hebben van bedrijfsauto’s soms noodzakelijk. Schilder, klusjesman, dakdekker, vertegenwoordiger, accountmanager, zomaar een paar beroepen die vaak geheel afhankelijk zijn van een auto. Of je een auto in één keer betaald of juist kiest voor lease, is afhankelijk van het soort bedrijf, het kapitaal en je eigen keuze. Een uiteenzetting van de voor- én nadelen van beide opties:

Auto leasen

Zekerheid van mobiliteit tegen een vast tarief per maand. Zo zou je leasing kunnen samenvatten. Zaken als verzekering, onderhoud, risico op verlies door een lage restwaarde en andere onverwachte kosten worden gedekt door de leasemaatschappij. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het maandelijkse bedrag te betalen. Ook profiteer je vaak van een scherp maandbedrag vanwege de goede inkoopafspraken tussen het automerk en de leasemaatschappij. Afhankelijk van jouw situatie kun je kiezen voor verschillende soorten leasevormen. Zo is het mogelijk om de auto juist wel of niet bij jouw op de bedrijfsbalans te hebben. Dit kan per situatie z’n eigen voordelen hebben.

Voordelen voor werkgevers

Ben je werkgever en moet jouw personeel veel kilometers maken? Dan heb je vast nagedacht over leaseauto’s voor jouw mensen en de kosten die hieraan verbonden zijn. Een leaseauto heeft een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld kilometervergoeding. Zekerheid van mobiliteit is ook hier één van de belangrijkste punten. Voor een vast bedrag per maand ben jij ervan verzekerd dat jouw mensen hun afspraken kunnen nakomen bij klanten en prospects.

Voordelen voor starters en ZZP’ers

Als starter of ZZP’er met weinig eigen kapitaal is leasen een goede optie. Hierdoor blijft jouw kapitaal beschikbaar voor zaken waar jij in wil investeren. Je hoeft geen eigen geld in de te brengen en je hoeft geen rekening te houden met onderhoud en andere kosten. Zodoende garandeer je mobiliteit en houd je geld vrij voor de groei van je eigen bedrijf.

De voor- en nadelen van lease samengevat:

Voordelen

  • Gegarandeerde mobiliteit
  • Geen kosten voor reparatie, onderhoud en verzekering
  • De aanschaf hoef je niet zelf te financieren
  • Minder administratieve rompslomp

Nadelen

  • Contract van meerdere jaren
  • Vaste maandlasten die betaald moeten worden
  • Extra betalen voor privékilometers

Auto kopen

Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Als ondernemer is deze typisch Nederlandse mentaliteit een goede om na te streven. Ben je nog niet verzekerd van inkomen of gaat het maandelijkse leasebedrag je pet te boven? Dan is een auto kopen een betere keuze dan een auto leasen. Bij koop zit je niet vast aan een contract van meerdere jaren en is de auto van jezelf. Een geruststellende gedachte als je net begint. Koop je de auto met kapitaal van de zaak, dan zijn de autokosten aftrekbaar en heb je in enkele gevallen zelfs recht op investeringsaftrek.

Privé auto zakelijk gebruiken

Gebruik je jouw privé-auto voor zakelijke doeleinden? Dan heb je recht op een kilometervergoeding voor de gemaakte zakelijke kilometers. Is jouw auto al enigszins op leeftijd, of heb je zelf slim ingekocht, dan kan deze vergoeding voldoende zijn om de afschrijving op de auto te vergoeden. In enkele gevallen kun je van deze vergoeding zelfs wat geld opzij zetten, zodat je na een aantal jaren ook privé weer een investering kan doen in een nieuwe auto.

De voor- en nadelen van koop samengevat:

Voordelen

  • Je zit niet vast aan een leasecontract
  • Kilometervergoeding bij gebruik privé-auto
  • Volledige vrijheid in keuze voor een auto
  • Zakelijke autokosten zijn fiscaal aftrekbaar

Nadelen

  • Kans op onverwachte kosten
  • Administratieve rompslomp bij privékilometers met zakelijke auto en andersom
  • Extra betalen voor privékilometers bij gebruik zakelijke auto

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *